Naar inhoud

17-05-2008Roel en Karl winnen weer, Geert wint gesloten 2

In ronde 14 van het open clubkampioenschap zagen we gisteren weinig verrassingen. Op de topborden wonnen zowel Roel als Karl hun partijen tegen respectievelijk Thomas en Koen (Delaere). In het subtopduel tussen Joris en Bart (Van Praag) trok uw webmaster aan het langste eind en tenslotte won Wim (Peers) van Maarten (Wouters) en versloeg Bert nieuwkomer Hans Van Duppen.

Voor ik aan de besprekingen van de individuele partijen begin nog even dit: u zal merken dat niet elke partij even grondig besproken wordt. Dit is uiteraard logisch, maar vooral ook jammer. Oorzaak hiervan is dat uw verslaggever vaak ook mee schaakt en niet altijd de tijd vindt om alle borden nauwkeurig te volgen. Als u dus vindt dat uw partij onvoldoende besproken werd, hou u dan vooral niet in om uw (al dan niet becommentarieerde) partij of een eigen verslagje op te sturen. Ik zal het met plezier integreren in mijn verslag (zie bvb. het verslag van vorige week).
Tot zover deze oproep, nu terug naar de partijen...

In een warrige, onorthodoxe partij (je zou het "modern" kunnen noemen) blunderde Thomas een kwaliteit weg, maar leek nog wat tegenspel te hebben door zijn goede controle van de centrale velden. Dat bleek helaas niet voldoende tegen de te kloppen man Roel en deze laatste zet dan ook zijn sterke reeks verder.

Karl kwam naar verluidt slecht uit de opening, maar gebruikte zijn uitgebreide ervaring om dit minnetje zonder al te veel problemen om te zetten naar een overwinning. Zo zet ook hij zijn goede reeks verder en blijft de strijd om het kampioenschap spannend.

In m'n eigen partij koos Bart met zwart een verkeerd plan waardoor hij met passieve stukken en 2 zwakke pionnen achterbleef. Wit had daarentegen een actief loperpaar en 2 open lijnen waardoor het voor zwart heel erg lastig werd om de vele dreigingen te pareren. Uiteindelijk ging Bart ten onder aan de zware druk en liet hij een dubbele aanval toe.

Van de andere 2 partijen in het open heb ik helaas nauwelijks iets gezien. Alle uitslagen en de stand vindt u terug op de pagina van het open kampioenschap.

Geert wint reeks 2 van het gesloten kampioenschap

Meer spanning was er te vinden in de 3 overige partijen die voor het gesloten kampioenschap gespeeld werden. In reeks 3 speelde Jan een belangrijke partij tegen Bart (Robeyns). Bij winst zou Jan immers een goede optie nemen op de overwinning van zijn reeks. In reeks 2 nam Steff het op tegen Stijn en vochten Bram en Geert (allebei met 4 op 4) voor de reeksoverwinning.

Steff was het eerst klaar; hij nam er zijn gebruikelijke botte bijl bij en liet een toren op a1 instaan. Dat Stijn deze toren niet nam, veranderde weinig aan de uitslag, want 3 zetten later stond hij mat. Of het allemaal wel zo geforceerd was, weet uw verslaggever niet, maar het zag er in elk geval wel interessant uit.

Iets later hadden ook Bram en Geert hun partij beëindigd. Ook deze match was zeer interessant: Geert offerde 3 pionnen voor een sterk initiatief dat tegen computers waarschijnlijk wel niet voldoende is. Bram is echter geen computer en dat bleek ook even later toen hij Geert via de onderste rij een materiaalwinnend manoeuvre liet uitvoeren. Bram verliest daarmee verrassend zijn tweede partij op rij, maar insiders beweren dat hij dit enkel doet om met wat spektakel de nieuwe website te promoten.

Bij deze partij laten we u nog even genieten van een ongebruikelijke stelling. Op de paarden na staan alle stukken op mekaar gepropt in een vierkant van 3 op 3. Fritz geeft hier overigens als beste zet het grappige 31.Dd5. Bram speelde hier helaas het verliezende 31.Kc1. Zoekt u zelf maar waarom deze zet verliest (ik heb het eigenlijk al weggegeven in mijn verslag) of speel de hele partij na aan de hand van het pgn-bestand.

Stelling na 30...Le4

Dan rest er ons nog 1 partij... Jan was tot in de late uurtjes aan het proberen zijn hopeloze stelling recht te houden, maar het leek er niet beter op te worden. Toen hij op een bepaald moment een toren en 3 pionnen achterstond, gebeurde er iets vreems. Bart kwam plots beneden in het café vragen of er een arbiter aanwezig was. Hij had namelijk een stuk losgelaten, maar zijn klok nog niet ingedrukt en was niet helemaal zeker of hij deze zet nu wel degelijk moest spelen. Vreemd zou u denken, want dat is toch een bekende regel, maar al snel bleek waarom ook maar de kleinste twijfel aan deze regel geverifieerd moest worden: Bart had namelijk in alle nervositeit zijn dame op een veld gezet waar Jan ze gewoon kon pakken. Zo eindigde deze partij en schaakvrijdag helaas in een enorme anti-climax.

Alle resultaten en de stand vindt u terug op de pagina van het gesloten kampioenschap.

Reacties (0)

Er heeft nog niemand gereageerd op dit nieuwsbericht.

Reageren