Naar inhoud

09-11-2010Humbeek 2 - Leuven Centraal 2: een goeie opwarming voor het tornooi!

Het was best gezellig in Kapelle-op-den-Bos zondag. Niet zozeer omwille van de nostalgie die dit dorp bij uw verslaggever teweegbrengt en evenmin door de aanwezigheid van het voltallige begeleidersteam op het Belgisch Jeugdkampioenschap, hoewel dat al wat dichter bij de waarheid ligt. De voornaamste reden was echter de quasi-thuismatch die onze club daar speelde: met maar liefst 4 Leuvense teams en in de teams van de tegenstander ook nog eens een hele hoop oude en minder oude bekenden was het net alsof we deze keer wél in onze eigen zaal mochten spelen. Er was tussen pot en pint zelfs sprake van overlopers al had dat vooral te maken met Hugo's kookkunsten en "gebrek aan sterke spelers".

Dat laatste was uiteraard om te lachen, al was daar in onze match niets van te merken. Met een droge 0-6 score vertrok onze ploeg omstreeks 20u richting thuisfront, nadat ook Rein op bord 1 zijn tegenstander de das had omgedaan in een toreneindspel. Rein had de voorbije weken weer heel wat ervaring opgedaan op het Wereldkampioenschap en dat bleef niet onopgemerkt. Zijn tegenstander, kameleon en berucht tijdnoodspeler Birger Schrevens, kende de theorie om het met een eufemisme te zeggen "iets minder goed dan zijn tegenstander". Na een schamele 15 zetjes stond hij met wit dan ook een stelling en een uur op de klok achter. Rein liet zich echter naar eigen zeggen onnodig verleiden tot pionwinst waarna het voordeel minder duidelijk werd. De pion werd al gauw teruggegeven en er ontstond een stelling waarvan de beoordeling te moeilijk in te schatten was voor uw verslaggever. Of het nu vooral aan Birgers tijdnood of Reins ervaring lag, heb ik niet kunnen waarnemen, maar het leek me dat Rein het eindspel weer prima gespeeld heeft.

Op het tweede bord leek Thomas vanop mijn plaats "weer" niet veel compensatie te hebben voor de geofferde pion. Dat dat er vanop zijn plaats "weer" lichtjes anders uitzag, bewees hij met zeer creatief en sterk spel. Schijn- en echte offers volgden zich een snel tempo op en toen de vlag van zijn tegenstander viel (na reconstructie bleek op zet 41), was het kalf allang verdronken. Een partij waarvan ik alvast graag eens een analyse zou zien!

Ikzelf speelde op het derde bord een lekker thematische partij. Mijn tegenstander liet zijn koning in het centrum en begon vervolgens iets te gulzig aan te vallen op de koningsvleugel. Er was echter weinig coördinatie tussen zijn stukken en voor de aanval goed en wel begonnen was, kon ik het centrum openbreken met een dodelijke mataanval tot gevolg. De drie gouden regels in de opening zijn: centrum bezetten, stukken ontwikkelen en? Juist ja...

Links van mij leek een oude Steven Foulon herboren, al bedoel ik dat niet echt positief. Iets te optimistisch spel met nogal makkelijk te pareren dreigingen leken hem reeds vrij snel de das om te gaan doen, maar zijn vriendelijke tegenstander en oude bekende, Louis Roels, liet "de farse" ontsnappen. Hij zal het geweten hebben.

En dan hebben we nog de sympathieke broers Van Herck op bord 5 en 6. Raf moest het opnemen tegen Bart Van Praag die met wit eerst ruimte nam in het centrum en dan op de koningsvleugel en tenslotte gebruik maakte van de gedrongen zwarte positie om binnen te vallen op de damevleugel. Ook lekker thematisch!

Rob had de winst in handen tegen Jan Londers. Die beweerde heel wat compensatie te hebben voor een pion, maar dat viel lelijk tegen. Toen Rob een extra pion kon winnen, verkoos hij echter te slaan met het verkeerde stuk en liet hij pardoes zijn dame nemen. Een einde in mineur voor de net 18 jaar geworden Humbekenaar, maar voor ons team een mooie kers op de spreekwoordelijke taart!

0-6 dus en een uitstekende voorbereiding voor het tornooi!

Bijna had ik nog verslag gedaan van ons zevende of nulde bord waar Dirk Van de Vijver een ganse partij 2 pionnen voorstond, maar men wist mij toch te melden dat de nochtans op dezelfde rij spelende Dirk eigenlijk in ploeg 1 meespeelde. Hoe hij het er uiteindelijk vanaf bracht, leest u in het volgende spannende avontuur van Leuven Centraal 1.

Verslag: Joris

Reacties (1)

Steven Foulon - 10 november 19.22u.

Optimisme is belangrijker dan correctheid :-)

Reageren