Naar inhoud

01-03-2014NIC R10: Verslag ploeg 1

De eerste ploeg is zeker van behoud en dat mag gevierd worden. Enkele vaste spelers namen dat iets te letterlijk en besloten om deze ronde gewoon niet meer mee te spelen. Dan maar 2 jeugdspelers op de laatste borden plaatsen: Sven, die net nog sterk 4e is geeindigd bij de Vlaamse jeugdkampioenschappen bij de -20, en Robin, die sterk 4e eindigde in het Open Tornooi en zo in groep 1 meespeelt van het Gesloten Clubkampioenschap.

Eddy kreeg een explosieve stelling op het bord en kwam op de koop toe nog in extreme tijdnood: toen ik een rustig ommetje aan het maken was tussen de andere borden zag ik Eddy plots met nog amper een minuut en half voor zo’n 20 zetten. Dit komt neer op een slordige 4.5 seconden per zet. Eddy vond dit blijkbaar nog meer dan genoeg want hij nam nog de tijd om zijn zetten te noteren. Ik deed vlug een schietgebedje aan Caïssa maar het mocht niet baten: de eerste nul was een feit.

Robin kreeg een Siciliaan tegen maar zijn tegenstander begon al snel gekke dingen te doen: zijn koning ging naar e7 en twee zetten later naar f8. Robin besloot om die losgeslagen koning dan maar te gaan aanvallen maar dat ging niet zo vlot als gehoopt. De retraite van de witte stukken, samen met een paar slechte zetten, leverde een pion op voor de tegenstander. In de tijdnood schwindelt Robin – zoals het hoort – en wint hij zijn pion terug. Het eindspel leek eerst nog remise te worden, maar na een onnauwkeurigheid van Robin kan de tegenstander geforceerd afwikkelen naar een gewonnen pionneneindspel.

Sven kon, net zoals Robin, goed standhouden tegen een veel hoger geklasseerde speler maar moest in het eindspel dan toch zijn meerdere erkennen. We staan al 3-0 achter en het begint er slechter en slechter uit te zien.

Ons eerste bord Maurice kwam slecht uit de opening en had weinig tegenspel terwijl wit veel ruimte had en een makkelijk speelbare stelling. Toen Maurice dacht dat hij de stelling kon sluiten en kon openbreken op de damevleugel miste hij in zijn enthousiasme een stukoffer van de tegenstander waarna hij gewoon een pion achterstond. Maurice besloot vrouwen te ruilen wat de tegenstander maar al te graag deed, maar daarbij werd ook nog een loper geruild waardoor de pionnenstructuur van Maurice nog wat verder verzwakte. Waarschijnlijk een gewonnen stelling, maar helemaal niet meer eenvoudig. Na een taaie verdediging wist Maurice het halfje binnen te halen.

Op het tweede bord vinden we Bram terug. Hij had wit tegen Roy Schoemans en vanuit een c3 siciliaan komt hij al gauw in een vlijmscherpe tactische stelling waar beide spelers veel tijd verbruiken. Op het moment dat de onvermijdelijke tijdnoodfase uitbreekt staat Bram beter tot gewonnen, maar na de tijdscontrole is het terug remise.

Benjamin is aan een heel sterk seizoen bezig en had nog geen enkele ronde verloren... U voelt het al aankomen: ...tot afgelopen zondag. Het zag er nochtans opnieuw veelbelovend uit, met een betere stelling. Eén foute zet was genoeg om de partij volledig uit handen te geven.

Ikzelf had zwart tegen een jongen wiens ouders een gezonde dosis humor bezitten. Kom, geef toe, als je Van Kessel noemt met je achternaam, dan is het een leuke farce om je zoon Wessel te noemen. De opening die mijn tegenstander speelde was al even vreemd als zijn naam: gewillig met zijn paard van c3 naar d1 springen en de andere hengst op e2 stationneren. Het mag dan ook niet verbazen dat ik goed uit de opening kwam. Wat later bleek dat voordeel dan toch weer te zijn vervaagd totdat ik ergens een pionnetje won met een truc (hoe win je anders pionnen, toch?). Mijn tegenstander verdedigde zich goed en we kwamen uiteindelijk in een dame-eindspel waarin ik mijn pluspion niet kon verzilveren.

De stand is ondertussen 5,5 tegen 1.5. Om de zaak toch nog wat vrolijker te maken zal ik eindigen met een rijmpje: Patje speelde tegen Marloes, en viel pardoes in een diepe roes. De partij was namelijk redelijk saai, en het meisje verdedigde zich taai. Zij wilde ook wel liever wat vonken, maar Patje was al lang in een diepe coma gezonken. Ruilen hier, ruilen daar, en weg was al het gevaar. Patje liet haar kiezen, tussen doorspelen of remiezen. Toen kwam er een varken met een lange snuit, en ‘t werd remise.

Een ijskoude douche met 6 tegen 2. Maar volgende week gaan we stunten tegen 1 van de toppers!

Verslag: Jonas

Reacties (1)

arnaud - 01 maart 16.58u.

hahahaaaa, ja als Eddy 20 zetten op anderhalve minuut moet spelen, dan laat ik Caïssa met rust voor de betere gelegenheid en noteer ik alvast 0-1 ;-) Vooral in de partij van Patje kon ik me inleven, rijmjes werken zalig, ik zou bijna denken dat jullie gewonnen hebben. Succes met het behoud van de eerste ploeg. Ook zij mogen alvast tijdens de partij aan de Cava beginnen ... ik begin te overwegen een paar flessen te confisqueren voor de promotieploeg! Enfin, we moeten nog geconcentreerd blijven tot het einde wij, niks is binnen totdat ik Steff met een glunder het resultatenformulier zie aftekenen, tot dan wordt geen afleiding toegestaan!

Reageren