Naar inhoud

09-12-2008Clubkampioenschap ronde 12

Tornooileider Steven stuurt regelmatig een update naar de mailinglijst met daarin de laatste gebeurtenissen in het clubkampioenschap. Deze week trof ik een heus verslag aan in m'n mailbox! Het lijkt me dan ook fair om dit ook via dit kanaal met iedereen te delen.

Uitslagen en stand vindt u later deze week op de website.

Verslag Steven:

Leider Steff zette zijn onverslagen reeks voort door niet op te dagen, zijn eerste achtervolgers Thomas en Geert speelden remise: een c3 siciliaan (Geert speelde met wit) leidde als bij toeval tot een interessante stelling die volgens mij door iemand moest verloren worden. Dit gebeurde niet, maar na twee wit-remises tegen Bart Robeyns en Thomas trekt Geert misschien de conclusie dat de c3 siciliaan wel opgeborgen mag worden.

Op bord twee, Steven - Joris, werd wel voor een leuke opening gekozen: Najdorf. Wit stond beter, dit leverde pionwinst op, maar de zwarte stukken kwamen beter en actiever te staan. Een remise na zetherhaling op de veertigste zet was het resultaat.

Danny Crabbé versloeg nieuwkomer Hassan, het ging er hard aan toe.

Maarten speelde nogal onorthodox tegen Bart, maar speelde deze laatste wel snel naar huis.

Het oudste lid van Leuven Centraal: Gust, trad aan tegen een van de jongste: Blomme. Na 1u40 bedenktijd van Gust en een kleine 10 van Blomme eindigde de partij in remise.

Patrick versloeg een andere nieuwkomer: Valentina.

Reacties (3)

Joris - 11 december 11.46u.

Geert, er staat dan ook "De gemakkelijkste manier om je in te schrijven op de mailinglijst is een mailtje te sturen naar Ida." :-) De link was inderdaad wat onzinnig, heb hem aangepast.

Geert - 09 december 21.46u.

Het moge duidelijk zijn dat we na de partij ook nog veel plezier beleefd hebben aan onze schaakhumor op het bord... Misschien hadden we beter wat gepokerd.

En Steven, je mag me toevoegen aan de mailinglist (de link naar de Yahoo! groups helpt niet echt)

Thomas - 09 december 14.03u.

In mijn partij met Geert lag het zeker niet aan de opening dat hij niet verder dan remise is gekomen : na mijn 11┬░ zet geeft Fritz +0.70 voor Fritz. Twee zetten later zet Geert met een schijnoffer een kansrijke combinatie in die evenwel met goed verdedigend spel niet tot nadeel voor zwart moet leiden. Ik kies voor een mindere verdediging, Fritz denkt er het zijne van (+1). Op zet 18 heb ik dan weer een offer dat tot goed tegenspel leidt. Onze Duitse variantensnuffelaar vindt dat dit tot zetherhaling moet leiden (0). Geert denkt echter een tussenzetje te kunnen doen dat een pionnetje meesnoept. De zet is een vreselijke blunder (-3). Tot mijn schade geloof ik de zet van Geert echter op face value, en ga gewoon verder met de geplande combinatie. Mijn tegenkansen zijn nu echter niet meer zo sterk. Gelukkig offert Geert nu op zijn beurt zonder veel rekenen zijn kwaliteit terug. Even voordien was dit nog nodig, maar dank zij zijn verkeerde tussenzet en mijn verkeerde reactie hierop was dit nu eigenlijk niet meer van doen. Hierna (zet 22), snoept Geert nog ff een pionnetje mee. Tussentijdse balans: wit staat een pion voor, met iets slechtere positie voor koning en toren (+0,43). Deze waardering blijft in het volgende deel ongeveer hetzelfde: wit slaagt er in om zijn verbonden vrije c-pion van c3 naar c5 te krijgen, maar zijn dame en toren staan eerder passief en zijn koning vindt maar moeilijk een plekje om gevrijwaard te zijn van tactische truckjes. Zwart volgt het goede plan, maar gaat op zet 32 opnieuw de fout in: ├╝berblik Fritz gelooft er weer in voor wit (+1,13). Gelukkig speelt Geert (ook gehinderd door tijdnood), de foute zet: pion vooruit ipv gebruik maken van deze kans om de koning (voor een hele tijd) veilig te hebben. Zodoende kan zwart weer schaakjes beginnen geven, wat er op zet 37 toe leidt dat zwart de pion terugwint. Op dit moment heeft der Fritz een boontje voor zwart (-0,75), maar ondergetekende was nu al lang murwm en content dat Geert onder druk van de tijd (1,5 minuten voor drie moeilijke zetten) met de remise instemde.

Reageren