Naar inhoud

28-02-2011Ronde 9 : Leuven Centraal 3 - Opwijk 2 : 3 - 1

Ivan, met wit op het derde bord, kwam terecht in een Benko en beide spelers zagen het wel zitten om een tactisch steekspel aan te gaan. Na een dikke 2 uur schatte ik echter de kansen van wit miniemin om het tot een goed eind te brengen. Zwart had immers een toren op f2, een paard op g4, de dame op a7 met open diagonaal naar de koningsvleugel, terwijl de witte koning op g1 genageld stond. Op een of andere miraculeuze wijze kon Ivan dit afwikkelen naar een eindspel van dame tegenover 2 torens en elk 5 pionnen. Even later stelde zwart remise voor; wit aarzelde geen moment: 0.5 - 0.5.
 
Op bord 2 speelde Willem met zwart iets wat voor een Franse stelling moest doorgaan. Hij vond het niet nodig om te rocheren, wandelde met de koning naar de damevleugel en gebruikte de a-pion als stormram om een mataanval in te zetten. Wit had nl lang gerocheerd en kon weinig inbrengen tegen de actieve zwarte stukken: 1.5 - 0.5.
 
Even later gaf mijn tegenstander op en was het matchpunt binnen. Ik had op bord 4 mijn Boedapest nog eens vanonder het stof gehaald, maar kon bij het ingaan van het middenspel enkel vaststellen dat het enige voordeel aan mijn kant de slechte loper van wit was. Een tiental zetten lang verbeterde zwart langzaam zijn stelling tot een fout van wit me toeliet op een pion beslag te leggen. Ondanks nijpende tijdnood kon ik toch de laatste stukken afruilen en bleef een gewonnen eindspel over: 2.5 - 0.5.
 
Ondertussen kreeg Jan op het eerste bord, met wit, een Engelse stelling voorgeschoteld waarbij hij met zijn pionnen het centrum innam. De positionele plus kon ie echter niet vlot omzetten in materiele winst. Naarmate de partij vorderde, bleek dat beide spelers aan mekaar gewaagd waren en een billijke remise werd overeengekomen: 3 - 1.
 
Nog 2 speeldagen te gaan en we staan nog steeds gedeeld eerste met KGSRL8. Beide moeten nog spelen tegen een degradatiekandidaat en middenmoter. Het zal dus spannend blijven tot de laatste partij.
 

verslag Bart Persoons

Reacties (2)

Bart P - 01 maart 12.39u.

Het al dan niet winnen van een match met een half punt verschil is zowat de rode draad in reeks 4D, als je de resultatenmatrix in detail bekijkt. Zelf hebben we ook al 3 keer 2-2 gespeeld.
De volgende tegenstander van Gent is Anderlecht 3. Die hebben zich de vorige ronde grondig versterkt met het oog op behoud. Met wat geluk kunnen we de laatste speeldag voor salonremises gaan.
;)

Willem - 01 maart 00.28u.

Gent heeft gisteren met 2,5 - 1,5 gewonnen tegen Dendermonde, dat nochtans zijn lokale 2150 had opgesteld (in tegenstelling tot toen ze tegen ons speelden). Hij speelde maar remise; had Gent hier 2-2 gespeeld, dan zag het er voor ons erg goed uit; nu staan we slechts het kleinste verschil voor (81 vs. 80) en moeten we hoe dan ook nog twee keer vol aan de bak! Alleen twee maal 4-0 biedt absolute zekerheid...

Reageren