Naar inhoud

09-12-2013NIC R5: Verslag ploeg 1

In ronde 5 moest ploeg 1 tegen een op papier veel zwakkere tegenstander.

Carlos was na een half uurtje al klaar met zijn slachtoffer. Hij had nochtans een onschuldige opening gekozen maar zijn tegenstander (die zo’n 250 elopunten minder had dan Carlos) maakte al een fout rond zet 15. Twee zetten later maakte hij nog een fout waardoor Carlos een beslissend voordeel had.

Maurice mocht met wit tegen mede-limbo Joep Nabuurs. De broer van Mart Nabuurs met wie hij bij Stukkenjagers heeft gespeeld. Maurice kreeg Hollands tegen en hij speelde een zijvariant waar hij al vaker niets mee had bereikt tegen o.a. Nijboer. Dus besloot hij dan maar af te wijken waarna er op den duur een normale stelling ontstond die ongeveer in evenwicht was. Zwart speelde het wat te actief en snoepte een gevaarlijke pion. De computer vond nog een verdediging, maar achter het bord was dat niet makkelijk en zo kwam Maurice een stuk voor tegen twee pionnen. Zijn tegenstander kon nog afwikkelen naar een verloren eindspel maar hij hield de dames op het bord waarna Maurice het efficient met een torenoffer wist uit te maken.

Roel kwam met zwart vlotjes minder uit de opening. Hij dacht aanvankelijk dat het allemaal wel meeviel, maar na het sterke Lg3! is het toch alle hens aan dek. Wit heeft het loperpaar en dreigt met d4 het centrum over te nemen. Het is een tijdje balanceren op de rand van de afgrond, maar een echte winnende voortzetting heeft er nooit ingezeten. Uiteindelijk laat wit een afwikkeling toe waarbij Roel zijn actieve stukken het loperpaar compenseren. Wit stelt remise voor en vermits hij kan afwikkelen naar een volledig gelijk ongelijke lopers eindspel, is er geen reden om het aanbod te weigeren.

Ondertussen was Benjamin goed uit de opening gekomen, behield hij zijn voordeel in het middenspel en verzandde dan toch in remise op het einde. Maar so far, so good met 3/4 !

Vervolgens kom ik aan de beurt. Ik had zwart tegen een veel lager geklasseerde speler. Na wat onnauwkeurig spel van beide spelers in de opening ontstaat er een hectische maar gelijke stelling op het bord. Vermits we aan verschillende zijden zijn gerokeerd probeer ik aan te vallen op de damevleugel terwijl wit dit probeert op de koningsvleugel. In een iets betere stelling laat ik echter een gemakkelijke combo toe. Ik trek aan de noodrem met een tegenoffer: ik krijg een kwal voor een pion waarna de stelling slechts iets beter is voor wit. Daarna verbruik ik te veel tijd en mijn tegenstander maakt daar handig gebruik van door de stelling complex te maken. Ik dacht het nog te kunnen keepen maar ergens in de tijdnood loopt het dan toch mis. Jammer.

Eddy kwam iets beter uit de opening door een sterke vrijpion. Zijn tegenstander stelde remise voor hetgeen Eddy weigerde. Een paar zetten later laat Eddy echter zijn sterke vrijpion gewoon pakken zonder compensatie. Dit keer stelt hij remise voor. Zijn tegenstander is geneigd om het remise-aanbod aan te nemen, maar na overleg met de ploegkapitein moet hij doorspelen (hun ploeg stond er op dat moment immers niet goed voor). Een veertigtal zetten later was de stelling niet meer te houden.

Patje speelde zeker niet één van zijn beste partijen. Hij speelde veel te traag in de Grunfeld en stond na 15 zetten slecht tot verloren. Na de blunder op zet 14 staat hij waarschijnlijk al verloren en komt hij er niet meer aan te pas. Met een paar eenvoudige krachtzetten, zoals 16.Lh6 en 21.e5, maakt zijn tegenstander het werk af.

De tussenstand is nu 3/7.

Na enkele maanden afwezigheid maakte Geert Leunis zijn rentree in de eerste ploeg! We moesten hem eerst nog wat afborstelen want hij hing nog vol met opgehoeste melk en snottebellen, maar voor de rest heeft hij laten weten dat alles in orde is met zijn zoontje :-) Hij kreeg FM Jozef Simenon voorgeschoteld. Die vreesde klaarblijkelijk dat Geert in zijn afwezige periode zich in een schaakbunker had verschanst met enkele openingsturven want hij opende met 1.b4. No problemo en er ontstond een evenwichtige strategische geduldsproef waarbij vooral in de achterhoede stukken werden verschoven. Geert rekende op een doorbraak op de f-lijn en trok zich niet te veel aan van de pionnenstorm op de damevleugel. Hij offerde een pion voor een open lijn en enkele witte stukken die op de damevleugel opgesloten bleven. Helaas had hij evenveel tijd nodig om zijn stukken te groeperen voor een aanval dan zijn tegenstander om zijn stukken te bevrijden en stond hij gewoon een f-pion achter. Geert had geen zin om dit voordeel langzaam geconverteerd te zien en koos in tijdnood de vlucht vooruit met een speculatief stukoffer dat de koning van de tegenstander uit zijn vesting joeg. Een tegenschijndameoffer later trok de mist op en stond Geert in een studie-achtig eindspel met enkele leuke thema’s waarbij hij een vrijpion en nog een pion had tegen een loper. Het was complex en Jozef peuterde nog lang maar moest ook oppassen om niet het deksel op de neus te krijgen. Net voor de finale tijdnoodfase besloot zijn tegenstander om eieren voor zijn geld te kiezen en de Limburgse zege in de pocket te steken: remise. Onze siliconen boeienkoning toonde aan dat vele van de langgerekte varianten tot remise leidden... behalve één... No complaints dus :-)

In totaal dus (wat had je gedacht dan?) een nipte nederlaag met 15-17. Het muntstuk is al driemaal op de verkeerde zijde terecht gekomen voor Leuven 1, maar dat zal niet lang meer duren!

Reacties (6)

vorsch - 23 oktober 00.04u.

chicago bulls michael jordan hoodie new adult size medium other ferragamo belt parts nike internationalist rose fendi sling bag hermes belt black silver james harden college jersey
vorsch http://www.vorsch.com/

arnaud - 12 december 10.05u.

http://schaakfabriek.be/2013/12/11/terugblik-succes-van-de-vrouwen-op-het-ek/

als inspiratie voor de eerste ploeg! misschien iets doen aan de dress-code ... ? het kan ons alvast hilarische momenten bezorgen!

Steven F. - 10 december 17.26u.

Trouwens, het gaat hier over ploeg 1, we kunnen op z'n minst doen alsof die ploeg ons interesseert in plaats van altijd over ploeg 2 te praten.

Bij deze: goed gedaan ploeg 1, een mooie prestatie!

Steven F. - 10 december 17.24u.

Een terechte vraag, volgens mij wordt ploeg 2 hier geboycot door de webmaster. Een andere logische verklaring is er niet.

Bart V.P - 10 december 16.28u.

Grappig!
Maar waar blijft het verslag van de promotieploeg van ronde 5??

arnaud - 10 december 13.15u.

ah ja, dat krijg je met een ploeg vol individuele talenten, maar die niet samenspelen :-) :-)
De promotieploeg zal anders eens een avondje toelichting komen brengen!

Reageren