Naar inhoud

21-02-2009Bart Robeyns vertelt over de partijen van 20/2

Om het nu geheel aan het zomerse terrasweer te wijten lijkt wat overdreven; feit was dat menig lid zich vrijdag elders ophield dan achter zijn of haar vertrouwde schaakbord. De doorwinterden die dan toch op de vijf borden in het open kampioenschap aantraden hielden het meestal zelfs vrij snel voor bekeken. "A sheer massacre", bestempelde Valentina haar Scandinavisch verzetje tegen Thomas, daarmee doelend op het tempo waarmee haar stukken van het bord verdwenen.

Ondergetekende mocht snel inpakken tegen een ontketende Maarten, die in een aapachtige Reti (1.Pf3 d6 2.b4) achteloos, doch accuraat de hem aangeboden nootjes verorberde. Ook Danny moest reeds na 23 zetten constateren dat zijn ene loper en twee paarden hopeloos in elkaar verstrengeld zaten, zonder hoop op redding. In een Pirc ('ken ik twee zetten diep', aldus de zwartspeler), werd Koen krachtig teruggeslagen door Bram, na een op hol geslagen Pg4 dat op e8 eindigde.
Allemaal wissewasjes, evenwel; de echte titanen-strijd speelde zich af tussen Filip en Roel. Na een Spaanse opening, waar wit Lg4 toeliet, bleek de daaropvolgende  verzwakking van wit's koningsvleugel niet fataal. Tot waarschijnlijk ook zijn eigen verbazing leek Filip moeiteloos stand te houden in een toreneindspel  met alle pionnetjes nog aanwezig. Was het dan de ervaring, kweekt hij al zitvlees, of weet hij de nodige creativiteit in pionnen-gefoefel te leggen: ten lange leste, reeds laat op de avond, wist Roel toch wat los te peuteren en het punt binnen te halen. Jammer voor Filip, maar deze prestatie moet hem naar meer smaken.


Ook in het gesloten viel er slechts één partij te bewonderen; een partij die veel kans maakte op tijd beslist te worden, met de twee notoire diepdenkers Tony en Bart P. in controle over de klok. Na 13 zetten in de 'a6-variant van de Slav' (aldus een kenner) was het inderdaad niet zozeer de stelling die kritisch leek, veeleer de 17 minuten die Tony nog resten, vooraleer de vlag hem uiteindelijk velde.

Reacties (3)

Joris - 23 februari 12.32u.

Roel stuurde me nog volgende toevoeging over z'n partij met Filip:

Wellicht door een gebrek aan ervaring speelt Filip (wit) net niet actief genoeg in een spaanse opstelling. Hij laat een vervelende penning toe met Lg4. Pd4 volgt snel en wit wordt opgezadeld met een dubbelpion. Orakel Fritz voorziet groter voordeel voor zwart als ik snel d5 speel, maar (zoals wel eens vaker bij orakels) erg concreet is zijn varianten-profetie niet. Ik besluit enkele stukken te ruilen om f5 voor te bereiden. Vanaf dat moment bijt Filip zich vast in de stelling en weigert resoluut elke uitnodiging tot verdere verzwakking. Zijn damevleugel houdt hij uiterst compact en de zwaktes op de koningsvleugel blijken gemakkelijker verdedigd dan aangevallen. Ik counter met een tijdrovende zoektocht naar een plan maar concreet resultaat blijft uit. Wat later laat Filip zich toch verleiden tot b4. Een echte fout is het niet maar toch een kleine onnauwkeurigheid die me een aanknopingspunt bezorgt. Dat 'aanknopen' gaat echter niet vlekkeloos. Geholpen door opkomende tijdnood speel ikzelf ook een paar onnauwkeurigheden. Zo ontstaat er rond zet 40 een toreneindspel waar ik wel een voordeeltje heb, maar het lang niet duidelijk is of dat ook genoeg zal zijn voor het volle punt. Ik heb maar één plan: met een een soort rook-lift de witte pionnen op de koningsstelling onder vuur nemen. Daarvoor moet ik echter wel mijn centrumpionnen aan hun lot overlaten. Uit analyse met mijn binair vriendje lijkt het dat zwart hier nog goede winstkansen heeft. Maar aangezien toreneindspelen meestal één groot misterie zijn voor mensen wiens naam niet begint met 'GM', blijft het erg onduidelijk wat er werkelijk zou zijn gebeurt. Het is hier echter dat Filip's onervarenheid hem terug parten speelt. In plaats van voor dit actieve tegenspel te gaan, besluit hij zijn koningsvleugel passief te gaan verdedigen met zijn toren. De witte stelling gaat pijlsnel achteruit en niet veel later volgt de onvermijdelijk geworden opgave. Ongetwijfelt een ontgoocheling voor Filip die erg sterk speelde maar nog net een beetje ervaring mist.

Thomas - 23 februari 09.32u.

Inderdaad een erg leuk verslag om te lezen, Bart :-)

Koen D - 22 februari 15.49u.

Dankjewel Bart, voor dit meeslepende verslag! En dankzij Bram ken ik nu niet minder dan 6 goeie zetten in de Pirc :))

Reageren