Naar inhoud

26-09-2010Leuven Centraal 5 & 6 in Woluwe

Met 2 ploegen reisden we zondag naar Woluwe, amper 20 minuten rijden.

In de kelder van Alma échecs, nabij het metrostation van de UCL, werden we ontvangen door de heer Raymond van Melsen.
Ploeg 5 nam het op tegen ploeg 2 van Woluwe. We merkten al snel dat het eloverschil gemiddeld 400 hoger lag in het voordeel van Woluwe.
Eric begon op bord 3 vrij hevig aan zijn partij en offerde een kwaliteit zeer bewust.
Enige tijd later viel de dame van zijn tegenstander binnen en werd een toren geslagen. Dat zag er niet zo goed uit zodat Eric koos voor een pionaanval richting de koning.
Koen bouwde zorgvuldig op. Hij kreeg wat tegenaanval op zijn koningsvleugel maar wist dat toch te keren.
Danny was iets later gekomen en kreeg dus een tijdsnadeel. Tegen Nicolas Rauta, een sterke +1900-speler is dat geen makkie.
Iris kreeg Frans tegen en speelde rustig. Toen ze amper 13 zetten gespeeld had, hadden al 3 andere jeugdspelers van ploeg 6 gedaan.
Ploeg 6 bestond uit Werther, Natan, Lennart en Pieter
Werther begon met een klein beetje vertraging aan zijn partij, maar liet zich niet van de wijs brengen en kon geleidelijk met zwart opbouwen en een pion winnen.
De andere 3 jeugdspelers hadden het moeilijker tegen 3 (oudere) jeugdspelers van Woluwe.
Lennart begon ijverig, maar kreeg een dodelijke aanval tegen, zeker toen zijn dame er af ging. Hij was de eerste die moest opgeven, al duurde dat nog even, omdat het niet zo makkelijk is om dit in het Frans uit te leggen.
Natan speelde goed, maar een kleine misser liet zijn tegenstrever toe met de dame te nemen op g2, waar dan ook meteen de toren in stond. De partij duurde nog even verder, maar het was onmogelijk goed te verdedigen.
Pieter vertelde na zijn partij dat het altijd gelijk stond “tot op het einde”. Hij kon zich de naam van de opening niet herinneren, maar het was zeker “gelijk”. Zoals gezegd op “het einde” stonden zijn stukken plots slecht en verloor hij.
Werther speelde dapper als laatste van de vier. Zijn pion had hij listig teruggeven, want de toren die dat pionnetje nam, kwam in gevaar en zo geschiedde. Werther won een kwaliteit en leek toch een punt binnen te halen. Echter op het einde, kwam er een klein foutje waardoor ook hij een kwaliteit verloor en de partij terug in evenwicht kwam. Toen beslisten beiden tot remise.
Woluwe 3 – Leuven Centraal 6  3,5-0,5
Terug naar de 5e ploeg. We zouden het haast vergeten maar Eric speelde een offensieve partij. Zijn pionaanval brak echter niet door. Zijn tegenstander wist dan de dames te ruilen en zo zag Eric geen winst meer zitten. Woluwe haalde daar zijn eerste punt binnen. Niet vergeten dat de tegenstander van Eric ook een 400-tal elopuntjes meer telt.
Koen verdedigde zich knap en kwam na enige afwikkeling in een stelling met toren, loper en 4 pionnen tegen dame met 5 pionnen. Hij verliest echter een bijkomende pion en dat wordt moeilijk om te houden.
Iris wist ondertussen verder op te bouwen, kreeg wat tegenaanval, maar na enig stukkenruil bleven er alleen dame en toren over, met een pion meer voor Iris.
Danny had ondertussen zijn tijdsachterstand helemaal weggewerkt tegen Nicolas Rauta en hoopte nog op puntengewin. Hier zijn we nog maar aan zet 16 als er al 5 andere partijen gespeeld zijn. Beide spelers hebben nog een half uur voor de resterende 24 zetten. Schitterend!
Iris ruilt de dames af en gaat een toreneindspel in met een pion meer. Haar tegenstander (500 elo meer) stelt remise voor.
Hoe zal ze hier op reageren?
De dame van de tegenstander van Koen biedt natuurlijk opties voor dubbele aanvallen à volonté. Zo moet op bepaald moment Koen ook zijn loper geven. Hij kon nog wat verder tegenpruttelen, maar verkiest zeer sportief zijn tegenstander de hand te schudden. Verlies tegen Fredriksen (+400) is geen schande, integendeel. 2-0 voor Woluwe.
Iris behoudt een pionnetje meer maar met het afruilen van de torens wordt dat wel een dubbelpion. Benieuwd hoe dit verder gaat.
En hoe gaat het met Danny ? Komt iemand in tijdsnood ?
Danny en Nicolas komen beiden onder de 10 minuten voor nog 15 zetten. Gaat iemand in de fout.

Ondertussen weet Iris haar pion te houden en kan haar h-pion doorlopen. 2-1
Danny slaagt er nog in een half punt mee te pakken, maar meer zat er niet in. 2,5-1,5 is gezien het eloverschil meer dan goede uitslag voor LC.

Verslag: Johan Verstraeten

Reacties (0)

Er heeft nog niemand gereageerd op dit nieuwsbericht.

Reageren