Naar inhoud

19-01-2014NIC R7: Verslag ploeg 1

De eerste ploeg moest tegen nummer 2 in de stand maar we waren zelf ook met een sterke ploeg opgedaagd: een gemiddelde elo van 2183, dit is zowat 70 elo meer dan het eerste bord van de promotieploeg en bovendien ongeveer 50 elo meer dan de gemiddelde elo van Namen 1.

Het gesloten café zorgde ervoor dat we wat moesten improviseren en de eerste ploeg werd in een kot gestoken waar de verwarming het liet afweten. Dan maar de jassen aangetrokken, het is eens iets anders. Misschien een idee voor de opkomende winterspelen?

Roel kreeg koningsgambiet tegen, remise was dus al per definitie uitgesloten. Na zet 7 stond Roel echter al slecht, na zet 10 verloren, na zet 14 hopeloos verloren en op zet 18 werd opgegeven. Misschien had de koude er iets mee te maken...

Maurice zijn partij was een variant van het koningsindisch die hij een jaartje of 15 geleden uitgebreid bekeken had. Hij snapte toen niet waarom de hoofdvariant met g3 bekend stond als goed voor wit en had toen een alternatief bedacht met h4. Zijn tegenstander gaf inderdaad aan dat die oude hoofdvariant helemaal niet zo goed was voor wit als de meeste dachten. Zo zie je maar dat je soms aan hele oude voorbereidingen toch nog wat kunt hebben :-) Maurice was vervolgens wel het één en ander vergeten maar wist toch nog de meeste concepten. Zwart kende het ook niet helemaal meer en hij koos niet voor de scherpste voortzetting met als gevolg dat de stelling voor wit makkelijker speelde dan voor zwart. Zeker na de ruil van de loper op e3 tegen het paard op c5 was de structuur van wit erg prettig en kon er niet veel gebeuren. Zwart offerde een stuk maar had een tussenzet gemist waardoor Maurice kon afwikkelen naar een gewonnen eindspel. Al met al weer een vrij overtuigend partijtje van Maurice!

Ikzelf krijg een soort Engels tegen waarbij mijn tegenstander een centrum met pionnen op c4, d3 en e4 opzet. Hij laat echter toe dat ik dit centrum openbreek met d5 en de stelling wordt al snel gelijk. Mijn tegenstander maakt de stelling vervolgens dan maar wat complex en ik bouw een voordeel uit van bijna een pion. Op het punt waarop ik denk het theoretische voordeel effecief te kunnen omzetten in hout, heeft mijn tegenstander met wat geluk nog een venijnige riposte waardoor ik gedwongen wordt om de dames af te ruilen en we komen in een min of meer gelijk eindspel, waarin ikzelf nog de betere kansen bezit. Opnieuw denk ik een pion te kunnen winnen, maar door de veel actievere torens van mijn tegenstander kan ik deze pion niet slaan zonder een eeuwige schaak te moeten toestaan. Er wordt remise overeengekomen.

Benjamin had wit tegen een zekere Bolzoni. Hij won zeer vlot, maar zo verrassend was dat niet, want als ik mij niet vergis bestelt hij ook vaak een Bolzoni bij de italiaan op de hoek. De tussenstand is nu 2,5 – 1,5 voor Leuven.

Geert belandde in een saaie partij die aanvankelijk weinig problemen opleverde. Zijn tegenstander Eric Denayer beperkte zich tot gaatjes dichtmetselen en wachten op de fout. Geert spendeerde iets te veel tijd om toch nog wat creativiteit op het bord te toveren. Aanvankelijk bleef het echter vooral saai. Later bleef het vooral saai maar Geert was in lichte tijdnood iets te nonchalant in het opfleuren van de stelling en kwam na een langverwacht foutje in een saaie stelling terecht waarin hem een pionnetje werd ontfutseld. Het evenwicht was meteen weg. En hoewel de saaiheid nooit verdween, was dit wel het geval met het punt. Geeeuw... 2,5 – 2,5 dus met nog 3 partijen aan de gang.

Eddy kwam iets passiever uit de opening maar wist dit te counteren en het initiatief te nemen. Na de afwikkeling ontstond er een eindspel met elk nog 3 pionnen waarin Eddy een kwal voor stond. De 3 pionnen stonden aan één zijde en de tegenstander probeerde aldus een vesting te maken. Een gewonnen stelling, maar met nog wat werk dus. Eddy probeerde de f-pion van zwart te belagen maar het zwarte paard bleef zijn toren verjagen. Hij meende echter op een mooie manier zijn toren te laten ruilen voor het paard om in een gewonnen eindspel terecht te komen. Dit draaide echter nogal anders uit dan Eddy had gehoopt: een extra tempo die hij gemist had zorgde ervoor dat hij het eindspel nog verloor. Zeer jammer.

Carlos speelde een positionele partij. Hijzelf drukte op een ongedekte e6 pion op een open lijn en zijn tegenstander kreeg daarvoor later initiatief op de damevleugel. Jammer genoeg maakte Carlos een fout op zet 21 waardoor zijn tegenstander een zeer sterk paard op d4 kreeg. Later kon hij dit paard veranderen in een loper maar dat werd dan gewoon een sterke loper op d4. Dat initiatief werd dan ook nog gebruikt om een vrijpion te creeren op de a-lijn. Uiteindelijk werd het wat tactischer en slaagde Carlos erin om de stelling te vereenvoudigen naar een eindspel met een extra pion, maar hij kon deze extra pion niet houden en een aantal zetten later werd het remise.

Patje was nog maar net terug van Las Vegas, alwaar hij tegen een zekere Magnus was gaan schaken in een simultaan. Blijkbaar was hij nog iets te veel onder de indruk, want in zijn partij zondag kwam hij al snel slecht te staan en kwam hij er daarna niet meer aan te pas. Vermits dit de laatste partij was en de tegenstanders genoeg hadden aan een remise voor ploegenwinst, vroeg ik Patje of hij het zag zitten om remise te weigeren en op de tijd te spelen van de tegenstander (nog een kwartier). Achteraf gezien misschien iets te optimistisch, met een stuk minder :-) zoals verwacht bood de tegenstander remise aan en begrijpelijkerwijze aanvaardde Patje.

Alweer verloren met 3,5 – 4,5. Er werd een terechte opmerking gemaakt dat de eerste ploeg slechts twee scores heeft dit seizoen: 3,5 – 4,5 verliezen en 19 – 13 winnen. Laten we hopen dat we de volgende rondes vooral deze laatste score kunnen halen...

Reacties (13)

Sloot. - 01 februari 10.49u.

De prestaties totnogtoe:

PEEK MAURICE (2391) ( 4.5 / 8)
AKESSON RALF (2469) ( 0.5 / 1)
TONOLI BENJAMIN (2211) ( 5.5 / 7)
LEUNIS GEERT (2294) ( 1.5 / 3)
VERMEULEN BRAM (2298) ( 0.5 / 1)
GOOSSENS ROEL (2153) ( 4.0 / 8)
VAN ESPEN EDDY (2133) ( 1.0 / 7)
VERHEYDEN JONAS (2129) ( 4.0 / 8)
OLIVA OLAVE CARLOS (2118) ( 4.5 / 8)
WEILER MARC (2073) ( 2 / 2)
DELANOEIJE PATRICK (2037) ( 3.0 / 7)
VAN NOTEN STIJN (1858) ( 0.5 / 6)
VAN PRAAG BART (1843) ( 3.5 / 6)
CUYT SVEN (1694) ( 2.0 / 5)
WUYTENS ROBIN (1623) ( 0.5 / 4)

(Let wel, sommige mensen speelden in meer dan 1 ploeg)

Steven F. - 23 januari 09.40u.

Pff, ik prefereer eigenlijk eerder de oud testamentische "oog voor een oog" mentaliteit. Worden we wel kampioen met een "andere wang" instelling?

Als bankzitter moet ik mijn gretigheid bewaren om indien nodig te kunnen loslaten op de tegenstander :-)

Thomas - 22 januari 15.50u.

En Jezus zeide: ‘Vader, vergeef het hun, want ze weten niet wat zij doen.’

arnaud - 22 januari 12.35u.

ja, t'is al ver gekomen als Jonas in zijn eerste paragraaf de promotieploeg en in het bijzonder het eerste bord schoffeert. En dan blijkt nu dat ze spelers willen inpikken ook. tsssss ... Maar goed, we begrijpen het ergens wel, ze hebben het niet makkelijk ook niet. Weet ge Steven, laten we ons als heren gedragen en het zo laten dan deze keer :-)

Steven F. - 22 januari 09.50u.

De eerste ploeg probeert zelf spelers van de promotieploeg te recruteren (waarschijnlijk een ultieme poging om wat "schwoeng" in de ploeg te krijgen?).

De ethiek is ver te zoeken, de schaamte waarschijnlijk nog verder.

arnaud - 21 januari 16.28u.

inderdaad Thomas, en overigens, nu toch vergeleken wordt met "het eerste bord van de promotieploeg" in abstracte termen om mij persoonlijk niet te hoeven benoemen, wil ik er op wijzen dat ik 50 punten ga zakken, wat het gemiddeld verschil doet stijgen naar 120punten. Ik kan een goede bash wel aan hoor, doe het dan tenminste tegoei zou ik zeggen!

Thomas - 21 januari 14.02u.

Onvergeeflijk dat er op zo'n futiele details gefocusd word in het verslag van Jonas, terwijl hij toch duidlijk sneerd naar de lagere ELO's van de promotieploeg en zo schijndt te impliceren dat de eerste ploeg evenzeer zijn plekje in de zon verdiend als de promotieploeg!

Michiel - 21 januari 11.18u.

Inderdaad :)

joris - 21 januari 01.19u.

Van de mierhoop?

Michiel - 20 januari 18.47u.

Het is niks, uw morfologisch bewustzijn heeft gewoon uw woordgeheugen laten primeren op uw werkgeheugen. Vandaag examen van gehad :)

Jonas - 20 januari 17.08u.

Aargh, het is waar!
"waardoor ik gedwongen wordt" moet zonder t.

Onvergeeflijk, maar op het moment dat ik het verslag schreef was het al nacht en had ik er een drukke week opzitten...

Michiel - 20 januari 13.10u.

Inderdaad! Spijtig van de dt-fout ;)

Koen D - 20 januari 10.54u.

Alweer een parel van een verslag!

Reageren