Naar inhoud

18-11-2013NIC R4: Verslag ploeg 2

Steff was als eerste klaar. De tegenstander stelde zich nogal passief op en zag met lede ogen een zware koningsaanval afkomen. Hij ging op de damevleugel dan maar een pion ophalen, waarna zijn dame ingesloten werd. 1-0 na dik anderhalf uur spelen. Het is een korte bespreking, maar veel meer valt er niet te zeggen. De tegenstander begon te begrijpen dat de situatie stilaan hopeloos werd en had dan vervolgens de typische slechte reactie om een paniekzet te draaien met dameverlies als gevolg. Gebeurt vaker.

Het partijverloop bij Arnaud en Sloot was vrij gelijkaardig. De stegenstander speelde zeer solide en pogingen om voordeel te krijgen werden goed opgevangen. In beide partijen werd (voorlopig) het evenwicht nog niet verbroken. Arnaud was waarschijnlijk iets te lang met onnozele pestzetten aan het wachten op een kromme zet van zijn tegenstander, maar die bleef maar uit (schandalig) en na een tijdje kon wit dan toch rekenen op een bestendig plusje dankzij een gezonde ontwikkelingsvoorsprong.

Als volgende was Thomas klaar. Pionnetje gekregen op zet 7, en snel naar het eindspel. Daar konden zowel wit als zwart moeilijk bewegen, maar toen ze zich ongeveer samen losgeworsteld hadden, telde de pion weer door. Thomas mocht het nog bewijzen in het pionneneindspel, maar dat was geen probleem. Kan dus zijn dat Thomas zich tco een beetje heeft verveeld tijdens die partij.

Ondertussen had Arnaud dan maar besloten (nog) wat (meer) extra risico te nemen, zaaks van de stelling wat moeilijker te maken voor zijn tegenstander. Zijn tegenstander hapte na 23 zetten goed gespeeld te hebben dan eindelijk toe en een ingewikkelde combinatie werd op het bord getoverd, 13 zetten diep startende met 23. Tfd8 en eindigend met 35. Tb2+  Op zich nog niet zo moeilijk uit te rekenen omdat de meeste zetten en tegenzetten logisch waren. Waarschijnlijk had de tegenstander van Arnaud de variant gezien tot de 5de zet en dan op basis van de activiteit besloten dat de variant goed voor hem was, maar de daaropvolgende combinaties gaven zwart een pluspion in een toreneindspel, 3 pionnen tegen 3 op de koningsvleugel en de vrije b-pion. Arnaud had wel door dat het een theoretische remise was, maar gokte dat zijn tegenstander het niet zou halen tot het einde. De tegenstander probeerde nog met een remiseaanbod, strategisch gezien de tussenstand, maar Arnaud ging het toch proberen te winnen, aangezien de partij nog maar openstond voor twee resultaten.  Op het cruciale moment leek de tegenstander een manoeuvre te hebben om elke vooruitgang te blokkeren, maar die werd niet gevonden. Daarna was de afwerking geen probleem.

Bij Sloot deed de tegenstander dan toch wat raar door halsstarrig het veld g4 te bombarderen alsof daar iets te zoeken was (in een e4-e5 variant). Na wat gerommel op de koningsvleugel, haalde Romain het loperpaar zonder tegencompensatie binnen en kon vanaf dan op een stabiel voordeel rekenen.  Ondertussen verscheen een totaal dichtgeschoven stelling op het bord, maar wel eentje waarin Sloot de opties overhield om op beide vleugels nog te kunnen openbreken. Sloot had ruimtevoordeel en speelde het dan wel strategisch leep. Een van de voordelen van meer ruimte te hebben, is dat je de stukken snel van vleugel kunt verhuizen, net iets sneller dan de tegenstander. Sloot maakte dan handig gebruik van het nekverband van de tegenstander en brak tegelijkertijd op de a- en op de h-lijn. Dat kon hij nooit tegelijk in 't oog houden. En inderdaad, de dreigingen op de twee vleugels waren teveel en het vierde punt werd opgetekend. Een bevochten partij met andere woorden, maar ik denk niet dat Sloot ooit in de problemen is gekomen.

Dat is dan een droge 0-4 voor de promotieploeg, met twee eenvoudige en twee bevochten partijen. Er is een handtekeningsessie voorzien op vrijdag 22 november voor de fans, om 20.25u.   


verslag Steff en Arnaud

Reacties (9)

edotokyolabo - 27 maart 11.12u.

adidas white rose gold superstar nike jets 25 calvin pryor green stitched elite rush jersey nike sb lunar gato nl hermes scarf ebay uk air jordan 14 mens black grey roshe run grey orange
edotokyolabo http://www.edotokyolabo.com/

Steven F. - 22 november 10.41u.

Een complimentje van de IC verantwoordelijke is blijkbaar ook teveel.

arnaud - 22 november 09.39u.

ah! dat is beter! :-)

Jonas - 22 november 09.14u.

Te veel complimenten geven aan de promotieploeg zou misschien kunnen leiden tot hoogmoed en de bijhorende val :-)

Ik zal het houden bij een vanzelfsprekende maar desalniettemin knappe 4-0 !

arnaud - 21 november 16.35u.

ja, dat is me ook opgevallen, geen enkele felicitatie van de eerste ploeg zeg!

Steven F. - 21 november 15.22u.

Jaloezie is een lelijke beeste :-)

arnaud - 19 november 16.21u.

ja maar dat elo-verschil was net het probleem, dan begin je wat zetten te spelen denkende van 'och, doet er allemaal niet toe, hij zal wel ergens een gekke zet spelen' ... en ja, dat is dan ook gebeurd :-)
Maar ge zijt hier toch niet stiekem onze glansoverwinning aan het minimaliseren neem ik aan!? Geen handtekening voor u Bart!

Bart P - 19 november 14.35u.

een gemiddeld elo-verschil van 653 punten?!
jullie hebben die gasten toch 2 jokers laten inzetten waarbij ze even een chess engine mochten gebruiken...

Steven F. - 18 november 23.14u.

Jeuj ploegmaatjes!

Reageren