Naar inhoud

24-02-2014NIC R10: Verslag ploeg 2

 Ploeg twee (Steff – Sloot – Thomas – Steven F.)  zakte verzwakt (want elo-kanon Arnaud moest ergens cava drinken zo bleek) af naar 2 Fous Diogène 1. Moest er op de laatste av een naamsverandering gekomen zijn naar “het leuvens loperpaar” zou dit een grappige affiche opgeleverd hebben. Nu was het gewoon 2 Fous Diogène 1 vs Leuven Centraal 2.

Ploeg 2 moest winnen om de voorsprong (een matchpunt) op de tweede in de stand te behouden (deze zakten af naar een zwakke tegenstander en we gingen ervan uit dat ze wel zouden winnen). 

De voorzitter van les Fous bleek een toffe peer die ons nog  voor de partijen begonnen waren al uitvoerig feliciteerde met ons kampioenschap.  Hij moet het gemeend hebben want zijn beste spelers had hij niet opgesteld: op elk bord hadden we een kleine 100 elo-punten meer en ikzelf (Steven F.) had op het laatste bord 300 punten meer.

Ik had me voorgenomen om een rustige partij te spelen, zodat een tactisch remise voorstel mogelijk bleef indien nodig.  Rustig is echter niet mijn ding en na zet 7 was duidelijk dat de opening niet echt een succes was. Ik kon een afruilsequentie niet vermijden en koos  om mezelf een geïsoleerde pion te laten aansmeren om zo de dames op het bord te houden. Dit was de winnende strategie zo bleek. Mijn partij einde op zet 12, de laatste zetten waren: 9… Lb4+ 10. Kf2 (!!)  Pf6  11. Da4+  Ld7  12 Dxb4 opgave. Na 45 minuten stonden we 0-1 voor.

Ondertussen stond Steff (met zwart) op bord 1 niet goed, maar ook niet echt slecht.  Hij had een dubbele f-pion en rokeren leek geen optie. Dit was misschien ook niet meer nodig, maar ik had wit toch licht voordeel gegeven. Hij stelde remise voor, zijn tegenstander ging kijken naar de overgebleven borden, daar:

Stond Thomas op bord 3 met zwart na een aangenomen damegambiet goed. De stelling was in evenwicht maar Thomas had het loperpaar en het was het soort eindspel waarin dit wel eens van belang zou kunnen zijn.

Romain stond op bord 2 met wit schitterend, zijn tegenstander stond  in een soort Zugzwang. Romain kon eigenlijk 5 keer met zijn koning heen en weer schuiven en zijn tegenstander zou in tranen uitgebarsten zijn. De tegenstander van Steff besefte dat de ploegnederlaag eigenlijk al een feit was en had geen zin om nog uren te proberen zijn kleine voordeel uit te buiten: 0,5 – 1,5 na een uur spelen.

Kapitein Steff besefte dat dit een uitgelezen moment was om de ploegoverwinning binnen te halen door wat tactische remisevoorstellen te placeren.  Na een kort overleg stelde Thomas remise voor wat onmiddellijk aanvaard werd door zijn tegenstander. Romain stelde ook remise voor, het was bijna aandoenlijk hoe zijn tegenstander nog even wou rondkijken naar de andere reeds beëindigde partijen (jammer) om dan aan de voorzitter te vragen of hij remise mocht geven. Ik zag aan Romain zijn grijns dat de sadist in hem hoopte dat de voorzitter dit zou weigeren zodat hij alsnog de botte bijl kon bovenhalen om vernietigend uit te halen. De voorzitter bleek echter een barmhartig man, verloste de man uit zijn lijden en gaf toestemming voor de remise. 1,5-2,5 na iets langer dan 1u spelen.

We maakten er nog een soort pool-party van door in de kantine naast het zwembad wat trappisten en duvels te hijsen. De sfeer was goed en er werd duchtig uit de nek gekletst. Rond 18:00 reden we richting leuven waar het heisen en kletsen werd verdergezet. Interclubs zoals het altijd zou moeten zijn eigenlijk.

Voor diegenen die een copy van de steen van champollion in hun bezit hebben geef ik hier de eindstelling van Sloot in code-taal. Ontcijfer en geniet:

r2qknr1/pp2bp2/2p2nbp/3p2p1/3PP3/2NB1PB1/PPQ1N1PP/2KRR3 b q - 2 15

Steven F.

Reacties (7)

arnaud - 27 februari 20.38u.

@Thomas: een mooi tussenverslag! Maar waarom heeft Romain een veel cooler grafschrift? En hij moet ook een veel grotere steen hebben om al die zinnen erop te beitelen. Ja, kijk, dit soort zaken kan afgunst in de ploeg teweegbrengen hé, net voordat we de laatste ronde ingaan. Ik hoop dat ge u herpakt en iets leukers (en vooral veel langer) voor mij verzint. Dank u :-)

arnaud - 27 februari 20.33u.

Meneer Foulon, ik heb uiteraard Cava staan drinken om u een kans te geven u voor de promotieploeg in te zetten en uw eigen grafschrift te verdienen!
Allé, ik heb gezien dat de ploeg dus de overwinning heeft binnengehaald op geen anderhalf uur tijd. Ik kan alleen maar zeggen dat het zo goed als niet beter kan!

ka ef twee - 26 februari 16.25u.

altijd winnend

steff - 25 februari 08.43u.

Het kleine voordeel van mijn tegenstander bleek volgens de rekenmachine een +2.2-voordeel. Als wit voor de aanval wou gaan had zwart altijd tegenkansen (over de G-lijn :), helemaal duidelijk was het dus niet.

Thomas - 24 februari 14.08u.

Leuk verslagje, Steven. Alle lof voor Romain. De enige hoffelijke reactie van zijn tegenstander na zoveel openingsellende zou met de pootjes omhoog gaan liggen zijn. Ikzelf had ook een veelbelovendce stelling, maar dat was toch nog van een ander kaliber. Arnaud herinnerde me er aan dat hij toch ook al een remiseoffer had geplengd, waarna we gelijk ook al tot een mooi grafschrift kwamen voor hem: hier ligt een heilige heer, hij gaf remise met een pion meer. Het epitaaf voor Romain zou dan zijn:
"Slechts enkele zetten had ik nodig om mijn tegenstander te slopen. En al kon ik zijn koning spiesen met een enkel gebaar, op eenvoudig verzoek van Steff liet ik hem lopen: door mij kwam de promotie nooit in 't gevaar!"

Bart P - 24 februari 13.23u.

Go team!

p.s.: nog een geluk dat de promotieploeg Bob als chauffeur heeft, met al dat heisen en kletsen ...

Steff - 24 februari 11.55u.

Het blijft een beetje dubbel om de ploegoverwinning te laten primeren op het spelplezier. Maar het hogere doel is promotie, vandaar de "professionele" aanpak.

(Voor de duidelijkheid: als kapitein vraag ik vriendelijk aan mijn spelers of ze een remisevoorstel zien zitten, zonder enige dwang.)

De situatie is nu vrij simpel: als we volgende ronde winnen zijn we kampioen, als we gelijk zouden spelen is er nog een kansje (afhankelijk van de resultaten van de concurrenten) en als we verliezen zijn we geen kampioen.

Reageren