Naar inhoud

23-03-2011Ronde 10 : EuropChess 2 - Leuven 3 : 2 - 2

Deze keer speelden we tegen het noodlijdende EuropChess2. Na de eerste verrassing (veiligheidscontrole door 2 Securitas-mannen om het gebouw binnen te mogen), volgende al snel de tweede verrassing van de dag: 2100+ op eerste en tweede bord. Met zo'n opstelling is het moeilijk te begrijpen dat Europchess2 op de laatste plaats staat in reeks 4D.

Op het eerste bord kreeg Jan, met zwart, een Morra voorgeschoteld die hij met 3..d3 beantwoordde. Dit beknotte enigszins de gehoopte activiteit van wit. In het middenspel kwam zwart steeds beter te staan en mocht een duidelijke "plus" claimen. Naar het einde toe was het echter niet duidelijk hoe dit kon omgezet worden in een vol punt en de remise volgde.

Ook bij Stijn, op bord 2 met wit, kwam een siciliaanse stelling op het bord. Wit was niet onder de indruk van zwart's elo-rating en offerde een pion om gevaarlijke activiteit op de koningsvleugel te ontwikkelen. Enige tijd later volgde de ultieme aanval en het eerste punt was binnen.

Zoals gewoonlijk koos Ivan op bord 3 voor de activiteit ten koste van een pion. Wit doorzag echter alle trucs en kon ook nog eens zijn eigen plannen doorvoeren, waardoor zwart rond zet 35 tegen een deficiet aankeek van een drietal pionnen. Na 5 uur spelen dreigde zwart met een matcombinatie en hield Ivan de eer aan zichzelf door de hand te reiken over het speelbord.

Op het laatste bord werd een Boedapest gespeeld waarin ik, met wit, het thematische c5 kon doordrukken. Hierdoor ontstond een zwakke d6-pion. Zwart verdedigde echter accuraat en naarmate de partij vorderde, werd het steeds moeilijker om nog een opening te vinden. Bij het naderen van de tijdscontrole en met nog verschillende zetten voor de boeg, werd het remisevoorstel aanvaard.

Door dit gelijkspel staan we nu tweede in 4D, op 1 matchpunt en 2 bordpunten van Gent, dat deze speeldag vrij overtuigend van Machelen won. De laatste speeldag belooft toch nog spannend te worden door de positie van Anderlecht, de volgende tegenstander van Gent. Die staan nl voorlaatste en moeten winnen om behoud te verzekeren; ook al omdat er een onderling duel plaatsvindt tussen de laatste en derde laatste van reeks 4D. Dit alles veronderstelt natuurlijk wel dat we zelf kunnen winnen van Zottegem.


verslag Bart Persoons

Reacties (15)

bram - 08 april 16.55u.

waarvoor dank Koen!

Koen Heynen - 05 april 06.39u.

Jullie mogen wel een kaars branden voor Anderlecht, dat idd won. Zelf heb ik daar ook mijn steentje aan bijgedragen. En ja, we speelden wel op ons sterkst (2100+, 2*2000+ en 1900+). Gent was toch wat teleurgesteld.

Roel - 25 maart 12.44u.

inderdaad: Boe Bart!

Maar wel bedankt voor al die verlagjes.

En volgende ronde: Kill, kill, kill (en daarna feest, feest, feest)!

arnaud - 24 maart 15.02u.

@bart P: houd eens uw adem 45sec in, dat duurt toch wel wat, twee zetten kunnen er dan toch nog wel af hé!

Steven F. - 24 maart 13.02u.

Of iets relevanter voor u: tijdsindeling :-)

Bart P - 24 maart 11.18u.

even ter mijner verdediging: bij de laatste bordpositie was er geen echt voordeel meer voor mij; met nog 45 seconden voor 2 zetten geef ik dan liever remise dan nog te blunderen...
en ja, ik had al enkele keren zetten herhaald om tijd te winnen
misschien kunnen de betere spelers eens wat lessen geven in het rekken/melken van een partij?

arnaud - 24 maart 11.08u.

als neutrale waarnemer wil ik ook wel iets zeggen: boe Bart!

Steven F. - 24 maart 10.30u.

vertaling: een blaam voor Bart

Joris - 23 maart 22.57u.

Ik vermoed dat Ivan er dan niet te geweldig voorstond op het moment dat jij in remise berustte? Toch spijtig dat je dan niet verder geprobeerd hebt he?!

Bart P - 23 maart 17.55u.

@joris: als ik het me goed herinner: eerst Stijn, dan Jan, mezelf en Ivan laatst

Roel - 23 maart 17.14u.

Aangezien wij ze in 2de kampioen hebben "laten" worden is dat wel het minste wat ze kunnen doen ;-)

Joris - 23 maart 16.11u.

Bart, in welke volgorde waren de partijen eigenlijk gedaan?

Steven F. - 23 maart 10.44u.

Dus eigenlijk moet Anderlecht competitie vervalsing plegen zodat dit onrecht ongedaan kan gemaakt worden :-)

Nu staan ploeg 1, 2, 3 & 4 tweede in hun reeks. Als dat geen reden tot feesten is ;-) En een reden tot naamverandering naar "Poulidor Leuven", kan die jaarlijkse discussie ook nog eens gevoerd worden :-)

steff - 23 maart 09.11u.

Dit is inderdaad voer voor de jaarlijkse competitie-vervalsing discussies. Jammer, maar schitterend opgevangen door Jan en Stijn!

Stijn - 23 maart 08.00u.

Gezien de sterkte van de spelers die de laatste in de stand ons voorgeschoteld heeft, is dit resultaat toch zeer goed te noemen. Laat ons hopen dat in de laatste ronde gerechtigheid geschiedt en wij alsnog kampioen kunnen worden!

Go Anderlecht!!

Reageren