Naar inhoud

22-09-2013NIC R1: Verslag ploeg 1

En dus wij naar Eupen (een verslag van de eerste ronde in de NIC van de eerste ploeg, uit de pen van Jonas):

De eerste ronde van de Nationale Interclub zit er weer op. En wat voor een ronde... Leuven Centraal 1 moest op verplaatsing bij KSK Rochade Eupen 2, en dat ligt niet echt bij de deur. Het begon al met een slecht omen, in het centrum van Eupen. Een automobilist, duidelijk ingehuurd door de tegenpartij, negeert de voorrangsregels van rotondes en haaientanden met de bedoeling één van de Leuvense wagens in de flank te rammen. Het spreekt voor zich dat de bestuurder van deze dolle “kamikazewagen” van het vrouwelijke geslacht was. Met een bliksemsnelle stuurbeweging van de Leuvense chauffeur werd deze dame-aanval echter in de kiem gesmoord. Dat begint hier al goed...

Het is de eerste keer dat we Benjamin Tonoli mogen verwelkomen in de ploeg. Met zijn 2211 een sterk tweede bord. Voor de rest hebben we nog Maurice op bord 1, Roel op bord 3, Eddy op bord 4, ikzelf op bord 5, Carlos op bord 6, Patje op bord 7 en Bart Van Praag op bord 8.
De ploegopstelling van Rochade Eupen is een groot mysterie: deze ploeg kan zowel heel sterk aantreden als matig zwak. Bij het aankomen blijkt dat we geluk hebben: op bijna elk bord hebben we een (iets) hogere elo. Dit wordt een eitje!

En ja hoor, we beginnen goed: op alle borden staan we na 2 uur spelen minstens gelijk en op enkele borden is de winst reeds verzekerd. Met name Bart Van Praag heeft de dame van zijn tegenstander opgesloten en wint deze dame tegen 2 lichte stukken. Mooi zo. Zijn tegenstander heeft blijkbaar nog geen zin om naar huis te gaan want hij geeft nog niet op. Da’s leuk, dan kan Bart zich nog wat amuseren met zijn prooi. Ikzelf kom uit met zwart tegen Dieter Plumanns, ooit een goede 2200+ en Candidate Master maar ondertussen al een goede 100 punten gezakt. Deze man houdt van wilde aanvallen op de koning. Ik laat me niet van de wijs brengen en mijn stelling begint er beter en beter uit te zien. Houdini geeft mij echter nooit meer dan 0.60 pionnen. Er wordt afgewikkeld naar een eindspel dat er potremise uit ziet. Ik neem vrede met remise, de anderen staan immers geweldig, we kunnen niet anders dan winnen hier!

De tegenstander van Benjamin is het daar klaarblijkelijk mee eens, want hij geeft gewoon een stuk cadeau aan Benjamin. De eerste zege is binnen. Eddy komt goed te staan en zijn tegenstander biedt hem remise aan. De stelling is nog wat onzeker en daarom neemt Eddy de remise aan. 1-2 voor Leuven.

Niet veel later slaat het noodlot toe bij Carlos: in een betere positie blundert hij een centrumpion en heel zijn stelling valt als een kaartenhuisje in elkaar: 2-2. Ondertussen schuift Roel remise met zwart. Maurice op bord 1 met zwart vecht hard en komt een pionnetje voor in een complexe stelling. Hij heeft echter nog maar 9 minuten voor 20 zetten. Enkele magistrale minuten later staat hij gewonnen maar verkeert hij in uiterste tijdnood. De 40ste zet is er te veel aan: de vlag valt één zet te vroeg. De stelling was ondertussen waarschijnlijk al weer remise geworden, maar met deze gang van zaken verdiende Maurice zeker om te winnen. Heel jammer.
Het staat ondertussen 3,5-2,5. Patje staat iets beter maar blundert een pion. Zijn tegenstander biedt hem nog remise aan en Patrick kan niet anders dan accepteren: 4-3.

Bart moet dus winnen om de ploeg een gelijkspel te bezorgen. Hij staat nog steeds een dame tegen 2 stukken voor, maar beide spelers geraken stilaan in tijdnood. Zich onbewust van de significantie van zijn partij biedt hij remise aan. Zijn tegenstander beseft dat dit ploegenwinst betekent en accepteert. We verliezen met het kleinst mogelijke verschil: 4,5-3,5 oftewel 17-15 omgerekend naar punten.

Op sommige dagen smaakt alles wat zuurder, en deze nederlaag is er eentje die nog wel even op onze tong zal blijven liggen. Niet langer dan één week, want dan moeten we terug een belangrijke match spelen tegen Europchess 1.

Er werd mij altijd geleerd om te eindigen met een positieve noot, in dit geval is dat zeker het feit dat we vroeg thuis waren en dat de pizza lekker was :-).

Verslag: Jonas

Reacties (12)

joris - 27 september 12.31u.

i like

arnaud - 24 september 14.01u.

hihi, 's waar, verslagschrijvers krijgen lof, de anderen worden vergeten zoals de 4de reservesleutel van een fietsslot.

Steven F - 24 september 12.40u.

Een verslag schrijven is 90% he ;-) De losers van ploeg 3 en 5 durven niet eens een verslag te schrijven. Hoera voor de losers van ploeg 1!

arnaud - 24 september 10.14u.

Ja, de Jonas krijgt wel een hoog Georges Leekens gehalte. Straks verhuist hij complexloos naar de promotieploeg stellende dat "toch 90% van het werk in de eerste ploeg gedaan is' :-) :-)

Maurice - 23 september 21.40u.

Jonas, 'een nederlaag tegen Rochade Eupen is trouwens nog volledig volgens plan', valt vast in de categorie 'beter een slecht plan dan geen plan', hehe ;)

Jonas - 23 september 20.56u.

Het was een ongelukkige samenloop van omstandigheden, maar uiteindelijk mogen we niet klagen :-) een nederlaag tegen Rochade Eupen is trouwens nog volledig volgens plan.

@ Arnaud: ik heb eerst remise geweigerd maar juist op het punt dat Houdini van - naar +0.1 pion gaat, heb ik zelf remise voorgesteld. Juist op tijd dus :-)

racks - 23 september 20.40u.

Tja, denk dat dat de eerste keer was dat ik ooit door mijn vlag gegaan ben in een normale partij. Was wel even balen, maar was gelukkig toch weer snel erover heen. Is ook wel gek zo een reconstructie. Ik had echt nog gehoopt dat hij zich vergist zou hebben maar helaas. Als ik naar de partij kijk zou remise toch wel het meest logische resultaat zijn, maar helaas. Ach ja zondag weer een nieuwe kans inderdaad!

arnaud - 23 september 18.09u.

Ah, wat zouden we doen zonder de ongereserveerde uistpraken van Steven F!
Wel leuk zo een verslag, maar moeten we de ploegkapitein bij zijn eerste ronde al niet een kleine (lief uitgedrukte) blaam geven? Want sinds wanneer pakt die remise in een gelijk eindspel :-)
Hoe meer ik het artikel lees, hoe meer hij zichzelf erin praat eigenlijk, hihi. Ach, hij mag het wel sportief oppakken, want ja, geen schuldige aanduiden is ook geen optie. Mensen willen gerechtigheid!

joris - 23 september 13.04u.

misschien gaat Bart voor de bordprijs en wou hij geen risico's nemen?

Thomas - 23 september 10.31u.

Het is wel de taak van de ploegkapitein om de reservespelers op de hoogte te brengen van de ambities van de ploeg. Bart wist waarschijnlijk niet dat jullie wilden gelijkspelen of winnen!

Steven F - 23 september 09.21u.

Allright, beter verliezen met verslag dan winnen zonder ;-)

joris - 22 september 23.45u.

aargh!

Reageren