Naar inhoud

16-10-2010ronde 7

Ronde 7:

 

In Eric – Eric won Eric een stuk, Eric was echter zo vriendelijk om dit terug te geven. Eric ging hierna door op z’n elan en won snel. Eric – Eric 1-0.

Gil – Steven begon rustig, Gil zette een pionnenruil ingang maar deze eindigde met een dubbele aanval van zwart. Pionnenverlies + een zwak paard tegen een sterke loper zorgden er voor dat ook deze partij snel gedaan was.

Michiel – Wouter was een tactisch gebeuren, Maarten vuurde f5 en g5 af en Michiel begaf onder de druk. 0-1

Sloot – Marc was nogal hard. Romain z’n dame stond op f6, zwart had geen g-pion meer en de zwarte dame kon niet meeverdedigen. h4 en Th3 werden gevolgd door een spoedige opgave. 1-0 (KILL!)

Toon – Joris was vrij gelijkopgaand, wit dreigde wat op de koningsvleugel en zwart nam ruimte op de damevleugel. Er volgden wat tactische foefjes en wit verloor een stuk. De partij werd rustig uitgespeeld 0-1.

Werther – Koen begint met een aanvallende Werther, maar de stelling verzand in een plat eindspel met 2 paarden en 5 pionnen elk. Werter leek toch nog te winnen maar er werd toch remise overeengekomen. ½ - ½

Bart – Danny verloopt vrij evenwichtig. Bart krijgt een sterke loper op d6 maar kan hiermee niet zo veel doen. De tijdnoodfase brengt de beslissing wanneer Bart vlotjes op zet 35 door zijn vlag gaat. 0-1

Tom – Stijn een soort draak met korte rokade van wit. Stijn neemt een halfvergiftigde pion op b2 met z’n dame en moet veel tijd steken om zijn stelling in orde te houden. Ondertussen valt wit aan op de koningsvleugel met f4 – f5, een doorbraak zit er echter niet in. Stijn offert een kwaliteit om nog 2 pionnen te winnen (waaronder een vrijpion), meer moet dat niet zijn. 0-1

Roel – Thomas is een vrij atypische siciliaan met b3. Roel lijkt mij beter te staan. Wanneer de 40e zet nadert kan Roel een vrijpion creëren, die blijkt enkel te stoppen door materiaalverlies: 1-0

Reacties (5)

Toon - 19 oktober 22.51u.

(reactie op Joris) Iets trager rokeren en a4 spelen was inderdaad beter geweest, ook Te1 ipv Td1 (hier was ik wat teveel in m'n voorbereiding blijven steken), met e4 als follow-up, waar ik in de partij mee gewacht had om de diagonaal van mijn dame niet af te sluiten bij mijn snelle aanval, maar verpletterend was die achteraf gezien toch net niet. Het is trouwens g3 La6 Dc2 c5 d5!? dat je bedoelt.

Steven F - 18 oktober 14.44u.

Dat is al derde keer op rij dat ik me vergis in opening :-) Ik zal in het vervolg even de notatieformulierkes bekijken.

Thomas - 18 oktober 14.22u.

Leuk verslag! Wie heeft dat geproduceerd? Wat mijn partij tegen Roel betreft: het was een Engelse partij die ik met zwart als egel-stelling behandelde. Ik volgde dan ook nog eens inspiratie van het moment waardoor de partij een heel eigen karakter kreeg. Ik stond heel de partij slechter maar er gebeurde niets doorslaggevend tot de stelling ontplofte in tijdnood. Dames werden geruild en er kwam een complex eindspel op het bord waarin wit duidelijk beter stond maar er nog niets beslissend gebeurd was. Het grootste probleem voor beiden was de tijd. Ik had op zet 31 een vijftal minuten tegen 7 voor Roel. Ik was waarschijnlijk te gefixeerd op de tijd want nam toen een aantal erg slechte beslissingen zodat ik geen gevaar meer liep door mijn vlag te gaan en rustig kon opgeven.
Werther begon idd aanvallend aan de partij en na een aantal onnauwkeurigheden van Koen had hij het laken definitief naar zich toe kunnen trekken. Werther speelde echter niet de scherpste zetten waardoor Koen de geofferde pion kon teruggeven en even later dames kon ruilen. In de eindstelling leek het ff of Werther nog winstkansen had, maar daar was niets van aan. Al bij al een degelijke partij, die redelijk lang duurde. Toen Werther gedaan had, begonnen Roel en ik net in tijdsnood te komen waardoor het tussendoor naar huis brengen er niet in zat. Bijgevolg werd het 1u30 voor Werther thuis kwam, wat niet geheel naar de zin van mama was :(

Joris - 16 oktober 19.21u.

Mucho respect voor Toon in onze partij. Hij had zich wat voorbereid en kwam af met een volgens mij momenteel vrij populair systeem tegen het Dame-Indisch (g3 La6 c5 d5!?). Had hij even de tijd genomen om mijn damevleugelexpansie tegen te gaan met a4, had ik het wschl bijzonder moeilijk gehad. Toon bleef echter goeie zetten spelen en er moest van mijn kant bijzonder opgelet worden of m'n koningsvleugel werd een gatenkaas. Toen dat gevaar geweken was, begon ik langzaam maar zeker het hele bord te beheersen (altijd een lekker gevoel :-)). Iets te snel spel van Toon op dat moment leidde tot dom pionverlies en hopeloze stelling, zodat Toon zich genoodzaakt zag om een stuk te geven.

Giftige pionnen aanbieden en sterke positionele idee├źn spelen, zijn niet meteen zaken die je verwacht van een nieuw lid. Ik ben alvast onder de indruk!

Romain - 16 oktober 17.36u.

Het was een Taimanov Siciliaan, waarin ik dacht dat ik geblunderd had met 5.Le3. Marc zei me achteraf ook dat Le3 niet zo goed was....
Blijkt dat prutsers als Morphy en Spassky hetzelfde speelden. Meer nog, Wit's problemen zijn enkel optisch van aard want de computer geeft nog altijd een klein voordeeltje voor wit. Als zwart dan ook nog probeert de weerlegging te vinden en zijn stelling daarmee forceert is het niet zo moeilijk meer (Ook al ging het bijna nog mis)

Reageren