Naar inhoud

10-10-2012Europchess2 - Leuven 2

Spelers bord 1 – 6: Thomas, Steven, Bart R. , Bart P, Raf & Nathan.

Met de nodige vertraging, veroorzaakt door de Marathon van Brussel, raakte iedereen in de speelzaal. De IC verantwoordelijke voor Europchess stelde voor om het begin van de partijen uit te stellen tot iedereen aanwezig was, heel sympathiek! We moesten spelen tegen tegenstanders die +- op elk bord 200 elopunten meer hadden, niet makkelijk dus.

Op de eerste drie borden werd gestart met 1. e4-c5. Ik was de enige die open siciliaans speelde, de tegenstanders van Bart en Thomas kozen om op te volgen met c3. Ik had toen al medelijden met Thomas en Bart. Bart counterde met een vrij saaie variant die gelijk spel geeft, Thomas koos voor een iets actievere opstelling maar kwam vrij snel onder druk te staan.

Op de drie laatste borden koos Bart voor een agressieve opstelling tegen een KID, Raf speelde een spaanse opening met zwart, Nathan speelde een spaanse partij met wit.

Thomas bracht de partij in evenwicht na een initieel wit offensief. Hierna vond hij blijkbaar niet echt een goed plan en verzwakte hij zijn stelling en blunderde uiteindelijk vrij lullig een vol stuk. Tussenstand: 3-1

Raf speelde vrij rustig, zijn tegenstander gaf een pion om de h lijn te openen. Ik had de indruk dat hij ondanks te open h-lijn vrij stevig stond en zich geen zorgen hoefde te maken. Blijkbaar niet, hoewel ik vaak rondkeek waren de stukken opeens opgeborgen. Tussenstand: 6-2.

Ondertussen stond Nathan heel defensief. Zijn tegenstander had met f5 de aanval vrij frontaal ingezet op de witte koning en ik zag niet direct wat Nathan hieraan kon doen. Hij bleef wel secuur verdedigen. Zijn tegenstander raakte in tijdnood en na de 40e zet was de dreiging weg en stond Nathan duidelijk beter.

Bart P. stond ondertussen niet slecht, maar een direct winstplan zag ik niet. Hij wist mij te vertellen dat zijn tegenstander tegenspel zocht, maar dat hij dat niet liet gebeuren: “dit is mijn opening”, sprak hij stoer.

Bart R. stond ondertussen vlotjes gelijk. Hij zocht wat activiteit op de open c-lijn, maar echt ver kwam hij niet. Hij stelde remise voor, wat werd geweigerd.

Ik (Steven) stond nogal moeilijk na de opening. Na iets te laks spel in de opening zag ik mij na pionverlies genoodzaakt om tegenspel te zoeken door de stelling onoverzichtelijk te maken (my favourite!). Het lukte vrij aardig en de complicaties werden alleen ingewikkelder toen ik een stuk van mijn tegenstander insloot, wat wel ten koste ging van 4 pionnen, waaronder mijn f en g-pion. Mijn tegenstander posteerde ook een pion op g2 en een loper op h3. Alhoewel het er gevaarlijk uitzag ontwikkelde ik met mijn stuk meer toch direct meer dreigingen, ik zag het wel zitten.

Bart P. speelde het mooi uit. Iets met een vrijpion op de 7e rij en alle stukken die binnenvielen. Zijn tegenstander probeerde ondertussen iets gelijkaardig aan de overkant maar Bart was sneller. Tussenstand 7-5.

Ok Nathan speelde het na de tijdscontrole vlot uit. Eveneens een vrijpion die niet te houden was. Tussenstand 8-8.

Ik was ondertussen verzand in een eindspel met een a en h-pion + loper tegen b, f, g en h pion. Ik moest opletten aangezien mijn zwartveldige loper het a8 veld niet kon controleren: ik moest ervoor zorgen dat mijn h-pion niet verloren ging. Al bij al speelde ik het eindspel vrij goed en won, al bleek uit een snelle analyse achteraf dat mijn tegenstander stugger had kunnen verdedigen. Tussenstand 9-11.

Bart stond ondertussen nog steeds in een gelijke stelling. Hij had het loperpaar en 5 pionnen en zijn tegenstander P+L en 5 pionnen. Hij blunderde nog een pion weg, maar zijn loperpaar bleek sterk genoeg om remise te houden. Hoewel al lang duidelijk was dat remise de enige optie was weigerde de tegenstander elk voorstel hiertoe. Uiteindelijk werd dan toch remise overeengekomen toen Bart zijn tegenstander minder dan 3 minuten op de klok had en de laatste pionnen van het bord gingen.

Einstand: 10-14. Een mooie overwinning tegen een op papier veel sterkere tegenstander. Hopelijk komen er nog een paar overwinningen bij. Makkelijk zal dit niet worden aangezien we het zwakker broertje van de reeks zijn.

Reacties (3)

Raf - 10 oktober 22.46u.

Op hun site staat trouwens dat er geen getuigen waren. Er waren wel degelijk getuigen en ik was er één van. Stijn kreeg terecht het punt toegekend: zijn tegenstander drukte 2 seconden te laat de klok in, waarop Stijn de overwinning claimde.

Stoere Bart - 10 oktober 19.26u.

Het voordeel van ongelijke lopers in een open stelling is dat de verdediger je moeilijk kan afblokken en dat heb ik kunnen uitbuiten, dankzij de continue dreiging van de vrijpion.
Houdini vond ook dat ik een prima partij speelde... :)

Van onze ploeg heb ik enkel de laagste borden af en toe kunnen bekijken. Raf stond inderdaad onder druk; ik dacht dat het te houden was, maar ineens gedaan...
Natan heeft me positief verrast met de manier waarop ie de aanval van zijn tegenstandster heeft opgevangen om daarna de rollen om te draaien in het eindspel.

Sterk van Bart R dat ie de druk weerstond en de remise kon houden om het matchpunt binnen te halen.

Go Team!

p.s.: links van mij heb ik die farce op het laatste bord van Ploeg 1 nog kunnen volgen (vooral toen de geluidsknop omgedraaid werd...)
goed van Stijn om het been stijf te houden; zijn tegenstander was waarschijnlijk in shock om nog eens op tijd verliezen; ik zie geen andere verklaring...

Raf - 10 oktober 15.12u.

Mooie samenvatting.

Ik zet mijn partij online. Ik had inderdaad het idee dat ik op zet 22 gelijk stond. Fritz beaamt dat.

Maar 23. ... g6 (koning stapje naar voren om toren naar h8 te brengen) gevolgd door 24. ... Tb8 (om het paard te verdedigen na mogelijk 25. b4) bleek geen goed plan: in 2 zetten tijd sta ik volgens Fritz op -8.65, al merkte ik dat pas enkele zetten later...

Proficiat aan het team met de overwinning!

Reageren