Naar inhoud

10-11-2010Epicure 1 - Leuven 3 : 1 - 3

In vergelijking met onze vorige opstelling versterkte dit keer Willem ons op bord 2. Alsof ze het in Jette hadden zien aankomen, was ook hun tweede bord een 100 elo sterker dan verwacht.
De ganse match kan in 1 woord samengevat worden: initiatief.
Alle Leuvense spelers hadden op een bepaald moment in hun partij het initiatief in handen en gingen dan resoluut voor de winst.
 
Stijn begon de partij met enkele logische zetten en vroeg zich dan af waarom z'n tegenstander altijd die paarden bleef herschikken. Enige tijd later ontstond een halfopen centrum met Stijns torens op de d- en e-lijn, terwijl wit een achterstand in ontwikkeling opliep. Dus verhoogde Stijn de druk en gooide zowat al z'n stukken in de strijd. Diep in de partij overzag ie een tussenschaak, verloor een stuk en zag de winst door de vingers glijden.
 
Willem opende spaans en bezorgde zwart een dubbele c-pion. Even dacht ie eraan om de hangende e5-pion ook te nemen, maar besliste dan toch maar eerst te rocheren. De witte dame vertoefde een tijdje diep in de vijandelijke stelling en verstoorde de ontwikkeling van de zwarte stukken op de damevleugel. Daarna verschoof de actie naar het centrum: dubbele torens op de f-lijn en een dubbele aanval op de dame zorgde voor pion- en kwaliteitswinst. Zwart spartelde nog wat tegen, maar een loper verdedigt moeilijk tegen een toren en extra (vrij)pion.
 
In mijn part kon ik na zet 1 al even diep nadenken. want m'n tegenstander opende met b4. Deze keer ging ik voor de snelle rochade om daarna met d5 de stelling te openen. Met pionnen op a2 en b5 voor wit en a4 en b7 voor zwart, leken enkele interessante zetten in aantocht. Wit wou absoluut de dames op het bord houden, wat me toeliet om de lopers op de hoofddiagonaal onder gunstige omstandigheden af te ruilen. Enkele zetten later keerde de poging van m'n tegenstander om met de e- en f-pionnen een koningsaanval te beginnen, als een boemerang terug omdat ik een toren kon pennen. Daardoor won ik een pion en kwaliteit. In de daaropvolgende tijdnood probeerde ie nog een truc met paard en matdreiging op de laatste rij en dus claimde ik veiligheidshalve toch maar zijn vlag.
 
Boni slaagde erin om positioneel een stuk sterker uit de opening te komen: zwart's witveldige loper zat opgeslotern achter z'n pionnen en een zwakke e6 pion zou de rest van de parij de hoofdrol spelen. Op e5 stond eerst een witte toren in een poging om met dame en paard voor de snelle mat te gaan. Toen dat niet lukte (en als gevolg nog meer zwarte pionnen op witte velden gingen staan), ging het paard dan op e5 post vatten. De damevleugel werd gebruikt om ook op c6 een zwakke pion te creeren. De druk op de zwarte stelling was niet te houden en Boni zet zijn zegereeks in dit interclubseizoen voort.
 

Verslag Bart Persoons

Reacties (1)

Steven F. - 18 november 16.52u.

En Leuven 3 staat voorlopig aan de leiding in 4D, toch een ploeg die nog op koers is voor de titel :-)

Reageren