Naar inhoud

27-04-2009Leuven, Limburg en Belgiƫ schaken!

Remises kleuren het gesloten kampioenschap

En dan nu het moment waarop u ongetwijfeld allemaal gewacht heeft: nieuws over het clubkampioenschap! Er werden afgelopen vrijdag 9 partijen gespeeld, waarvan 4 voor het gesloten kampioenschap.

Thomas stelde in een betere stelling vrij snel remise voor tegen Geert die echter verrassend weigerde. Nu ja, het was nog vroeg dag, dus op zich is dat misschien niet zo verrassend. "Wie niet horen wil, moet voelen" zei Thomas en leek dan zonder al te veel problemen op winst af te stevenen. Geert dacht daar anders over en verdedigde zich taai. Alsnog remise, een billijk resultaat.

Uw verslaggever had tegen Jan Londers niet zoveel zin in een klassiek dobbertje 'ik langs links, gij langs rechts' en al snel moesten beide spelers verder op eigen sterkte. Wat daaruit  voortvloeide waren een strategisch interessante stelling (waarin het o.a. de vraag was of wits centrumpionnen sterk waren of zwak) en een voor beiden zeer typische hevige tijdnood. In die tijdnood leek Jan aan het langste eind te trekken, maar vergat een belangrijk pionnetje te pakken waarna de ver gevorderde witte e-pion beslissend bleek. Remise was waarschijnlijk een correctere uitslag geweest.

In dezelfde groep hadden Bart Robeyns en Steven Foulon er niet zoveel zin in. Al snel werd de klok stilgezet en besloten om de strijd beneden verder te zetten. Dat is ook schaken natuurlijk!

In de C-groep tenslotte verloor Filip Van den Schoor al snel een pionnetje, maar even later bleek Wim dat reeds afgegeven te hebben. Toen hij even later nog een pionnetje verloor, zag het er naaruit dat Filip alsnog het laken naar zich toe zou trekken, maar om een mij onbekende reden werd er toen in remise berust. Het is voor iedereen vakantie geweest zeker?

Koen Delaere vergroot leiderspositie

In het open kampioenschap had Koen Delaere weinig moeite met Rodric en vergroot daarmee zijn voorsprong op Bram Vermeulen tot 6 punten. Niet verder daaronder vinden we jeugdtalent Arno Van den Bosch die weer eens brandhout maakte van Valentina, die er wel weer hartelijk om kon lachen. Een puntje later een herboren Pieter Boulogne die na z'n twee nederlagen weer eens zegevierde tegen Thomas Blondiau.

De twee overige winnaars komen gezien hun namen uit landen met een lange schaaktraditie. Alexander Kukush is allang geen onbekende meer en het hoeft dan ook niet te verbazen dat hij won van Maarten Wouters. Hoewel, het zag er lange tijd bijzonder interessant uit in een stelling die verdacht veel weg had van een Nimzo-Indiër. Is Maarten dan uiteindelijk toch overgeschakeld naar "iets dat bestaat"?

Ivan Ishchukov ken ik nog niet, maar kan duidelijk ook een stukje schaken, want hij won van Dirk Voet. Toch niet de minste! Helaas heb ik van hun partij niet kunnen meegenieten.

Volgende week is het 1 mei tornooi in Aalter en Schoten, een ideale gelegenheid, lijkt me, om nog eens en masse ergens naartoe te gaan en te laten zien dat onze club nog leeft (wel overeenkomen)! En als u het daar niet mee eens is, kan u natuurlijk gewoon ook uw partijtje komen spelen in het Open Kampioenschap. Wat u ook beslist, ik wens u veel schaakplezier!

Joris

Een dikke week geleden zat uw webteam nog in de Vlaamse Ardennen jong grut te begeleiden, vandaag is het alweer paraat om u op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen in het clubkampioenschap en daarbuiten. De reacties zijn de laatste weken helaas maar schaars; dat doet toch een beetje pijn. Dat zal voor een deel wel te maken hebben met het geminderde aantal verslagen, vermoed ik. Hou u vooral niet in om een klein verslagje te schrijven of een leuke anekdote te vertellen. Iedereen neemt graag, maar een beetje geven is soms ook wel eens prettig en wordt zeker in dank afgenomen. Om meteen het goede voorbeeld te geven gaan we het vandaag hebben over de 2e plaats van Boutersem in de Limburgse Interclub, de succesen van Rein en Iris Verstraeten op het Belgisch Jeugdkampioenschap en het clubkampioenschap (uiteraard). Voor ieder wat wils hopelijk...

Boutersem grijpt nét naast de titel

U vraagt zich misschien af: wat heeft Boutersem met onze club te maken? Wel, behoorlijk veel. Om met een eigen team deel te kunnen nemen aan de Limburgse Interclubs werd ettelijke jaren geleden (iemand die het exacte jaar weet?) de pseudoclub Boutersem opgericht. Boutersem is weliswaar geen Limburgse, maar een Vlaams-Brabantse gemeente, maar het ligt blijkbaar nog voldoende dichtbij om aanvaard te worden door onze Oosterse vrienden.

Al jaren doet Boutersem mee in de subtop, waar het meestal net dat tikkeltje tekort kwam tegen onder andere de mannen uit Lommel (nvdr: NLS). Dit jaar speelde Lommel met 2 ploegen in eerste provinciale en werden de krachten gedeeld. Een uitgelezen kans voor onze jongens om nog eens een gooi naar de titel te doen. En het scheelde uiteindelijk maar een haar, want in de laatste ronde werd helaas slechts 2-2 gehaald tegen leider Eisden; 1 punt te weinig om gelijk te komen en te winnen op matchpunten.

Maarten Praet speelde het Blumenfeldgambiet, wat zijn tegenstander blijkbaar haarfijn kende, en behaalde een iets mindere stelling. Een snelle remise was het gevolg. Roel leek lange tijd goed op weg naar de overwinning, maar moest uiteindelijk het onderspit delven. Jammer, want Steff had ondertussen brandhout gemaakt van zijn tegenstander en Arnaud wist een remise te houden. Misschien moet de ploeg volgend jaar terug versterkt worden met wat oudgedienden ;-).

Familie Verstraeten naar EK/WK?

Thomas en ikzelf waren gedurende de tweede week van de paasvakantie aanwezig als jeugdbegeleider op het Belgisch Kampioenschap te Houffalize. We begeleidden daar elk 6 jeugdspelertjes, waaronder 2 van onze eigen telgen: Werther en Arno, die het zeker niet slecht deden voor hun eerste keer. Met een 42e en 18e plaats vulden zij mekaar goed aan.

Op dat BK liepen echter nog 2 andere Leuvense deelnemers rond die het nóg beter deden. Vader Verstraeten zag dat het goed was en schreef onderstaand verslag.  Wijzelf namen enkele sfeer beelden; die vindt u onder Johans verhaal. Resultaten en einduitslag vindt u op de tornooisite.

"Iris Belgisch kampioen -10 bij de meisjes.

Ze eindigde met 2 punten voorsprong op de tweede, Marlies Maes van Chesspirant en 3 punten op Lisa Snoeck.
Iris speelde een redelijk stabiel tornooi, met de vaste componenten, ze won van de theoretisch zwakkeren; na enkele winstpartijen kwam ze enkele keren uit tegen de toppers bij de jongens waar ze verloor van Jamar Vadim en Thomas Demarré. Er waren in de tweede helft van het tornooi enkele spannende partijen tegen de tweelingbroers Vanhercke Nathan en Hugo die hilarische beelden opleverden. Zo bood Iris meermaals remise aan, die telkens geweigerd werd (zelfs met een pluspion). Toen de partij gewonnen was (dame, toren, paard voor) kreeg ze zelf een remisevoorstel...

Ze kan terugblikken met tevredenheid op een geslaagd tornooi in het verlengde van het Vlaams kampioenschap.
Mooie beelden bij de prijsuitreiking uiteraard.

Ten slotte kwam het bericht dat ze geselecteerd werd voor het WK/EK.

Rein ook naar het WK/EK -14

Rein begon bij de -14 met winst tegen zijn jarenlange schaakvriend Gilles Debouver. In de volgende ronde kwam oude bekende Joris Verhelst (die vice-kampioen werd van Vlaanderen)langs. Reins aanval brak niet door en de tegenaanval was te sterk. 1 op 2 dus.
Vervolgens won hij tegen de Duitstalige Stefan Esser.
In de vierde ronde alweer een ijzersterke, nl Pieter Saligo, meermaals Belgisch kampioen en regerend Vlaams kampioen. De partij was bijzonder scherp aan beide kanten: Najdorf met Df3.
Uiteindelijk stelde Pieter remise voor, in een stelling die volgens onze Duitse vriend Fritz een voordeel van +0,9 opleverde voor Rein. 2,5 op 4 met toch al twee zeer sterke tegenstanders...
Ondertussen was Real Thibault gestart met 4 op 4.
Vervolgens won Rein van Nathan De Strycker en Yannick Dorr (ook 1900 elo) zodat met 4,5 op 6 hij terugkwam tot op de tweede plaats op een half punt van de leider Real, die alleen 5 op 6 had.
Uiteraard werd hij tegen Real gepaard met zwart. Volgens de omstaanders en de schaakfabriek ging Rein na de opening Real duidelijk "inpakken" maar in het middenspel kwam een verraderlijke f5 een en ander verstoren... Daarmee was het tornooi gespeeld. Real Thibault won erg verdiend het tornooi.
Rein werd nog gedeeld 6e.

Ten slotte nog meegeven dat Rein op basis van zijn elo, de tweede hoogste van zijn categorie én hoger dan de mediaan van het vorige WK-14 (1922) een selectie ontving van de KBSB om naar het volgende WK/EK te gaan, eventueel met zijn zus."

Verslag: Johan Verstraeten

Reacties (5)

chatavalanche - 23 maart 16.29u.

nike kyrie 1 all star zoom city quiz jordan 6 infrared hypebeast nike air flight huarache low blanche miami dolphins low crown hat questions billig nike kobe 10 kvinders orange prada leather tote
chatavalanche http://www.chatavalanche.com/

johan - 02 mei 01.57u.

mooi verslag Joris

wim - 28 april 12.07u.

leuk verslag :-)
wat betreft remise tussen Filip en mezelf was dit geen onredelijke uitslag gezien verloop van de partij.

Joris - 28 april 11.08u.

Om te voorkomen dat er nog mensen zijn die een half uur moeten zoeken op die website, hier even de rechtstreekse link naar de tornooisite:

http://users.skynet.be/fa054591/TOURNOI/BRUXELLES2009/Tournament.htmIk heb het tornooi overigens ook op de kalender gezet, dus je kan daar verder afspreken.

Koen D - 28 april 09.58u.

Dankjewel Joris voor dit mooie verslag.

Ik doe mee aan het 2-3 mei tornooi van de CREB, 11 ronden van 25min rapid (www.creb.be). Ik zie op de website dat Real Thibault en Arno ook al ingeschreven zijn, dus dat wordt knokken voor een plaatsje!

Reageren