Naar inhoud

27-05-2008Thomas klopt Joris en springt naar de 3e plaats

Het verslag is een beetje later dan gewoonlijk, maar misschien had ik deze keer wat meer verwerkingstijd nodig. In de strijd om de subtop in het open mocht ik het afgelopen vrijdag immers opnemen tegen Thomas en dat is me niet goed bekomen. Verder moest Bart Persoons tegen Wim Peers en speelde Geert z'n eerste match in Open 2 tegen nieuwkomer Kurt Van Wiele.

In het gesloten werd vrijdag het beslissende duel van Groep 3 uitgevochten tussen Jan en Dirk en kon jeugdspeler Michiel proberen nog wat puntjes te sprokkelen tegen Koen Mangelschots.

Thomas stiert zonder problemen over Joris

In een gevecht tegen slaap en zenuwen trok Joris aanvankelijk nog goed zijn plan: 2 koffies tegen koffie en redbull leverden hem met zwart al vrij snel een gelijke stelling op. Thomas speelde ietwat onverwacht een klassiek damegambiet en omdat uw verslaggever eerder een opzet met koningsfianchetto had verwacht, kwam na 4...c6 uiteindelijk een Meraner op het bord. Daarin liet wit wat makkelijk de controle over het centrum los waardoor zwarts stukken makkelijk ontwikkelden. Joris dacht daarmee zijn grootste problemen opgelost te hebben en kon rustig Thomas' enige plan in de stelling proberen tegen te gaan. Helaas slaagde hij daar niet in, meer nog na het verwachte 17.e5 ging het snel bergaf met zijn stelling. In gedeelde hevige tijdnood koos Thomas voor een handig manoeuvre (zie de stelling hieronder) waarna de harmonie van de zwarte stukken ver zoek was. Toen Joris op zet 38 met nog 8 seconden op de klok een stuk wegblunderde was het kalf al even verdronken. U kan zoals gebruikelijk de volledige partij hier downloaden.

 

In deze stelling koos Thomas voor het ietwat verrassende
19.Lxc6 om na 19...Dxc6 20.Pd4! Lxd4?! 21.Txd4 zwart
tot het verzwakkende 21...g6 te dwingen.

Bij de buren leek het ondertussen een stuk minder vlot te gaan. Geert had de witten stukken tegen Kurt, een Dendermondse schaker en kennis van Geert en Jan. Kurt wist me te melden dat hij de gespeelde Panovvariant van de Caro-Kann niet kende en er dan maar een gambiet van had gemaakt. Het had verdacht veel weg van Albins Tegengambiet, maar dan zonder de compensatie. Geert nam de pion aan en leek zijn stukken vlot te ontwikkelen, maar het bleek toch allemaal niet zo duidelijk. De witte koning stond immers nog in het midden en werd daar toch wat in de steek gelaten door zijn metgezellen. Hoe het dan precies zo snel bergaf is gegaan, mogen de heren zelf toelichten...

De partij tussen Bart en Wim leek even een kopie van die tussen Thomas en Joris. Helaas speelde Wim het onnauwkeurig in de opening en kwam al snel gedrongen te staan. Hoe Bart het precies afmaakte, weet ik helaas niet. De partij wasin elk geval vrij snel gedaan.

Uitslagen en standen vindt u terug in de rubriek van het Open Kampioenschap.

Jan klopt Dirk in typische (?) stijl

In de partij tussen Michiel en Koen gebeurde er eigenlijk heel weinig. Beiden ruilden de stukken aan een stevig tempo en al snel stond er dan ook een gelijk pionneneindspel op bord. Dat we daar in Stap 4 nog geen les over gehad hebben, werd helaas even snel als pijnlijk duidelijk. Michiel ging meteen in de fout en zag daarmee zijn kans op een tweede halfje in rook opgaan.

Dan rest ons nog de partij tussen Jan en Dirk. Die laatste rammelde zijn openingszetjes in geen tijd af tot Jan koos voor zijn geliefde koningsaanval. Dirk verzonk in diep gepeins en daarvan maakte Steven Foulon handig gebruik om de stelling op het grote bord op te zetten. Waarom hij dat precies deed, is me nog steeds niet duidelijk, maar kom. In elk geval, Dirk maakte nuttig gebruik van zijn tijd en leek een duidelijk voordeel op te bouwen toen hij plots een volle toren weggaf. De goden zijn Jan blijkbaar gunstig gezind, want dit is na de blunder van Bart Robeyns vorige week de tweede op rij. Daarmee wint hij - net als zijn Dendermondse kameraad Geert - zijn reeks en uiteraard eeuwig respect.

Uitslagen en standen vindt u terug in de rubriek van het Gesloten Kampioenschap.

Reacties (0)

Er heeft nog niemand gereageerd op dit nieuwsbericht.

Reageren