Naar inhoud

18-12-2013NIC R6: Verslag ploeg 1

In de laatste ronde voor de winterstop moest Leuven naar Geel om tegen wat groentjes te schaken. Niet dat ik onze tegenstanders zwart wil maken, maar het verlies van Leuven in de laatste twee rondes had het effect van een rode lap op een stier. We besloten om onze tegenstanders gewoon bont en blauw te kloppen deze keer. Om dit te realiseren hebben we beroep gedaan op niemand minder dan FM Bram Vermeulen. Na lange tijd van afwezigheid had hij nog eens zin gekregen in een schaakmatch!

Maurice op bord 1 met zwart mocht voor de verandering eens een keertje tegen Andy Ooms nadat hij de laatste jaren altijd tegen Eddy Van Beers mocht. Hij had snel even gekeken wat Andy speelde en zag dat deze net zoals Maurice ook Catalaans speelt. Achter het bord besloot Maurice maar voor een degelijke opstelling te gaan waar hij met wit eigenlijk wel graag tegen speelt. Zijn tegenstander deed het echter wat minder rustig/solide als Maurice normaal speelt. Een vroege paarduitval leverde Andy een zwakke pion op en ook tactische kansen tegen f2. Maurice won een pion en met een slimme tussenzet kon hij deze indirect verdedigen. Daarna speelde hij het actief verder door zich onder andere zelf in een penning te zetten, maar hij had al gezien dat hij een kwaliteit kon offeren voor goede aanvalskansen. En zo gebeurde het ook. Vervolgens ging het erg hard. Al met al een lekker partijtje!

Bram op bord 2 met wit speelde de ruilvariant van het Frans. Het was duidelijk dat het al een tijdje geleden was voor Bram, want na 5 zetten keek hij naar Lg5 met een combinatie Lxf6 - Lxg7 - Lxh8, maar hij had pas na een kwartier door dat zwart nog een loper op f8 had staan, waardoor pakken op g7 niet ging :-) daarna begon hij overdreven lang na te denken om niets over het hoofd te zien. Na zo’n 10 zetten had hij 1.5 uur verbruikt, wat voor de ruilvariant van het Frans nogal absurd is. Een beetje later verloor hij een kwal, maar met wat geluk recupereerde hij deze en werd er remise overeengekomen.

Geert Leunis op bord 3 met zwart speelde tegen Wim Luyckx. In een atypische Fransoos was er lange tijd enkel iets op de damevleugel te beleven waar een dol zwart paard een tienbeurtenkaart probeerde vol te krijgen. De hengst ging op stal en Wim koos voor een centrumpionnenfront ten koste van een pionnetje op de damevleugel. De angst sloeg menig Leuvenaar om het hart bij het zien van de gevaarlijke pionnengolf –op dat punt onterecht want er waren geen concrete dreigingen. Het bleef echter nog een tijdje manoeuvreren vooraleer het extra pionnetje zou kunnen geconverteerd worden. In het vervolg werd langs beide kanten al eens een betere variant straal genegeerd en het zag er op een bepaald moment naar uit dat Geert genegerd was toen hij een kwal moest opgeven. Maar hij had comp en wit had weinig tijd en wit kreeg in vlammende tijdnood een koekje van eigen deeg –een Luyckxe wafel- in het gezicht gesmeten door de heldhaftige Black Stallion die het bord had overgestoken. De tienbeurtenkaart was vol. “Hihiiihiiiihiiiiii: Victory!!!”

Roel op bord 4 met wit kwam met een prettig witvoordeeltje uit de opening. Objectief gezien niet zo groot maar lekker irritant. Dat voordeeltje heeft hij dan behouden tot zijn tegenstander een variant miste waarin Roel een pion won. In een dame + toren eindspel stond Roel in principe gewonnen maar er wachtte nog wel een technische klus. Zijn tegenstander besloot op een gegeven moment echter voor actief tegenspel te gaan (lees: hij creeerde zwaktes in zijn stelling) en moest enkele zetten later opgeven.

Eddy op bord 5 met zwart kreeg een bijzonder scherpe partij op het bord. De verdediging moest zeer secuur gebeuren. Wanneer zijn tegenstander overging tot het offeren van een pion en een kwaliteit was er slechts 1 zettenreeks mogelijk, tot allicht gewonnen spel. Na een mindere voortzetting van Eddy maakte de tegenstander de partij af met een reeks krachtzetten.

Ikzelf op bord 6 met wit mocht (moest?) tegen Hanne Goossens spelen. Het viel te verwachten dat een verlies tegen Hanne heel wat hoongelach zou uitlokken bij mijn mede-ploeggenoten in de terugrit naar Leuven. Ik stond dus onder zware druk en was vastbesloten om te winnen. Vlak na een onconventionele Siciliaan stevenen we af op een remise-achtig middenspel. Ik kan nog net op tijd de stelling scherp houden door wat gekke zetten te spelen. Iets te gek, zo blijkt, want het laat een combinatie toe waarin ik een pion verlies en bovendien is mijn pionnenstructuur helemaal om zeep. De enige hoop die ik heb is dat de zwarte fianchetto op g7 is afgeruild. Ik heb even getwijfeld om te proposen, maar dat ging ze toch niet aannemen. Dan maar alle registers opengetrokken en alles naar de zwarte koning gegooid. Hanne kon niet weerstaan aan mijn blote koning en drong mijn stelling binnen met haar dame om schaakjes uit te delen. Mijn koning vluchtte weg via h4 naar h5 waar hij wonderwel veilig stond (met elk nog een dame, 2 torens en een loper op het bord). In een bloedstollende tijdnoodfase volgt er een dame-offer en een tegen-dame-offer waarna het mijn koning op h5 is die enkele pionnen meesnoept en er voor zorgt dat ik met 3 pionnen extra in een lopereindspel terecht kom. 1-0

Carlos op bord 7 met zwart had een moeilijke match. Hij kreeg voordeel in de opening maar met een pionoffer maakte zijn tegenstander de dingen ingewikkeld en zorgde ervoor dat Carlos niet kon rokeren. Daarna moest hij de hele partij lang verdedigen. Een tijd lang stond hij duidelijk slechter maar zijn tegenstander speelde niet de beste zetten en er werd vereenvoudigd naar een eindspel met dame + paard voor Carlos en dame + loper voor de tegenstander. Die laatste had echter een extra pion maar kon de stelling toch niet converteren in een winst. Het werd remise na 82 zetten.

Patje op bord 8 met wit speelde een saaie partij (maar ja, daar kies je als 1.d4 speler natuurlijk zelf voor :-)). Na 16 zetten waren alle lichte stukken geruild en was het vechten voor de open d-lijn. Zijn tegenstander geraakte in lichte tijdnood, maar Patje kon er niet genoeg van profiteren. Het bleef remise-achtig tot op het einde en de partij eindigde zowaar. . . in remise.

In totaal 13 – 19 voor Leuven. We staan terug in de veilige middenmoot!

Verslag: Jonas

Reacties (3)

Arnaud - 18 december 23.58u.

tsssss ....Roel! Er is maar één promotieploeg!

Maurice - 18 december 20.14u.

Ik had volgens mij een winnende combo gezien voor Carlos. Inplaats van Dc2 kon hij Pc3 doen met matdreiging op a2 en ook een hangende toren op d1.

Roel - 18 december 18.10u.

Allee, we spelen al bijna weer voor promotie :-)

Reageren