Naar inhoud

10-01-2011Lokeren 1 - Leuven 3 : 1.5 - 2.5

Deze keer waren we te gast in het Cultureel Centrum van Lokeren. In de gang op het gelijkvloers hangen er enkele artistieke foto's, hetgeen de wandeling naar het toilet des te aangenamer maakte. De speelzaal was genoeg verwarmd, de tafels goed gespreid en even na twee startten de hoofdrolspelers aan hun avontuur.
 
Op bord 1, met Steven aan de zwarte zijde, verscheen een Siciliaanse stelling. Rond zet 13 had ik toch enige vraagtekens betreffende de stelling van Steven: het kan niet de bedoeling zijn dat dan je gefianchiteerde loper reeds geruild is. Even later kon wit achtereenvolgens f4, f5, g4 en h4 spelen. Steven probeerde nog het tij te keren, maar met centrale witte paarden en weldra dame+toren op de open h-lijn, was opgeven de enige logische voortzetting: 1 - 0.
 
Jan mocht met wit spelen tegen Kurt Van Wiele, die we nog kennen van het voorbije Antwerp Winter Open. Jan was in een vrijgevige bui en offerde een pion in de opening, De compensatie was te zoeken in de ontwikkelingsvoorsprong, vooral toen ie de loper op a3 kon plaatsen om zo de rocharde van zwart tijdelijk te verhinderen. Het middenspel ging er vrij chaotisch aan toe, vooral nadat een dubieuze g4-zet van Jan beantwoord werd door een stukoffer voor 2 pionnen en een open koningsvleugel. Dankzij een vork op e7 bleef Jan in de partij. Toen de rook optrok, stond Jan met een toren en 5 pionnen tegenover een loper en 6 pionnen. De toren kreeg/nam de nodige ruimte en de rest was een kwestie van techniek: 1 - 1.
 
Na de openingsfase leek het bij Ivan een klassiek geval te worden: wit heeft een geisoleerde d-pion met actieve stukken en zwart zou de dreigingen neutraliseren en proberen die d-pion te winnen. Maar Ivan had geen zin in verdedigen: hij negeerde het centrum en ging vol voor de koningsaavnal met de f-pion als speerpunt. Het zag er indrukwekkend uit met de dame en een paard die heel wat dreigingen creeerden. Naar het einde toe vond wit de goede zetten niet meer en Ivan kon mat geven: 1 - 2.
 
Op bord 4 mocht ik met wit openen. De partij startte als een Slav, maar toen zwart op zet 5 e6 speelde in plaats van het meer gekende Lf5, weken we af van de theoretische paden. Wat volgde was een redelijk gesloten partij, waarbij wit door middel van een ruimtevoordeel de druk langzaam verhoogde. Echter, enkele minder nauwkeurige zetten lieten zwart toe om zijn paarden beter te positioneren en ik zag niet meteen een doorbraak. Beide spelers berustten dan ook in de remise: 1.5 - 2.5.
 
Met deze ploegwinst staan we weer in positie om te strijden voor de eerste plaats. Waarschijnlijk zal de match tegen Machelen beslissend worden, in de veronderstelling dat we de rest nog winnen.
 

verslag Bart Persoons

Reacties (10)

Bart P - 11 januari 11.13u.

@Roel: eindelijk iemand die de juiste zetten kan reproduceren!

Deze keer dacht ik gewoon met de paarden te spelen en heb dus zomaar de lopers afgeruild. Achteraf gezien was het misschien beter om een zwart paard te nemen met m'n laatste loper.
Ach, volgende keer beter...

Steven F. - 11 januari 08.01u.

Met gesloten bedoelt Bart dat hij geen goed plan kon vinden ;-)

Roel - 10 januari 20.19u.

Er staat 5 e6 i.p.v. Lf5. Dan is het toch duidelijk wat er gespeeld is, niet? 1.d4 d5 2.c4 c6 3.Pf3 Pf6 4.Pc3 dxc4 5.a4 e6. Dit wordt tegenwoordig ook met regelmaat op hoog niveau gespeeld.

Hoe dat de stelling dan erg gesloten werd, is me dan weer minder duidelijk. Waarschijnlijk heeft Bart weer 1 loper afgeruild en dan al zijn pionnen op de kleur van zijn andere loper gezet ;-).

Joris - 10 januari 15.47u.

Loopt allemaal wat in mekaar over, maar volgens mij is het pas semi-slav als zwart pakt op c4 en daarna b5 speelt. Ik ga er vanuit dat dat niet gespeeld is, want de stelling werd blijkbaar heel gesloten.

Steven F. - 10 januari 14.40u.

Misschien eerder semi-slavisch?

Joris - 10 januari 13.09u.

@steff: verderzetten van in vorige posts of wa? want deze keer had ik nog geen mier...

@Bart: Is die slav met e6 trouwens niet gewoon geweigerd damegambiet? :)

Bart P - 10 januari 12.36u.

Gisteravond dacht ik nog dat Machelen goed zou scoren tegen Epicure, maar die hebben een deftige pandoering gekregen: 0-4!
Het kan nog spannend worden in deze reeks, want bij de eerste 5 in de klassering moeten nog 6 onderlinge duels gespeeld worden.

Steven F. - 10 januari 11.16u.

Volgens mij kan je als zwartspeler de lopperruil niet vermijden als wit dit per se wil. Na de loperruil hebben zowel wit als zwart enkel een witveldige loper, maar de centrumpionnen van zwart staan wel op zwarte velden en die van wit op witte, wat voordeel voor zwart kan opleveren (indien zwart goed speelt natuurlijk) :-) Ikzelf heb het daarna wel slecht gespeeld. Mijn analyse is dat ik wel goed uit de opening kwam (de stelling was vrij gelijk), maar daarna heb ik 3 vrij flauwe zetten gespeeld waarvan mijn tegenstander optimaal heeft geprofiteerd.

Blijkbaar staat ploeg 3 nu tweede maar staat KGSRL eerste en hebben we daar al tegen gespeeld. Dus promotie is niet meer in eigen handen.

steff - 10 januari 10.53u.

en om het mierenneuken verder te zetten: "fianchitto" is wel een creatieve samentrekking van "fianchetto" en "shit"!

Joris - 10 januari 07.23u.

Jan heeft toch touché geclaimd?!

En Bart speelde blijkbaar tegen zichzelf :-).

Reageren