Naar inhoud

08-08-2009Rein in Vlissingen

Nederland is populair in de zomer. Terwijl Werther en Arno deelnemen aan het Open Nederlands Jeugdkampioenschap, speelt Rein in het sterke open tornooi van Vlissingen. Ik heb tot nu toe van geen van de drie nieuws ontvangen, maar afgaande op de resultaten lijkt het dat de jongste telgen wat last hebben van de vermoeidheid. Niet zo verbazingwekkend, als je weet dat het tornooi daar 13 (!) rondes telt. Zo was Arno sterk begonnen met 4,5 uit 7 om daarna helaas 4 opeenvolgende nederlagen te lijden. Daar word je hard van. Nu, ik twijfel er niet aan dat beide jongens zich enorm aan het amuseren zijn. En daar draait het uiteindelijk toch allemaal om.

Ondertussen is Rein een logisch jojotornooi aan het spelen: verliezen, winnen, verliezen, winnen, ... In de voorlaatste ronde speelde hij een tactische remise om zodoende het tornooi - mits een overwinning in de laatste ronde (waar we vanuit gaan) - met de helft van de punten te kunnen afsluiten.

Dat uitslagen niet alles zeggen, bewijzen onderstaande partijen. Misschien kan een slimme lezer uw domme reporter uitleggen waarom Rein in de eindstelling tegen GM Ikonnikov opgeeft. Ik zie het alvast niet...

Joris

Reacties (10)

Thomas - 13 augustus 11.54u.

Ik denk dat Johan hier de ideale situatie schetst, die zelden te realiseren is. Ik besef dat ikzelf soms te kritisch ben naar Werther, misschien een gevolg van het feit dat ik zelf schaker in hart en nieren ben. Een vaste begeleider zou inderdaad ideaal zijn, maar praktisch niet haalbaar. Daarnaast: als ik het puur als ouder bekijk, zet ik mijn ambitie voor W opzij en ben ik gewoon heel blij dat hij weer een tof kamp heeft gehad (waarvoor dank aan Hugo, Frederick en de andere ouders). Wat betreft de opmerking van Hugo ivm Arno: natuurlijk mist die jongen nog een stuk basis! Die is immers nog maar twee jaar bezig, fantastisch wat voor niveau die al haalt! Als lesgever kan ik enkel maar dankbaar zijn dat ik een heel tof groepje heb om les aan te geven: Arno, Werther, Georgy (soms nog wat impulsief, maar met heel veel mogelijkheden, en onze benjamin: Jorre, een supertalent). Deze vier kinderen schaken echt heel graag en ik hoop dat ze dit ook blijven doen. Maar extra begeleiding zou inderdaad geen overbodige luxe zijn.

Johan - 12 augustus 15.36u.

het bericht van Hugo (e.a) is wel interessant, ook al kan ik er niet alles in lezen (vertrouwen, begeleiding, verschillende partijen op rij verloren)
Misschien moeten we eens de koppen bij elkaar steken voor een gericht jeugdbeleid.
Ik wil alvast volgende opbouwende opmerkingen geven. Ik denk dat we 1) in 90 % van de gevallen naar de jeugd toe positief moeten communiceren; de overige 10% kunnen opvoedkundige verbeteringen zijn; op de website zou ik sommige kritieken bannen; kritieken moeten gericht gebracht worden op een opbouwende manier; momenteel is er in de club teveel... juist
je moet maar eens vergelijken met de manier waarop ze op andere sites over hun jeugd spreken
2) de rol van ouders en begeleiders is totaal verschillend; volgens mij is een andere ouder van een andere club niet noodzakelijk de beste optie; hier lees ik dat fred begeleider was; een heel toffe gast, fantastische man, maar dit is toch te veel gevraagd voor hem; kent hij de stijl/ karakter/ gevoeligheid van bv arno ? daarenboven heeft hij nog 3 andere (eigen) schaakkinderen te volgen
3) een kind, zeker een jong kind, zou een vaste begeleider moeten hebben, op schaaktechnisch gebied, gedurende een termijn van ca 2 jaar en dit naast de ouder die eerder emotionele ondersteuning kan bieden; ouders moeten ook weten/leren hoe ze met emoties moeten omgaan of ondersteund worden door clubgenoten

Hugo VS - 11 augustus 22.13u.

Ik lees nu net toevallig jullie reacties. Ik kan over het ONJK het volgende vertellen.
Het was de 18de keer dat ik van de partij was.
Telkens moeten we vaststellen dat het een bijzonder sterk bezet tornooi is. Ik heb vooral de spelers van Humbeek gevolgd en enkele partijen van Arno VdB gezien. Werther werd begeleid door Frederic Ingelaere.
In de E reeks (-10 jaar) speelde Arno Sterck de pannen van het dak in het begin. Toen sloeg de vertwijfeling toe en was hij bang om te verliezen. Dit liet zich heel erg zien in zijn spel. Zijn punten en zijn plaats zeggen niets. Maar de WP zeggen veel meer. Dit geldt ook voor de andere Belgische spelers zoals Arthur en Thomas. Arno S. was in de 3de ronde de enige spelers die vlotjes won van de eindwinnaar. Dit jaar kwamen veel meer sterke Belgen boven drijven dat de voorgaande jaren. Dit is zeer hoopgevend.
Over Arno VdB kan is nog het volgende zeggen. Hij is dringend toe aan zeeer veel oefeningen van Stap 2 en Stap 2 + en extra. Hij miste in veel partijen echt de basis. Werther mist vooral vertrouwen. Wat de technische kant van de partijen betreft kan ik niks kwijt omdat ik ze niet heb gezien.
Groetjes en tot in Brasschaat

Hugo

Thomas - 10 augustus 20.39u.

Johan, je hebt gelijk: ik ben waarschijnlijk te kritisch. Er speelt daar inderdaad de beste Nederlandse én Belgische jeugd mee.

Bart P. - 10 augustus 13.11u.

allemaal e4-partijen en verloren; toeval?...
;)

een d4-speler

Joris - 09 augustus 23.24u.

Misschien verwachten we gewoon te veel? Zowel Arno als Werther hebben de laatste maanden al bijzonder goeie dingen laten zien. Een mens wordt dat snel gewoon :-).

Johan - 09 augustus 19.29u.

ik vind die resultaten echt niet zo slecht
de allerbeste nederlandse jeugd speelt op dit tornooi !
rein moest altijd vechten om punten te halen en voor een eerste deelname is dit toch wel goed;
de eerste van de reeks haalt 10 op 13!
als je ziet dat arno sterck en arthur ingelaere, die bij de beste in belgië zijn, 7,5 op 13 halen, dan weet je het wel.

Wat mij betreft, een héél dikke gemeende proficiat; we moeten die jonge gasten aanmoedigen; ze doen het geweldig!

Thomas - 09 augustus 19.18u.

Ik ben juist Werther en Arno gaan halen. Ze hebben een hele leuke tijd gehad, maar de resultaten waren toch wat minder. Zeker voor Werther, die zich met 5/13 tevreden moest stellen. Arno speelde een iets beter tornooi maar haalde ook net niet de helft: 6/13.

Johan - 09 augustus 13.59u.

Tot zet 23 liep het goed, dan begon de tijdnoodfase (5 min) spijtig genoeg
De laatste zet was inderdaad Da1 en toen restte er nog 1 minuut waarop rein opgaf.

Maar wat een ervaring om nog eens (na Nigel Short) tegen zo iemand te mogen spelen.

Ook tegen Stefan Colijn en Praschnikova (beiden 2170)verloren in eindspel met -2 minuten.

Verder normaal : verloren tegen hogere elo's, gewonnen tegen lagere, één remise. Het paren in Vlissingen bracht telkens net iets te zware tegenstanders.
De laatste partij gewonnen : 4,5 op 9, waar hij ook 132e op 250 geklasseerd was.
Het voornaamste is wél dat dit een heel goede oefening is als opbouw naar het WK. Er was een ganse kolonie uitmuntende juegdspelers uit India, de wereldkampioen -16 jongens, wereldkampioene -14 meisjes. prachtig om te zien.
Hopelijk ging het goed met Arno en Werther. Is dat al gedaan ?

Roel - 08 augustus 15.57u.

Misschien speelde Ikonnikov 32... Da1+ i.p.v. Db5. Ziet er nogal crushing uit en het lijkt me ook sterk dat een GM zoiets zou missen.

Reageren