Naar inhoud

02-12-2010Leuven 3 - KGSRL 8 : 2 - 2

Onder het motto "beter laat dan nooit", toch nog een kort verslag van voorbije speeldag.
 
Jan begon vol energie aan de partij, offerde een pion, geraakte er niet door en hield het eindspel in remise.
 
Stijn's partij moet zowat de meest dramatische van de avond geweest zijn. Hij kwam goed te staan, zeer goed zelfs. Het middenspel ging stroef, maar geen erg, kalm blijven en de tijd nuttig gebruiken. Helaas, de tijd ging snel en in de tijdsnood ging het positioneel voordeel toch wat verloren. Het eindspel met dame, toren en enkele pionnen aan beide zijde, bood zeker en vast kansen om minstens een remise te halen. Wederom helaas, tijdsnood kwam er weer aan; Stijn overzag een 2-zetter met de dame en ondekbaar mat dwong hem tot overgave.
 
Mijn partij was iets wat voor hollands moest doorgaan. In het middenspel moest ik bij een ruil kiezen voor een zwakke e-pion of dubbele f-pion; die zwakke e-pion heeft me tot in het eindspel de nodige zorgen gebaard. In de tijdsnood, met toren en ongelijke lopers, kon ik hem ruilen en even later berustten beide spelers in een remise.
 
Maarten speelde een typische Maarten-stelling: de tegenstander een vals gevoel van veiligheid geven en dan als een echte killer afmaken. Hij beeindigde ook als eerste van onze ploeg zijn partij en die eerste winstpartij is toch altijd een mooie boost voor de teamspirit.
 
Afgaande op de het elo-gemiddelde van beide ploegen doet vermoeden dat dit gelijkspel logisch is, maar toch blijft het spijtig dat we hier het matchpunt hebben moeten laten liggen.
 

Verslag Bart Persoons

Reacties (6)

Bart P - 06 december 14.41u.

Na al deze verrijkende reacties op het verslag, begin ik nu al na te denken over de subtiliteit die ik in het volgende verslag ga verwerken.

steff - 03 december 16.03u.

Ff wim zijn opmerking wat verder uitschrijven: met "nood" erbij hebben de twee vormen inderdaad een tegengestelde betekenis; dit is duidelijker met "water": waternood is droogte, watersnood zijn overstromingen. Bij water is een symmetrisch grapje wel niet mogelijk :)

Wat Roel zijn opmerking betreft: ik zou enkel een s gebruiken om de botsende d's te vermijden. Ook bij "d-t" samenstellingen waarschijnlijk, al kan ik er nu geen enkele bedenken.

arnaud - 03 december 10.53u.

"Jory Peleman", dat heeft ook iets!

Roel - 02 december 21.04u.

tijdschema, tijdschrift, tijdstip -> tijdsnood ;-)

Ik vind het niet zo vanzelfsprekend hoor. Je hebt toch heel wat samenstelling met tijd die wel met een tusses-s zijn: tijdsdruk, tijdslijn, tijdsduur, tijdsverloop ...

En voor sommige woorden is het gewoon niet duidelijk: Is het tijdgeest of tijdsgeest? Tijdlijn of tijdslijn?

Met tussen-s staan beide (of was het nu beiden ;-)) volgens mij niet in Van Dale. Maar volgens vrttaal.net mogen ze allebei.

De d en de n liggen erg dicht bij elkaar in je mond. Persoonlijk vind ik het met een tussen-s gemakkelijker uit te spreken. Wel opmerkelijk dat n->d een stuk vloeieNDer bekt dan d->n.

wim - 02 december 19.25u.

Joris,
tijdsnood is een teveel aan tijd
bij uw tegenstander welteverstaan :-)

Joris - 02 december 19.02u.

Een mooie boost waarna jullie 2 remises en 1 nederlaag scoorden? Hmmm...

Trouwens, ik zou hier graag voor eens en voor altijd duidelijk maken dat tijdnood geen s behoeft. Waarom zou je daar in hemelsnaam een s zetten? Heb mij er al mateloos aan geƫrgerd, maar nu kan ik me niet langer inhouden :-). Bart, jij als tijdnoodkenner zou beter moeten weten!

Reageren