Naar inhoud

28-02-2009Recordaantal spelers strijden in open en gesloten

Afgelopen vrijdag noteerden wij voor de 2e keer in 3 weken een recordaantal spelers op de clubavond. Zowel het open als het gesloten kampioenschap  trekken weer veel volk en daar kunnen we alleen maar blij mee zijn.

Tornooileider en kandidaat Pulitzer-winnaar Bart Robeyns zag dat het goed was:

Heel wat leven in de brouwerij: met 24 schakers, netjes verdeeld over open en gesloten was het haast dringen voor een plaatsje - of tenminste toch voor een stevige stoel en dito tafel.

De partijen in het open kenden grote krachtverschillen - het Zwiterse paringssysteem is misschien toch niet de ideale keuze voor dit tornooi. Het was dan ook al te snel voorbij voor Michiel, Arno en Valentina  tegen resp. Rodric, Koen, en Roel. Meer weerwerk wist Guru te bieden tegen Joris, maar ook hij moest uiteindelijk buigen onder het Pf3-geweld van onze webmaster.

Kristien wist een verrassing neer te zette tegen Bart V.P.: na een wel zeer optimistisch f5 in Grunfeld, werd zwart overspoeld door een ijzersterke c4-d5-e5-f4 formatie en leek de verstikkingsdood niet veraf. Een onnauwkeurigheid van wit zorgde echter voor wat zuurstof: (diag1.png: stelling na 20...Lb7)
Wit wint, dankzij de penning op b7, wel een pion na 21.dxe6 Dxe6 22.Lxb7 Txb7 23.Lxc5, maar nu blijkt c4 niet meer te verdedigen: 23...Tc8 24.Ld4 Tcc7 25.Db3 Txc4 26.Tc3 Df7. Na ruil van alle zware stukken berustten beiden in remise.
Houwdegen Dirk hakte zich naar twee pluspionnetjes tegen Bart R., maar vergat in al dat geweld zijn eigen koning: (diag2.pgn: stelling na 41...Pd4+)
Wit dreigt mat in één, op liefst drie verschillende manieren; zwart moet dus wel schaakjes blijven geven en heeft net 41...Pd4+ gespeeld. Er is wel degelijk een ontsnappingsroute voor Wit's opgejaagde koning (bv. 42.Kg3 Pe2+ 43.Kf2 Pd4+ 44.Ke1 Te2+ 45.Kd1 Lb3+ 46.Kc1 Te1+ 47.Kb2 Te2+ 48.Kc3 en de koning keert de rollen om) waarna mat niet meer te vermijden is; helaas, hij kiest het andere pad met 42.Kg3 en loopt daar tegen zwart's grapje aan: 42...Pf5+!. Na 43.gxf5 gxf5 kan de witte loper geen van beide onverdedigde pionnen nemen wegens Te2+! met toren-verlies; nog een aantal witte kwakkels later kon Dirk op de hem zo eigen wijze het punt opstrijken.

Hoe leuk dit partijtje ook was, het viel bleek uit naast het topschaak dat vlakbij te bewonderen viel. Na een rondje 'ik pak niet als gij ook niet pakt', leek Maarten P. met zwart een kordaat binnen te vallen in Geert's winderige koningsstelling. Trukken alom en plots werd alles afgeruild naar een schijnbaar zeer gelijkogend dame+loper eindspel - wat Geert evenwel nog wist om te toveren in een klassiek gewonnen pionneneindspel.

Elders belemmerde een wit kleinood op c6 Jan enig weerwerk te bieden tegen Bram, terwijl Steff onderuit ging tegen een dit jaar al sterk presterende Danny.
In groep 3, tenslotte, leek Patrick enig voordeel te hebben aan de start van een complex eindspel met elk toren-paard-loper en veel pionnetjes, maar Wim streek de overwinning op dankzij een zeer actieve voortzetting. Na een weer zeer fantasierijke opening van Maarten W. (1.d4 b5) trok Bart P. alle registers open en overweldigde Maarten tot mat. Filip is ook al te vinden voor wat afwisseling in de eerste zetten: ditmaal haalde hij het Koningsgambiet boven tegen Tony. Dat leek eerst succesvol uit te draaien, met heel wat activiteit voor dat pionnetje, maar verzandde in een eindspel met pluspion en het betere paard voor zwart tegen een vrij zielige witte loper. Een heer dringt echter nooit aan, met remise tot resultaat.


Groep 1:
Steff Helsen - Danny Crabbe 0-1
Geert Leunis - Maarten Praet 1-0
Groep 2:
Bram Vermeulen - Jan Londers 1-0
Groep 3:
Patrick Puttemans - Wim Peers 0-1
Bart Persoons - Maarten Wouters 1-0
Filip Van Den Schoor - Tony Dauw 1/2-1/2

Reacties (2)

steff - 01 maart 13.38u.

Sta me toe toch een iets uitgebreidere beschrijving van mijn partij tegen Danny te geven: In de opening kreeg ik een voordeeltje dat al snel uitgroeide tot een winnend voordeel. Danny verdedigde echter sterk en in het bos van alle goeie voortzettingen vond ik de winnende niet. In de tijdnood-trukendoos was Danny gewoon de betere.

joris - 01 maart 01.35u.

Weer een zeer boeiend verslag, Bart. Bedankt!

Pf3-geweld... het is haast een contradictie :-). Guruprasad was voornamelijk slachtoffer van een onnauwkeurigheid in de opening. Die gaf me de gelegenheid z'n stelling zodanig vast te zetten dat ik zonder ook maar het minste gevaar m'n eigen stelling kon verbeteren. Voor ik ook maar aan een concreet plan hoefde te denken sloeg bij schrijnend gebrek aan ruimte zwarts noodlot reeds toe: hij vergat even een belangrijke penning en liet een vork op dame en koning toe.

Reageren