Naar inhoud

28-09-2010Dendermonde - Leuven Centraal 3

Dendermonde 1 = Leuven 3 : 1 - 3

We speelden met een redelijk homogene ploeg: Stijn op het eerste bord, mezelf op het tweede, dan Tony en Boni op het laatste bord.
Naar analogie met vorige seizoenen verwachtten we op het eerste bord bij Dendermonde 2100+, dan 1800+ en redelijk lineair verder op de volgende borden.
Eens aangekomen bleek dat hun sterspeler niet kon spelen en Stijn mocht tegen een 1800+.

Op de eerste speeldag was er een echt ploegsfeer bij Leuven 3 en uit solidariteit kwamen we allemaal in tijdnood.
Stijn deed iets met Pd7 tegen het Engels. Na een kleine studieronde gingen enkele stukken er af en speelde Stijn e5 om ruimte te creeren. Alleen werd daardoor de a1-h8 diagonaal ook geopend en er volgde nogal wat druk op de koningsvleugel. Maar het zag er erger uit dan het was, want even later was die diagonaal weer gesloten door de d-pion en dreigde Stijn zelf via de a8-h1 diagonaal. Met nog enkele minuten op de klok voor beide spelers en nog een tiental zetten te gaan, zag het er allemaal zeer spannend uit. Stijn slaagde erin om z'n tijd beter te verdelen en rond zet 36 stak wit de hand uit als teken tot overgave in het besef dat vadertje tijd het laatste woord heeft.

Mijn partij begon slavisch, maar week met Lg4 toch af van de gevestigde theorie. Na Pe5 en Lh5 werden de witte velden op de damevleugel zwak en kon ik de nodige druk ontwikkelen met een koningsfianchetto. Ergens in het middenspel (nadat ik een eerste remisevoorstel had afgewezen) koos zwart ervoor om pionverlies tegen te gaan en z'n goede loper te begraven op b4,  en bijkomend me een vrije d-pion te geven. Enige voordeel dat zwart nog had, was dat veld d7 in handen was van z'n paarden. Rond zet 35 en met nog een kleine 2 minuten op de klok, was het moment van de waarheid aangebroken: geef ik de d-pion op om op f7 binnen te vallen?
Waarop m'n tegenstander nog eens remise aanbied en ik eieren voor m'n geld kies...
In de analyse bleek dat elke fout aan beide kanten zware gevolgen zou hebben en dat bij correct spel er een toreneindspel met ongelijke lopers op het bord komt. Waarschijnlijk nog volop kansen voor beide spelers, maar een billijk gelijkspel was de overeengekomen conclusie.

Tony won een stuk op zet 7, vergat dan te rocheren en het zag er niet goed uit rond zet 20. Beide spelers gingen er voor om de best mogelijke voortzetting te vinden en lieten zich niet door de klok onder druk zetten.
Uiteindelijk viste Tony uit de denktank een combinatie op die hem als eindresultaat een stuk tegen 3 pionnen gaf, met elk nog een toren. Nadat beide spelers hun kunde lieten zien, bleef er nog 1 pion + toren tegen loper+toren over en beslisten ze tot remise. Ook omdat de rest al klaar was met hun partij en er beneden in het cafe voetbal op tv was (zo was toch te horen).

Boni's partij heb ik niet helemaal kunnen volgen, maar in het begin zag ik nog dat ie de b2-pion verloor aan een dame-raid. Vermoedelijk leverde dit toch enkele tempi op, want Boni kwam redelijk actief te staan (op het eerste zich). Ik ben pas weer kunnen gaan kijken toen mijn partij gedaan was en Boni in zware tijdnood kwam. Maar gelukkig zat z'n tegenstander in nog zwaardere papieren. Beide spelers gingen voor de koningsaanval met elk 2 torens en een dame. Alleen had Boni nog een ietwat
betere positie, want een pion om achter te schuilen. In zowat de allerlaatste minuut wist ie een toren te pennen; z'n tegenstander dacht er eens over na en toen viel z'n vlag...


Verslag Bart Persoons

Reacties (0)

Er heeft nog niemand gereageerd op dit nieuwsbericht.

Reageren