Naar inhoud

18-01-2011Tessenderlo 1 - Leuven Centraal 4: 1-3

We mochten deze keer de verplaatsing maken naar Tessenderlo.

Dirk, spelend op het derde bord, begon als een hogesnelheidstrein aan zijn partij. Na anderhalf uur moet hij ergens zijn tegenstander zijn tegen gekomen. De arme jongen heeft nooit geweten wat hem overkomen is en de eerste punten waren dan reeds binnen.

Op het eerste bord verging het Bart, met de zwarte stukken, ondertussen wat minder. Hij speelde een variant van de Pirc die zijn tegenstander blijkbaar zeer goed kende. Bart was dan ook de eerste die van de theorie afweek. Wit voerde van hieruit systematisch de druk op en Bart slaagde er niet in hierop een antwoord te vinden. Op zet 25 offert wit een kwaliteit. Mat is hierna onvermijdelijk en Bart besluit de eer aan zichzelf te houden.

Ikzelf speelde met wit op het tweede bord. Eindelijk kwam er nog eens een stelling op het bord die ik voorbereid had. In de Kan variant van het Siciliaans bleef mijn tegenstander passief wachten op een initiatief van wit. Ik nam echter ruim de tijd om mijn aanval voor te bereiden. Vol ongeduld besloot mijn tegenstander dan maar zelf het centrum open te breken waarna de dreigingen hem om de oren vlogen. Wanneer hij enkele zetten later ook nog eens een paard wegblundert, is de partij eigenlijk al gespeeld.

Op het laatste bord kon Maarten zijn geliefkoosde Bird opening weer eens boven halen. De partij verliep vrij evenwichtig. Al had ik toch de indruk dat zwart iets meer initiatief had. Er wordt een eindspel bereikt waarbij beide spelers nog 6 pionnen, een zwarte loper en één toren hadden. De pionnen van zwart stonden echter op de verkeerde kleur waardoor Maarten nog de beste kansen op winst had. Maarten toonde dat hij het thema van slechte loper vs goede loper goed beheerst en overklaste hiermee zijn tegenstander, die hier duidelijk minder kaas van gegeten had.

Resultaat: 1-3

Hierdoor blijft ook de vierde ploeg nog volop in de titelstrijd!

Verslag: Stijn

Reacties (5)

Kees - 19 december 18.41u.

Grappig om eens een verslag over een sport als schaken te lezen, ik weet zelf niet zoveel van schaken. Eens kijken waar ik een schaakbord kan bestellen.

Bestellen - 19 december 18.40u.

Grappig om eens een verslag over een sport als schaken te lezen, ik weet zelf niet zoveel van schaken. Eens kijken waar ik een schaakbord kan bestellen.

Bart P - 20 januari 12.50u.

eventjes opgezocht (Wikipedia is your friend):
1.e4 c5 2.Nf3 e6 3.d4 cxd4 4.Nxd4 a6

Named after Ilya Kan. By playing 4...a6, Black prevents Nb5 and prepares an eventual ...b5 advance.

bram - 20 januari 12.35u.

Wat is de Kan variant van het Siciliaans? Klinkt in ieder geval niet slecht:)

Bart P - 19 januari 16.05u.

Als je met zoveel pionnen het tegen Maarten niet remise kan houden, dan verdien je om te verliezen.
;)
Toch mooie teamprestatie.

Reageren