Naar inhoud

02-11-2010Verslag ronde 9

10 schakers voor ronde 9:

 

Jan – Joris: In een Lg5 Najdorf speelt Jan de stelling niet goed en ook nog eens te optimistisch: in een mindere stelling gaat hij voor een stuk-offer dat tot een gewonnen stelling voor zwart leidde. Iets later moet hij opgeven: 0-1

 

Maarten – Steven: Bird opening die leidt tot een heel rare opening waarin ik te veel zetten na elkaar met de dame speel. Tot zet 25 speel ik niet met mijn h, g, f of e-pion. Een nutteloze loper op f8 en een koning in het midden voorspellen niet veel goeds. Uit wanhoop speel ik h5 om toch nog mijn toren te ontwikkelen, mijn toren blijkt op de h-lijn oppermachtig en op zet 30 geeft Maarten op. 0-1 na een rare partij.

 

Eric – Toon duurt lang, Eric denkt lang na en deze strategie blijkt te werken. Rond zet 20 staat hij een pion voor. Toon blijkt het slachtoffer te zullen worden van Eric in Kramnik modus, al blijft deze wel vriendelijk: zo wijst hij zijn tegenstander tijdens de partij op zijn blunders “allez, hebde gij da echt niet gezien?” Het mag echter niet baten, Toon zet de scheve situatie uiteindelijk recht 0-1.

 

Michiel – Peter: Een Benko, de partij blijft vrij rustig en wordt in het eindspel beslist. Peter zijn paard blijkt sterker dan Michiel zijn loper. 0-1

 

Thomas en Stijn deden hun reputatie als laatspelers weer alle eer aan. Een morra-gambiet leidt tot een stelling waarin Thomas compensatie heeft voor de geofferde pion. In tijdnood wint Thomas een stuk (of offert Stijn een stuk). Nu lijkt het echter Stijn te zijn die volop aanvalt. De aanval wordt door Thomas onschadelijk gemaakt. In het daaropvolgend eindspel  heeft Thomas een stuk meer, maar 2 pionnen minder. Toren + Paard + 2 pionnen tegen Toren + 4 pionnen. Een analyse na de partij leverde geen duidelijke evaluatie op, “ingewikkeld” was het oordeel. Thomas speelde deze ingewikkelde stelling beter dan Stijn: 1-0 en dan toch geen “all black night” voor Halloween.

Reacties (1)

Joris - 02 november 12.45u.

Jan offerde geen stuk, maar 2 stukken voor toren en pion en had wat pech dat ik net alle dreigingen kon pareren. Na dameruil speelde het eindspel vanzelf.

Reageren