Naar inhoud

12-02-2014NIC R9: Verslag ploeg 1

Na 2 opeenvolgende verliezen in de vorige rondes stond de eerste ploeg onder druk om te winnen tegen Amay 2, de voorlaatste in de stand. Als we niet konden winnen, kwamen we terug in degradatiegevaar en moesten we de laatste 2 rondes nog punten zien te pakken. Om alles nog wat erger te maken, misten we ons eerste bord, Maurice. . .

Gelukkig deden zowel Geert Leunis als Maarten Praet mee deze ronde zodat we toch wel een sterk team hadden.
Geert zijn partij tegen Kevin Noiroux verliep verdacht parallel met het verhaal van de haas en de schildpad en daarmee is feitelijk alles gezegd. Maar voor de kijkbuiskinderen die deze klassieker niet kennen toch even een korte bloemlezing:

In het begin aten haas en schildpad rustig tamme kastanjes in het bos. Maar nu en dan sloop er bij schildpad al eens een wilde kastanje in en begon zijn cholesterol gevaarlijk te stijgen. Op den duur begon de schildpad zo groen te zien, dat het een tamme eikel volgende tweet ontlokte: "in het variantenbos is iedereen een beetje baas, maar vandaag vooral toch haas." Uit pure wanhoop begon schildpad dan maar met stinkzwammen en smalbladige tongvarens te gooien, maar haas zag alles reeds van ver aankomen en maakte alvast een print-out van een eeuwenoud schildpaddensoeprecept. Maar... plots lag daar een bananenschil op de weg.. en jullie voelen hem al komen... BOEM!!! Er zat een clusterbom verstopt in de bananenschil! Een losgeslagen spijker maakte een flinterdun stukje schors van een boom los en bezorgde haas een splinter in zijn poot. Van het verschieten rende haas plots totaal de verkeerde richting uit.. recht in een illegaal vuurtje dat een boswachter aan het stoken was. Haas op de BBQ... lekker... dat wel, maar niemand kwam de half verteerde kastanjes uit het vuur halen, helhaas.

Over naar Maarten dan, die op een onbewaakt moment enkele granaten via de h-lijn in het kamp van de tegenstander wist te gooien en op die manier de stand terug gelijk te maken: 1-1

De laatste 2 borden, Patje en Carlos, speelden gelijk. Patje kwam ergens in het middenspel een vol stuk voor te staan na een blunder van zijn tegenstander, maar speelde daarna zelf een blunder waardoor hij het stuk terug verloor. Carlos speelde een Engelse opening en kreeg voorsprong in ontwikkeling maar kon hier geen voordeel uit halen. Hij zette zijn dame op de koningsvleugel om wat druk te kunnen uitoefenen op de koning, maar achteraf gezien bleek dit geen goed plan. Zijn tegenstander kon gebruik maken van de slecht geplaatste dame om geforceerd een heel aantal stukken af te ruilen.

Op dit moment is de stand 2-2 en zijn er nog 4 partijen bezig: Benjamin, Roel, Eddy en ik.
Eddy staat in een eindspel met een paard tegen een loper en heeft een extra pion. Minstens remise dus. Benjamin is in de omgekeerde situatie terecht gekomen: een eindspel waarin hij een pion achter staat maar hij heeft een loper tegen een paard. Hier heeft Amay dus minstens remise. Roel zit in een dubbel lopereindspel met een extra pion (minstens remise) en ikzelf sta een pion achter in een toreneindspel, dus hier heeft Amay dan weer minstens remise. We lijken af te stevenen op een 4-4 gelijkspel, wat ook niet slecht zou zijn.

Benjamin houdt zijn stelling remise en ook de tegenstander van Eddy weet zijn loper te offeren voor de laatste 2 pionnen van Eddy. Mijn tegenstander maakt enkele verwoede pogingen om het toreneindspel toch nog te kunnen winnen, maar ik hou het simpel en ga elke complexiteit uit de weg. We ruilen enkele pionnen en de stelling wordt steeds gemakkelijker om remise te houden.

We zijn dus al zeker van een gelijkspel en Roel kan nog voor de overwinning zorgen als hij wint. Ondertussen wilt mijn koppige tegenstander nog een allerlaatste poging tot winst doen: hij offert een pion maar sluit mijn koning af op h6 door met zijn koning naar f6 te gaan, met als doel mij mat te zetten. Er is echter niet veel aan de hand dus sla ik gewoon de pion. Een zet later beseft mijn tegenstander dit ook en stelt remise voor. Ik ben geneigd a tempo te aanvaarden maar ik denk toch nog even na over het voorstel. 2 koningen in oppositie op h6 en f6 snijden in twee richtingen, en ik merk dat ik zijn koning met een schaakje op de f-lijn terug naar de e-lijn kan duwen, waarna ik met mijn koning naar g5 kan om zijn pion op g4 te slaan. Nog steeds remise, maar de beste kansen zijn nu plots voor zwart. Ik weiger het remisevoorstel en speel door. Mijn tegenstander kiest ervoor naar e5 te lopen met zijn koning in plaats van e7, en dat is de fatale fout. Het juiste plan was om naar f7 te lopen en zo mijn pion op g6 in de tang te houden, in het geval ik zou slaan op g4. Ik win de pion op g4 en de overwinning is binnen.

Ondertussen kan Roel, mede door de genadeloos wegtikkende tijd, zijn stelling niet winnen en blijft het remise. Hierdoor winnen we wel met 17-15 en zijn we nu ook mathematisch zeker dat we volgend jaar in tweede klasse blijven!
Puike prestatie iedereen!

Verslag: Jonas

Reacties (7)

softwarevb - 08 september 11.35u.

femmes nike air max plus rouge noir pour vente white blue purple adidas predator precision 2018 ultra boost nike air vapormax 97 mens grey black shoes nike kobe venohommeson 6 blanc orange nike elastico high top twitter femmes nike air max 97 tout blanc pour bon march?
softwarevb http://www.softwarevb.com/

Koen D - 14 februari 10.32u.

Hoe, geen promotie?

arnaud - 13 februari 14.02u.

ik heb het nog eens gelezen van de haas en de schildpad, ik snap het nog niet zo goed, 't is alsof ik appelen met peren heb vermendigvuldigd om dan te delen door de kersen en te eindigen met een banaan in mijn oor. Enfin, proficiat eerste ploeg!

arnaud - 13 februari 13.59u.

hahaaaaaa, 'helhaas', Jonas, ge zijt gek, maar tof artikel!

Bart P - 13 februari 12.37u.

Proficiat!

thomas - 13 februari 07.46u.

Ik snap het nog niet zo goed: was dat nu een 3D print van een eeuwenoud schildpaddensoeprecept?

joris - 12 februari 23.36u.

hoera!

Reageren