Naar inhoud

30-09-2013NIC R2: Verslag ploeg 1

Maurice begon goed aan de partij. Het is te zeggen: Zijn tegenstander kwam zo’n 3 kwartier te laat toe en dat is toch zelden een voordeel. Maurice offert thematisch een pion en kreeg daarvoor ontwikkelingsvoordeel en een betere structuur. Misschien niet echt een objectief voordeel, maar toch duidelijk prettiger spelen met wit. Voor de rest heb ik er niet veel meer van gezien. Blijkbaar kwam Maurice beter, maar koos een verkeerde afwikkeling en de pluspion moest teruggegeven worden: remise.

Benjamin stond slecht, zeg maar verloren na de opening. Zijn tegenstander speelde het iets te solide en nam maar 1 pion in plaats van 2. Er kwam een gesloten stelling op het bord en wit had niet echt een actief plan. De pluspion was dus van weinig waarde en er werd remise overeengekomen.

In een trage opening pushte mijn tegenstander snel een pion naar a3. Een pion die zowel sterk als zwak kan zijn. Het kritiek moment was waarschijnlijk 21.b4, een pion-offer om de b-lijn te openen. Als zwart neemt, moet ik waarschijnlijk ingaan op een zetherhaling. De pion werd echter niet gepakt, waarna wit de a3 pion kon beginnen omsingelen. In plaats van passief te verdedigen, koos mijn tegenstander voor een dubbel pion offer. Een goede praktische kans gezien mijn tijdnood. Ik hou de stelling redelijk bij elkaar en kan na de tijdscontrole afmaken met een leuke combinatie.

Eddy kwam iets minder uit de opening maar de stelling leek vrij solide dus geen reden tot paniek. In het middenspel nam Eddy iets te naief een vergiftigde pion. Hij dacht met een tegenaanval uit een penning te geraken, maar zijn tegenstander had iets verder gezien. Stuk toch kwijt en opgave.

Jonas kende de theorie van een scherpe openingsvariant veel beter dan zijn tegenstander en won materiaal in de complicaties. Een toren meer is meestal genoeg om te winnen, blijkt alweer.

Carlos stond heel de partij wat minder zonder dat het dramatisch was. Er werden wat stukken geruild en hij kon binnenkomen met de dame om eeuwig schaak geven.

Marc ruilde de juiste stukken en hield zwart’s tegenspel in bedwang. Dominantie op de zwarte velden en goed paard tegen slechte loper werden in het eindspel omgezet tot winst.

Van Patje zijn partij heb ik nauwelijks iets gezien. Een min of meer gelijke stelling werd gewonnen, voila.


Conclusie: Ploeg 1 toont andermaal haar superioriteit wat betreft verslagen. De tussenstand is 2-0-0-0-0. De strijd om de 2de plaats is spannend, net als de strijd om degradatie. Ploeg 1 waant zich al bijna kampioen. Welke prijs wacht er op het eind van het seizoen?

Verslag: Jonas

Reacties (3)

Steven F - 01 oktober 14.35u.

Jaja, gisteren had ik daar geen tijd voor want ik had verlof ;-)

Ik heb ook nog X / X. En als reservespeler zijn mijn kansen om het maximum te behouden vrij groot :-)

arnaud - 01 oktober 13.45u.

@Steven F. Zeg, waar blijft dat verslag zeg, we gaan hier af!

arnaud - 01 oktober 13.42u.

ola, de promotieploeg heeft maar één ronde gespeeld, het is dus 2(2) - 0 (1) - 0 (1) - 0 (2) - 0 (2) en in tegenstelling tot de eerste ploeg waant de promotieploeg zich niet "bijna" kampioen, maar worden we dat zeker (uiteraard), dus wat betreft de dikke nek te kunnen uithangen, hoeft de promotieploeg zeker geen lessen te krijgen: we zijn perfect in staat om zelf ons 'hoogmoed komt voor de val' te prepareren en we zijn daar trouwens ook druk mee bezig! Ik ga bijvoorbeeld 11 op 11 halen. In de eerste ploeg kan niemand da nog zeggen :-)

Reageren