Naar inhoud

18-02-2013NIC R9: TSM 1 - Leuven Centraal 1

Een bewogen namiddag, dat was het wel. De verwachte uitslag veranderde regelmatig. In de eerste twee uren zag het er niet zo goed uit voor ons. Dat begon rustig om te draaien. Na de eerste uitslagen leek het echter een vlotte overwinning te worden.

Als eerste tikte Ralf het punt binnen. In de opening zat er (blijkbaar) een geforceerde remise in, die werd ontweken. Hij stond slechter met zwart, maar slaagde erin genoeg activiteit te ontwikkelen om dat te compenseren. Toen hij bij een afwikkeling een pionnetje kon meesnoepen had wit genoeg gezien.

Iets later had Steff ook gewonnen. wit stelde zich passief op, maar beantwoordde een flankactie heel thematisch met een centrumdoorbraak. Zwart was gedwongen om een stuk te geven tegen drie verbonden vrije pluspionnen en maakte daar ook geen probleem van. Wit ging dameruil uit de weg, maar liet zijn dame een paar zetten later vangen.

Ondertussen had Eddy remise gespeeld. Een licht plusje in de opening werd omgezet naar een gelijk eindspel. Op zich een kolfje naar zijn hand, maar met dame + ongelijke lopers was de remisemarge wel erg groot. Gezien de vooruitzichten was remise ook een goed resultaat.

Ondertussen naderden we de tijdnood, maar voor het zover was liet Maurice ook nog een remise optekenen. Heel de partij leek hij het spel te dicteren, maar bij het omzetten liet hij de dame van de tegenstander binnendringen zodat eeuwig schaak onvermijdelijk was.

3-1, de zege leek al bijna binnen gezien de stand op de andere borden. Geert was al heel de partij aan het drukken, Roel had een materieel voordeel, Carlos stond minder maar kon het misschien nog houden en Sven stond gelijk.

Iets na de tijdnood had Geert gedaan. Met zwart had hij gemakkelijk een gelijke stelling en zelf een voordeel verkregen. Rustig probeerde hij dat uit te bouwen, maar wit verdedigde goed. Ergens in de buurt van de 40e liet zwart een truukje toe; een kwaliteit kwijt. In een fel vereenvoudigde stelling probeerde hij nog even, maar de toren was te sterk en een nederlaag was ons deel.

Roel... Na tien zetten leek hij gewonnen te staan; er werden stukken aan beide kanten van het bord genomen, alles bleef hangen en de zwarte koning stond nog in het centrum. Ik kreeg het niet uitgerekend maar dit moest toch echt winnen? Het bleek lastiger dan gedacht, maar hij kreeg uiteindelijk paard en loper tegen toren. Het leek voortdurend beter, maar omdat hij geen vooruitgang boekte werd ik op een gegeven moment ook pessimistisch over zijn kansen. Uiteindelijk kreeg hij toch een ideale opstelling en werd er snel duidelijkheid geschept met een overwinning.

Carlos leek in een symmetrische opening een handiger opstelling te hebben dan zijn tegenstander, maar na een dubieuze ruil had wit het hele centrum en de damevleugel onder controle. Zwart werd rustig maar zeker platgedrukt. Redelijk laat in de partij ging hij aan de noodrem hangen met een wilde uitbraak; te laat zo bleek.

Sven speelde een degelijke partij. Een typische trek- en duwpartij waarin beiden wel pogingen doen om iets te bereiken maar waarin de kansen nooit echt uit balans gaan. Rond de tijdnood combineerde zwart een paar dreigingen en penningen en een stuk ging verloren. Op zich leek het nog niet zo erg, want Sven had er drie pionnen voor. Op dat moment stond het 3-4 voor ons en lichtte ik Sven in dat een remise voldoende was voor een ploegoverwinning. Mooie timing, want net op dat moment speelde zwart een winnende breekzet.

4-4, een beetje pech gehad maar such is life. Voor het behoud is het hoogstwaarschijnlijk wel voldoende. Normaal gezien zal de voorlaatste 7 matchpunten hebben; wij hebben er al 8. In een onwaarschijnlijk scenario zal de voorlaatste 8 matchpunten hebben, in dat geval moeten we zorgen nog 1 matchpuntje te scoren, of in elk geval voldoende bordpunten. Met een voorsprong van 4 overwinningen op de (echte/andere) degradatiekandidaten ben ik er redelijk gerust op.

Verslag: Steff

Reacties (3)

Bart P - 19 februari 12.25u.

Steff, leuk verslag. Bedankt.

Ploeg 2 verloor jammer genoeg. Jonas en Raf konden na een 3-tal uur spelen nog remise optekenen. Thomas, Stijn en Bart moesten hun meerdere erkennen (misschien compensatie gezocht die er niet was). Yannick kon nog een toren-tegen-pion eindspel remise houden.
Ik denk dat de 2e ploeg de spreekwoordelijke vogel voor het huisdier is; vooral met het lage aantal bordpunten.
Positieve eraan is dat we dan volgend jaar nog eens voor kampioen kunnen gaan.

De 3e ploeg moet nog min 3/4 halen, bij oa Ans dat ook op degraderen staat.
Ploeg 4 zou best nog een puntje halen om zekerheid in te bouwen; als de kandidaat-kampioenen van die reeks hun niveau aanhouden, zal het niet nodig zijn.
Leuven 5 doet goed mee in de middenmoot.

Roel - 18 februari 14.08u.

Bedankt voor het verslag Steff!

Ik stel voor dat TSM dan ook gewoon wint van Eisden. Da's maximale happiness EV.

En anders hebben ze in Luik nog altijd de onderlinge partij ...

Ik zal vanavond mijn partij eens in de pc steken, zien hoe groot de swings waren.

Steff - 18 februari 11.10u.

Toevoeging: net heeft iemand van Luik zich geëxcuseerd omdat ze ons volgende ronde wel moeten verslagen omdat ze nog niet zeker zijn van de promotie. Maar als ze van ons winnen, hebben ze geen spanning meer in de laatste ronde, dat zou toch jammer zijn, nee?

Reageren