Naar inhoud

12-05-2009Onze helden in het CREB Rapid Tornooi

CREB Rapid Tornooi 2-3 mei 2009

(door Koen Delaere)

Met zes grootmeesters in het deelnemersveld en flink wat prijzen trok de CREB met het Festival International des Echecs de Bruxelles dit jaar een honderdtal schakers, net genoeg om het zaaltje te vullen. Verder was er ook gratis koffie en die kwam goed van pas om het brein wakker te houden tijdens de tweedaagse concentratie-slag van 11 ronden 25' rapid.

Op de eerste dag (zaterdag) nog geen verrassingen voor de spelers in ons groepje en we konden allen de dag afsluiten met 3.5 of 3 uit 6. Het zou dus allemaal op zondag moeten gebeuren. Tegen het eind van het tornooi waren we al netjes op Elo gesorteerd...

Steff hield zich waardig staande op een stevig parcours bezaaid met kleine en grote meesters en behaalde een mooie 16e plaats met 7 op 11 (TPR 2266) dankzij onder andere winst tegen Mohandesi (eindigde 15e) en remise tegen Jan Van Mechelen (25e). 

Joris kreeg aanvankelijk de kans niet om trots te zijn op zijn score, wegens een aanhoudende reeks eerder laag gequoteerde tegenstanders. Maar hij bleef hopen om tegen een hogere Elo te scoren... en toen kwam Jan Van Mechelen op zijn pad. Uiteindelijk eindigde Joris op de helft van het deelnemersveld met de helft van de punten, 5.5 op 11.

Arno was net als vele andere beroemde junioren ook van de partij en bleef, zelfs na aantreden in Aalter op vrijdag, onvermoeibaar streven naar een prachtige zet (sic). Daarbij durfde hij al eens om puur esthetische redenen een paardpromotie uit zijn mouw schudden. Hij slaagde erin zich goed aan te passen aan het rapid tempo van 25 minuten zodat zijn partijen niet beslist werden door zijn eigen tijdnood. Hij haalde 3 op 11 met TPR 1451 in de buurt van zijn huidige Elo.

Ikzelf (Koen D) kon tot ronde negen goed mee en bleef met 5 uit 9 rond de helft, maar in de laatste twee rondes kwamen er alleen maar verliespartijen en strandde ik ietwat ontgoocheld. Tegen twee 2150'ers Du Pont en Lefever kon ik nog mee op het bord maar niet op de klok. Dankzij mijn positie aan de top van de tweede helft van de Elo-tabel had ik wel, als troost en compensatie, het geluk in de eerste ronde tegen een van de zes grootmeesters gepaard te worden: Nikolic (2623) die overigens goed nederlands spreekt. Het werd een interessante partij waarin hij me beleefd doch langzaam maar zeker met een pionnenmuur op de 5e en 6e rij in elkaar plooide tot geen van mijn stukken nog velden had, behalve a4 dan. Met nog 2 minuten op de klok (tegen zijn 10) was er geen kat om uit de boom te kijken maar mijn noodgedwongen e4 uitbraak bleek een serieuze fout. Toen ik dacht me te verdedigen tegen een aftrek-dubbelschaak Tf2-f1+ vond hij nog een ander aftrekschaak Tf2-e2+ en toen stond ik opeens mat. Ik mocht later ook nog tegen Draftian Ashote (2361) aantreden.

Akesson (2479) kwam in zijn partij tegen Nikolic wat gedrukt te staan: bijna al zijn stukken rond zijn koning op h1, een zich opwarmende zwarte pionnenwals op de damevleugel, en een Nikolic die nog niet klaar was met witte pionnetjes snoepen. Ik zag Ralf nagelbijten en nerveus op zijn stoel schuiven terwijl zijn tijd wegtikte van 5 naar 3 minuten... toen hij opeens een torenoffer op het bord toverde: Tg1-g7! Nikolic speelde a tempo Tf8-f5 om de dame op e4 af te snijden van h7, maar dat liet Akesson toe om meteen te vervolgen met Tf1-g1 en de doorbraak was een feit. Nikolic snoepte op dit moment nog een pionnetje waarmee hij terzelfdertijd dameruil afdwong om Akesson's aanval te ontkrachten. Althans, dat dacht hij, want blijkbaar zag hij Pf7+ niet wat hem de keuze liet tussen mat of dameverlies: 1-0. Ik dacht eerst dat Tg1-g7 een combinatie was maar Ralf vertelde me dat hij het niet uitgerekend kreeg; een echt offer dus.
In zijn partij tegen Tanguy Ringoir (2349) stond Akesson verloren (dixit hijzelf) maar heeft hij toch nog met een swindle de partij gewonnen. Dankzij deze meevallers werd Ralf de beste van een peloton van acht achtervolgers met 8 op 11. 

Sokolov bleef ongeslagen en dus ongenaakbaar met uiteindelijk 9 op 11 en een vol punt voor op de rest van het veld. Alleen vier remises tegen drie grootmeesters en Amigues.

Reacties (2)

Joris - 15 mei 14.22u.

Bedankt, Koen!

Mijn tornooiprestatie toch even nuanceren: de aanhoudende reeks laag gequoteerde tegenstanders had weinig met geluk, maar natuurlijk alles met slechte eerste resultaten te maken. Dag 1 mocht ik gelukkig nog afsluiten met een interessante partij tegen Fabrice Wantiez.

Dag 2 mocht ik dan inderdaad o.a. tegen Jan Van Mechelen SPELEN, maar niet scoren.

Een mindere prestatie maakt echter geen minder tornooi, want het was inderdaad erg leuk!

Thomas - 13 mei 09.20u.

Leuk tornooitje precies, bedankt voor het verslag!

Reageren