Naar inhoud

04-04-2011Leuven 3 Kampioen!

Leuven 3 - Zottegem 3 : 3 - 1

Op de laatste speeldag hadden we het niet meer in eigen handen om de kampioenstitel te bemachtigen. We waren het echter aan onszelf verschuldigd om dit seizoen in schoonheid af te sluiten en de matchpunten thuis te houden.

Van de eerste 2 borden heb ik niet veel gezien; alleen dat ze beiden plots gewonnen hadden. Enkele uren later tijdens het afsluitend clubfeest heb ik van beide heren het relaas gekregen: Steven speelde op het eerste bord een opbouwende partij en kon zonder veel problemen de druk opvoeren tot aan het breekpunt om zo de winst op te strijken. Op bord 2 had Jan zich voorbereid en koos voor een Benko. Wit ging echter uit de theorie met b6 ipv bxa6. Na een stevig potje schaak in het middenspel trok Jan aan het langste eind en restte de overgebleven spelers slechts een halfje te halen om de ploegwinst te verzekeren.

Stijn begon op het derde bord vol vertrouwen aan zijn partij: zoveel vertrouwen zelfs dat ie een toren "offerde". Zwart was niet onder de indruk en het kostte Stijn heel wat moeite om toch enige compensatie te verkrijgen in de vorm van een vrije a-pion. Bovendien stond het zwarte paard op a8 eigenlijk niets te doen. En dan kwam het moment van de dag: Stijn nam de zwarte pion op c6 om zo een tweede vrijpion te creeren, waarna ie remise voorstelde vermits het toch een onduidelijke stelling bleef en onze ploeg maar een halfje nodig had. Zijn tegenstandster kwam net terug aan het bord zitten, weigerde de remise en speelde a tempo Txc6. Dit liet echter een mat in 2 toe op de achterste rij...

Ondertussen was ik op bord 4 een partij aan het spelen die nog met moeite remise zou te houden zijn. Enig concentratieverlies had ertoe geleid dat ik een paard tegen een pion kwam achter te staan, maar mijn actieve toren kon de nodige compensatie bieden. Na de winst van Stijn heb ik me nog schuldig gemaakt aan een onnauwkeurige zet die geforceerde torenruil als gevolg had, waarna het witte paard vrij spel kreeg en een nederlaag niet meer te vermijden was.

En dan kwam het lange wachten op een bericht uit Gent. Even voor 9 kwam de verlossing: Anderlecht3 had gewonnen van KGSRL8 en zo het behoud verzeked. Dit betekende echter ook dat Leuven3 in reeks 4D de promotie vastheeft.
Even terugblikken op het voorbije seizoen leert ons dat we er niet torenhoog bovenuit staken, maar wel de meest constante ploeg waren: geen enkele match verloren en 4 remises. Hierbij wil ik ook alle spelers bedanken voor hun inzet dit seizoen: het was soms geen mooi samba-schaak, maar iedereen kwam met een goede mentaliteit zijn partij spelen en dat heeft ons menig punt opgeleverd.


verslag Bart Persoons

Reacties (7)

Joris Pelemans - 06 april 14.55u.

Ondertussen al heel wat reacties gekregen: zowel Ralf als Steven hebben hun partij van zondag doorgestuurd. Bart stuurde al zijn partijen van het Antwerp Winter Open door. Zeker eens gaan kijken dus !

Joris - 05 april 14.33u.

Partijmateriaal voor op de ledenhoek?

arnaud - 05 april 11.57u.

Ik vind dat altijd hip om zo met amper competitief taalgebruik in uw verslagen uiteindelijk de ploeg wel stiekem naar promotie te loodsen, Bart. Bij dezen bombardeer ik jullie tot de gezellige ploeg die niet kan verliezen... de Djokovic-ploeg! Ik moet bijna op mijn knieƫn vragen of ik wel voor uw ploeg mag spelen volgend jaar :-) Mijne sabbatical is volgend seizoen gedaan, dus moogt ge me wel op uw lijstje van 6 zetten. Proficiat aan de promovendi, boe aan de rest!

steff - 05 april 10.29u.

Nen dikke proficiat aan heel de ploeg; Bart bedankt voor de verslagjes en Steven bedankt voor het invallersoverzicht!

bram - 05 april 10.09u.

Het slot van de partij van Stijn was toch een pak geschifter.
Hij stond gewoon een volle toren achter in een bijna-eindspel zonder enige compensatie. Met enkel nog 1 toren, loper en paard op bord, kon hij met zijn extra pionnetje echt niets meer aanvangen.

Stijn had dat zelf ook wel door toen hij op zet 41 kwam vertellen dat hij voor een strategisch remisevoorstel ging. Op zich totaal belachelijk, maar ook net geniaal genoeg om zijn tegenstandster uit haar evenwicht te brengen. Ze kwam aan haar bord en speelde a tempo de enigste zet waarmee ze nog kon verliezen. Ik ben er vrij zeker van dat ze wel een seconde langer had nagedacht zonder dat remisevoorstel.

De partij van Stijn zou er eigenlijk bij moeten staan, want zo'n episch slot van een seizoen kan je bijna niet beter verzinnen.

Steven F. - 05 april 09.06u.

Toch vooral proficiat (een pluim!) voor Bart P. die alle 11 partijen meespeelde en 7/11 scoorde en voor de verslagen zorgde. Ook Stijn en Jan (beide 5/8) waren sterkhouders. Ook zeker niet vergeten dat Boni de eerste drie ronden 3/3 scoorde voor deze ploeg en zo de overwinningsroes in de ploeg bracht. Supersub Willem scoorde 2,5/3: ook niet slecht.

Steven F. - 05 april 08.49u.

Over mijn partij: Ik begon met 1.g3 in de hoop het rustig te kunnen houden om zo indien nodig over te kunnen gaan naar een tactisch remisevoorstel. Mijn tegenstander speelde het niet zo rustig (lees: beter), waardoor het vrij snel alle hens aan dek was. Ondertussen stond Stijn een toren achter en stond Jan volledig passief en leek het een kwestie van tijd voor hij materiaal zou verliezen. Ietwat noodgedwongen koos ik voor een voortzetting die te ingewikkeld was om (door mezelf) uit te rekenen. Hierna koos mijn tegenstander voor een mindere zet, waardoor de winst opeens vrij snel binnen was.

Reageren