Naar inhoud

04-10-2010Open 2010 ronde 5

Verslag ronde 5

Ronde 5 startte met enige vertraging door onduidelijkheid over wie van de aanwezigen nu wel of niet meedeed met het open. Uiteindelijk werd Jan De Roost door de toernooimanager hardhandig naar de les van Steven Geirnaert gestuurd (“jij kan een les wel gebruiken!”) zodat we met een even aantal overbleven en er eindelijk geschaakt kon worden.

Op bord 1 speelde Geert tegen Jan met als inzet de (voorlopige) eerste plaats. Op het laatste bord speelde ik met wit tegen Marc.

Enkele partijen eindigden voor ik de kans kreeg om ze te bekijken:

Eric – Pieter:                0-1

Michiel – Toon:            1-0

Geert zorgde er voor dat Jan zijn koning in het centrum moest houden en het leek erop dat een snelle overwinning in de maak was. Even later werd toch remise overeengekomen, blijkbaar was het initiatief van Geert snel verdwenen en stond Jan in de eindstelling zelfs iets beter.

Nieuwkomer Eric Schmitt mocht het opnemen tegen Danny. Een dubbele aanval en een paardvork later mocht hij vrij snel opgeven, hij deed dit echter niet en genoot nog met volle teugen van de rest van zijn partij: Eric – Danny: 0-1

In Bart – Roel kwam blijkbaar een stelling op het bord die ze al op het bord hadden gekregen in hun vorige partijen, Roel overspeelde zijn hand en kwam minder te staan. Een tactisch remise voorstel van Bart volgde en werd aanvaard.

Thomas – Dirk was een morra waarin Dirk lange tijd een pion voorstond en Thomas de druk bleef verhogen. Wanneer de pion werd teruggewonnen was de stelling niet zo boeiend meer en werd er remise overeengekomen.

Stijn – Steff was een Caro-kann panov die heel de partij in evenwicht bleef. Op het einde bleven enkel f,g en h pion + dame en koning over aan beide kanten. Ik weet niet of tijdsnood een invloed heeft gehad maar Steff slaagde er toch in om met zijn dame de koningsvleugel te infiltreren en 2 pionnen voor te komen, waarop Stijn opgaf.

Ikzelf speelde een g3 siciliaan tegen Marc, die vrij snel beter kwam te staan nadat ik een dubieus manoeuvre met mijn dame had uitgevoerd. Hij snoepte een pion op b2 met zijn dame maar een zet later liet hij de pion op c2 die toch iets te vergiftigd leek staan en koos voor de terugtocht. Ik kwam hierdoor vrij snel beter te staan, maar kon mijn actievere stelling niet verzilveren. Op zet 40 was de remise eindstelling bereikt maar we speelden voor het plezier toch nog door tot koning vs koning.

 

Verslag open ronde 1- ronde 5

Een vrij lage opkomst in deze aanvangsfase van het open.

Geen Roel of Thomas aan de leiding in dit open, voor het eerst sinds 3 jaar staat Steff weer eens op kop. Toernooimanager Bart staat na knappe overwinningen op bye en Jan De Roost op de vijfde plaats. Wie weet sluipt hij zo op z’n kousevoeten naar een plaats in gesloten groep 1.

De enige twee die alle rondes gespeeld hebben zijn Pieter en Jan.

Eric heeft zijn eerste remise beet.

Dirk is de voorlopige remisekoning na 3 remises op rij.

Reacties (3)

Steven F. - 13 oktober 11.19u.

Dit krijg je dus als je probeert kibitz-hiaten te vullen door er van uit te gaan dat niemand ooit van openingsrepertoire veranderd :-)

steff - 12 oktober 04.30u.

O ja, ik kwam hier eigenlijk interclubverslagen zoeken...

steff - 12 oktober 04.29u.

* Partij was Frans
* in het middenspel allebei aan 't proberen, zwart kreeg voordeel, tastte mis in wits tijdnood en moest alle zeilen bijzetten
* Het halve uur na de 40e was te weinig voor Stijn om alle nuances van de stelling te vatten. Steff had zijn eerste 40 sneller gespeeld en het einde van de partij was correct beschreven.

Reageren