Naar inhoud

17-01-2012Verslag ploeg 1

Leuven 1 – CRELEL 1

Zoals wel vaker waren we ook elo-favoriet in dit duel, een uitgelezen kans om ons stevig aan de kop van de middenmoot te nestelen en na het uiteenspatten van de titeldroom op zijn minst een zorgeloos verder verloop van het seizoen te verzekeren.

Eddy tekende op bord 6 vrij snel de vrede met zijn jonge tegenstander, Lennert Lenaerts. Ik heb er niets van gezien maar het zichtbaar opgeluchte gezicht van Eddy verried dat het geen wandeling in het park was geweest.

Steven kreeg aan de zwarte zijde van een Spanjaard op bord 2 al snel een pionnetje in de schoot geworpen. Rustig uittikken was echter niet aan hem besteed en met een stukoffer voor een handvol pionnen reet hij de witte stelling meesterlijk open. Het verzet van onze Luikse vriend was dan ook van korte duur.

Maarten verloor op bord 4 in een Benko al snel een pionnetje.. Duh.. In het middenspel leek de compensatie echter ver te zoeken. Maar tegen het eindspel had Maarten warempel de pionnenbalans in evenwicht gebracht en mocht hij met een vrijpionnetje eventueel nog op meer hopen. Het bleef bij hopen: remise.

Maurice nam het op ons topbord op tegen IM Pascal Vandevoort, een man met een reputatie. Pascal speelde erg snel en verklaarde achteraf dat hij zich had voorbereid middels een oude partij van Maurice in zijn database. De stelling werd al snel vrij complex maar het evenwicht werd na een relatief snelle dameruil op d4 niet meer verbroken. En hoewel Maurice gemengde gevoelens had, leek hij toch wel tevreden met de puntendeling.

Ikzelf speelde op 3 een Alapin tegen Gaetan Didderen. Ik kwam goed uit de opening en spendeerde in het middenspel redelijk wat tijd om de beste voortzetting te vinden. Ik besloot om geen tactische verwikkelingen op te zoeken en mijn positionele overwicht verder uit te bouwen. Mijn tegenstander deed ook weinig moeite om via het opzoeken van complicaties nog wat tegenspel te krijgen. Vanaf zet 20 kon ik mijn dominante stelling concretiseren via een koningsaanval die niet meer te pareren was.

Met een 3,5-1,5 tussenstand en redelijke tot uitstekende stellingen op de andere borden moest het in de sjakosj zijn.

Roel speelde op 5 tegen een ander jeugdig talent, Lars Swijsen, en wist via secuur gemanoevreer uiteindelijk een te ver doorgestoten pionnetje van zijn tegenstander te verorberen.  Zijn tegenstander dreigde echter met zijn toren achter de pionnenstructuur  binnen te komen en chaos te zaaien. Op het eerste zicht leek het dat Roel dit kon vermijden door een tactisch vorkgrapje toe te laten en met zijn a-pion naar promotie te spurten. Op het tweede zicht werkte het waarschijnlijk net niet. Gevolg: chaos. Het vervolg heb ik niet gezien, maar het werd remise.

Op bord 7 kreeg Marc na schermutselingen een eindspel van P+L+2p+ 1 vrijpion tegen T+2p op het bord. Een uitgelezen mogelijkheid om een staaltje eindspeltechniek te etaleren. Marc gaf echter aan moeite te hebben om de focus te behouden en toen ik het pand verliet had hij zijn paard buitenspel gezet en leek het geen sinecure meer om zijn pionnetje naar de promotiehaven te loodsen. Blijkbaar vond Marc toch ergens een Redbull want hij draaide zijn tegenstander alsnog een Luikse wafel om de oren.
Op het laatste bord wist Chris met creatief en secuur spel zijn stukken handiger te plaatsen dan zijn tegenstander en een vrijpion te creëren. Het leek erop dat Chris zijn loperpaar het pionnetje naar de overkant zouden kunnen escorteren. Hij maalde er dan ook niet om een kwaliteit te moeten offeren. Zijn tegenstander liet zich echter ook niet onbetuigd en liet zijn torens doen waar ze goed in zijn: binnen dringen op de onderste rijen. Het einde heb ik gemist, maar op basis van wat ik heb gezien was Chris’ nederlaag zeker eervol te noemen.

Verslag: Geert

Reacties (2)

Boni. V - 30 januari 18.46u.

Wel bedankt voor verslag en hopelijk nog veel goede uitslag met de ploeg

Bart P - 23 januari 15.19u.

de diesel van ploeg 1 is blijkbaar aan het opwarmen...

Reageren