Naar inhoud

26-09-2012Leuven Centraal 2 – Lasne Waterloo

Bord 1 – 6: Thomas, Yannick, Steven, Willem, Raf en Sven.

Onze tweede ploeg is voorlopig niet echt een hechte ploeg te noemen. Twee van mijn ploegmaats had ik nog niet eerder gezien (Raf & Yannick) en Willem begroette mij met “hey Joris”. Een kort praatje met Yannick voor de start van de partijen leerde mij dat hij al ongeveer 7 jaar niet meer geschaakt had. Tegen Raf heb ik helemaal niets kunnen zeggen, ik denk dat het de eerste keer is in de IC geschiedenis dat ik geen een woord heb kunnen zeggen tegen een ploegmaat. Soit: het verslag:

Ik (Steven) kreeg een Scandinavische stelling met Dd6 op het bord. Aangezien ik deze stelling totaal niet ken deed ik een poging om een plan te vinden in de stelling. Jammer genoeg stuitte mijn plan op een nogal simpele tactische weerlegging. Met een duidelijk slechtere stelling op het bord was het dus tijd om eens te kijken hoe mijn ploegmaats het deden.

Thomas had gekozen voor een c4 – Pf3 –g3 –Lg2 opstelling. Het leek mij nogal saai, maar hij slaagde erin om zowel zijn d, e en f pion ook nog op de vierde rij te krijgen, toch al iets minder saai.

Sven stond in het begin (volgens mij) rotslecht. Ik gaf de raad mee om het zolang mogelijk te rekken, aangezien zijn tegenstander “ouder” was.

Raf en Willem stonden allebei goed, Raf stond een pion voor zonder zwaktes en Willem stond stevig. Willem speelde op het bord naast mij, het is wel plezant om naast iemand te spelen die met zijn lichaamstaal constant de indruk geeft dat alles onder controle is, vooral dan als je eigen stelling slechter en slechter wordt.

Iets later, rond zet 15, stond ik eigenlijk al verloren. Ik wou net een van mijn paarden terug spelen naar f1 (nog niet gerokeerd) toen mijn tegenstander een stuk won. Met een stuk achter stond ik blijkbaar beter dan ervoor. Ik kreeg twee pionnen voor mijn stuk en zijn koning bleef in het midden staan. Iets daarna won ik nog een derde pion. Ik had een dame en een paard (op e5) en 7 pionnen en hij had een dame, paard en loper en 4 pionnen. Ik stond actiever, maar echt winstkansen zag ik niet. Ik stelde remise voor, mijn tegenstander stond op om eens te kijken naar de andere borden. Hij zag dat:

Sven een stuk had gewonnen met een paardvork en dat Raf ondertussen twee pionnen voorstond. Op bord 5& 6 was de buit al zo goed als binnen. Ook Willem en Thomas stonden goed (Thomas had ook een enorm tijdsvoordeel). Yannick was ondertussen het slachtoffer geworden van een penning en had een stuk moeten geven tegen twee pionnen en had eigenlijk geen tegenspel.

Mijn tegenstander weigerde de remise en ik moest dus verder spelen.

Opeens gebeurde alles heel snel. Sven won zijn partij (3-1) en Yannick gaf op (4-4). Willem had zijn goeie stelling omgezet in pionwinst maar hierdoor kreeg zijn tegenstander enorm veel tegenspel. Thomas blunderde in de tijdnood van zijn tegenstander (5-7) en Willem gaf opeens ook op (6-10). Ik had een lange variant uitgerekend die gelijk spel gaf, gelukkig zag ik net op tijd de winnende zet. Jammer genoeg was het een blunder, ik moet onthouden dat winnende zetten niet alleen gezien maar best ook eens uitgerekend moeten worden. (7-13).

Raf stond gewonnen maar veel maakte dat voor de ploeg niet echt uit. Hij won blijkbaar nog (proficiat :-)).

Steven
 

Reacties (5)

steven - 27 september 22.40u.

Yannick back in business, de max! :)

arnaud - 27 september 18.27u.

hoes? gaan ze u dan thuislaten Thomas?

oei oei, dat gaat me zuur opbreken :-)

Thomas - 27 september 13.16u.

Bedankt voor het verslag! Ik heb ook nog niet echt gesocialiseerd met nieuwe ploeggenoten, maar dat komt wel met de matchen op verplaatsing, denk ik. Volgende ronde nemen we de matchpunten mee naar Leuven!

Raf - 26 september 19.15u.

Bedankt Steven voor het verslag!

Dat ik de eerste ben in waartegen je geen woord hebt kunnen zeggen ligt meer aan mij dan aan jou hoor. Ik was niet lang op voorhand daar, en ben tijdens mijn partij maar een keer of 3 opgestaan (om naar toilet te gaan). Bovendien was ik na mijn partij ook weer vrij snel naar huis (hoofdpijn).

Ik kom vaak in tijdnood, dus probeer ik in partijen als deze (een pion vóór tegen iemand met bijna 200 ELO meer) zoveel mogelijk met mijn eigen partij bezig te zijn. En zeker als ik na 30 zetten al 1u45 heb nagedacht... . Ook voor mij is het de eerste keer dat ik bij geen enkele partij ben van team- of clubgenoten gaan kijken, maar in dit geval kan ik ermee leven omdat ik mijn partij uiteindelijk kon winnen :-)

Op naar (een van mijn kant socialere) ronde 2!

Bart P - 26 september 18.49u.

@Steven: tijd dat je de vrijdagavond eens vaker naar de club komt om de nieuwkomers te ontmoeten, nietwaar?
;)

@ploeg2: er is altijd volgende keer

Reageren