Naar inhoud

03-12-2007Simultaan door Kasparov in Lint

Een schaakwedstrijd in Lint.

Om haar nieuwe rekruteringssite te lanceren, organiseerde CVWarehouse een schaakevenement. Oud-wereldkampioen Gary Kasparov werd uitgenodigd om een simultaan te geven. Waarom het bedrijf voor een schaakwedstrijd koos, wordt duidelijk zodra je verneemt dat Bessel Kok lid van de directie is.

Maandag 19 november nam Kasparov het in de studio’s van Eurocam Media Center te Lint op tegen vierentwintig bedrijfsleiders. Ook twee kinderen zaten tegenover hem: Eva Baekelant, Europees kampioene bij de min twaalfjarigen en de zevenjarige zoon Per van een andere deelnemer. Gary Kasparov

Nigel Short becommentarieerde de wedstrijd en Kurt Van Eeghem moest de VIP’s entertainen. Het grote publiek kon thuis via internet of enkele gespecialiseerde tv-kanalen de wedstrijd volgen dankzij van Alfacam. “Schaken is een gemakkelijk format”, verklaart Gabriel Fehervari van Alfacam. “Je hebt er minder voor nodig.”

Kasparov – bedrijfsleiders: 24 - 0

Zowel Short als Kasparov gaven vooraf de uitgenodigde schakers geen kans. Short wees op de elolimiet die aan de deelnemers was gesteld zodat Kasparov zeker niets moest vrezen. Op de vraag welke uitdaging de simultaan hem bood, antwoordde Kasparov “het amusementgehalte”. De gewezen wereldkampioen won dan ook op een been met het maximum van de punten. De wedstrijd duurde minder dan anderhalf uur, terwijl de organisator drie uur had gepland.

Filip De Geyter, die als eerste in tien zetten verslagen werd, reageerde: “Vooraf dachten we dat je als eerste ofwel als laatste verliest. Ertussenin is het een grijze massa”. Minstens een van zijn collega’s liet zich matzetten. De enige Nederlander van het gezelschap, Pieter van der Poel van Oracle, bood het langste weerstand.

Gary Kasparov: “Ik ben geen speler, ik ben gepensioneerd”

Kasparovs laatste partij dateert al van 2005, toen hij tegen Vesselin Topalov verloor. Sindsdien speelt hij geen officiële wedstrijden meer. Hij legt zich nu toe op het schrijven van schaakboeken. Onlangs verscheen How Live Imitates Chess.

Bovendien is hij erg actief in de Russische politiek, waar hij een fervent tegenstander van president Poetin is. Hij is presidentskandidaat voor de verenigde oppositie. Kasparov was in Lint zeer scherp voor de huidige machthebbers van zijn land, die hij dictatoriaal noemde. De feiten lijken hem gelijk te geven. Zaterdags, enkele dagen na de simultaan, werd Kasparov op een betoging in Moskou door de politie opgepakt. Nu werd hij tot vijf dagen gevangenis veroordeeld. Zondag was er een betoging in Sint-Petersburg en weer greep de politie hardhandig in en arresteerde tientallen deelnemers.

 


Verslag door Frank Beckers

Reacties (0)

Er heeft nog niemand gereageerd op dit nieuwsbericht.

Reageren