Naar inhoud

27-09-2010Verslag Leuven Centraal 2 in Namen

Leuven Centraal 2 in Namen

De tweede ploeg heeft zondag onterecht een nederlaag geleden tegen Namen 3.

We begonnen reeds met wat tijdsachterstand aan de partij omdat ook in het landelijke Flawinne de fiets voor één dag koning was: er was een kermiskoers aan de gang waardoor we eerst wat plaatselijke rondjes reden. We mochten immers niet tegen de richting van de koers rijden en kregen dan het advies om de coureurs maar te volgen.

Namen speelde voor een keer niet op hun gebruikelijke locatie, en dat was er zondag erg aan te merken. Er waren twee kleine zaaltjes, waarvan één werd opgeofferd als bar en analysezaal. Dat zorgde er voor dat een zestal ploegen als haringen in een ton opeengepakt hun partijen moesten afhaspelen. De borden en klokken stonden zo dicht bij elkaar dat je er zelfs geen kopje koffie kon neerzetten. Sommige spelers moesten noodgedwongen in een hoek van 90° schrijven omdat er geen plaats was om het notatieformulier recht te leggen. Daarnaast was het jammer genoeg onmogelijk om eens rond te lopen en de andere partijen te bekijken. Als je even naar buiten wou, moest je je leterlijk tussen de mensen doorwringen.

Dit had natuurlijk ook invloed op de schaakborden, en Bart Van Praag was hier een duidelijk slachtoffer van. Bart zat naast Jan, die op zijn beurt tegen een oudere heer schaakte die uit verstrooidheid wel eens Bart zijn klok indrukte in plaats van zijn eigen. Wanneer Bart, gefocused op zijn bord, dan na een kwartier het euvel opmerkte, gebaarde zijn tegenstander van krommen aas. Dit gebeurde tot drie keer toe en pas de derde keer had Bart door hoe de vork in de steel zat. Zijn tegenstander had wel al de hele tijd door wat er aan de hand was, maar profiteerde van de verstrooidheid van zijn ploeggenoot. Een paar zetten later viel Bart door zijn vlag in een gelijke stelling. Hier was een ferme portie protest op zijn plaats geweest, maar Bart verklaarde achteraf dat hij toch niets had kunnen bewijzen.

Gelukkig had Patje toen al de klus geklaard op zijn bord. Jammer genoeg heb ik niets van zijn partij gezien.

Ik was zelf eigenlijk de enige die, gezien de stelling op het bord, met recht en rede had mogen verliezen. In een zeer onorthodoxe Siciliaan kwam ik met zwart al snel dubieus te staan. Wit offerde zeer terecht een kwaliteit, waarna hij veel beter stond dank zij zijn machtig loperpaar en de vele zwaktes in de zwarte stelling. Enige onnauwkeurigheden, alsmede de tijdsnood zorgden echter voor een algemene afruil, waarna zwart eenvoudig het eindspel won met de kwaliteit meer.

Jan stond lang tijd goed, maar liet zich naar verluid op domme wijze een stuk afsnoepen.

Steven had het geluk dat zijn tegenstander heel passief aan de partij begon. Steven kreeg al snel een ruimtevoordeel en het leek er op dat hij zijn tegenstander op de koningsvleugel onder de voet ging lopen. Het zwakke spel van zijn tegenstander nodigde Steven jammer genoeg uit tot een erg verzwakkend b4, waarvan hij de consequenties niet goed had doorgerekend. Dit was voldoende voor zijn tegenstander om de rollen om te draaien. Het ruimtevoordeel werd plots één grote zwakte en het verlies was niet meer te vermijden.

Rijn speelde een degelijke partij op bord één tegen Uhoda. Met zwart haalde hij een knappe remise waar niets op af te dingen viel. Een nipte nederlaag dus die zeker te vermijden was geweest.

Thomas
 

Reacties (2)

Bart P - 29 september 19.44u.

heeft er niemand aan gedacht om ook "verstrooid" te zijn...

@steven: een goede teamspeler neemt altijd remise aan
*kuch*
;)

Steven F. - 28 september 13.06u.

Ik heb ook nog een remisevoorstel geweigerd, wat het geheel nog pijnlijker maakt :-)

Reageren