Naar inhoud

06-08-2014BAV KBSB / NIC WR

Vorig weekend werd in allerijl een Bijzonder Algemene Vergadering bijeengeroepen om het nieuwe WedstrijdReglement van de Nationale InterClub vast te leggen; dit naar aanleiding van het nieuwe FIDE reglement dat sedert 1 juli van toepassing is. Ondergetekende was aanwezig om onze clubbelangen te vertegenwoordigen.

In het bijzonder zou de discussie gaan over het invoeren van "zero tolerance" op het bijhebben van mobiele telefoon en ander electronische apparaten tijdens de schaakpartij. Elke schaakclub werd uitgenodigd om een eigen voorstel in te dienen, vooral omdat de voorbije weken en maanden duidelijk werd dat een strikte toepassing van het nieuwe FIDE reglement geen meerderheid kon vinden onder de grote groep amateurspelers van onze schaakverenigingen. Uiteindelijk werd het voorstel van Eisden met grote meerderheid aangenomen door de AV. Luc Cornet zal de finale tekst op de site van KBSB publiceren; onderaan kan U reeds de originele tekst vinden.

Belangrijkste verschil met vroeger is dat je niet meer met je GSM in je broekzak mag rondlopen. Je kan het apparaat uitgeschakeld (!) de speelzaal binnenbrengen en op een vaste plaats (naast je bord, in een rugzak,...) achterlaten. Na je partij (je bent dan geen speler meer, maar toeschouwer) haal je die dan op.

 

Mvg

Bart P

Tornooileider

 

 

Appendix Voorstel Eisden (Luc Cornet)

 

3e. Voorstel Eisden

2d. Conform artikel 11.3.b van de FIDE-regels voor het Schaakspel mag een speler tijdens zijn partij geen mobiele telefoon of ander elektronisch communicatiemiddel hebben in het spelersgebied. Als vastgesteld wordt dat hij tijdens zijn partij toch zo’n toestel het spelersgebied heeft binnengebracht, dan verliest hij de partij en zijn tegenstander wint.

Niet voor alle Belgische toernooien en kampioenschappen is dit artikel toepasbaar. Daarom dat het volgende reglement van toepassing is voor alle Belgische kampioenschappen:

In gesloten (round-robin) kampioenschappen waar normen kunnen behaald worden, zal de organisatie een tafel op een veilige plaats voorzien waar alle deelnemers al hun mobiele telefoons of ander elektronisch communicatiemiddelen op eigen risico kunnen achterlaten. Indien wordt vastgesteld dat een speler tijdens zijn partij nog zo’n toestel in het spelersgebied (maar niet op die tafel) heeft, dan verliest hij de partij en zijn tegenstander wint.

In andere kampioenschappen mag een speler tijdens zijn partij een mobiele telefoon of ander elektronisch communicatiemiddel uitgeschakeld op eigen risico in de speelzaal meebrengen, maar hij mag deze niet op zich dragen. Mogelijke voorbeelden zijn langs het bord, in zijn jas (die aan de kapstok of aan zijn stoel hangt) of in een (hand)tas. Uiteraard mogen deze toestellen (al dan niet via de jas of (hand)tas) tijdens de partij niet meegenomen worden buiten de speelzaal. Indien wordt vastgesteld dat een speler tijdens zijn partij toch zo’n toestel op zich draagt, dan verliest hij de partij en zijn tegenstander wint.

Indien vastgesteld wordt dat zo’n toestel niet uitgeschakeld in de speelzaal is, dan krijgt de spelende eigenaar 10 minuten in mindering. Indien er hierdoor een tijdsoverschrijding voorkomt, dan verliest hij de partij en het resultaat van zijn tegenstander wordt door de arbiter bepaald.

Indien in alle voorgaande gevallen een default-time is voorzien en een speler betreedt de speelzaal na het begin van de partij, dan mag hij zich nog in regel stellen met betrekking tot de mobiele telefoon of andere elektronische communicatiemiddel voordat hij zijn eerste zet doet.

2e wordt geschrapt

:

 

Reacties (6)

nike shox black silver - 22 augustus 23.00u.

adidas nmd runner blanco,nike air max plus blue shadow,asics mujeres gel noosa tri 8 amarillo rosado multi,nike womens lunarglide 5v shield black pink leopard,nike air force 1 orange blue,jual nike lunarelite sky hi,air max 2017 orange,air jordan trainer 1 low
nike shox black silver http://www.dauin.net/nike-shox-black-silver-shoesv

Steven F. - 27 augustus 10.00u.

Een onbegrijpelijke beslissing, waar is de visie van de bond?
Helaas was ik niet op de hoogte van dit voorstel, een steun-actie via de social media leek me aangewezen.

Christophe - 26 augustus 19.33u.

Het voorstel om alle nieuwe schaakclubs naar gevangenissen te noemen werd helaas niet aanvaard.

Steven F. - 25 augustus 16.44u.

Wordt de pat-regel ook eindelijk afgeschaft?

Bart P - 11 augustus 16.46u.

de "default-tijd" is nog altijd 1 uur, maar wel te tellen vanaf het vooropstelde aanvangsuur
concreet: als de arbiter beslist om 14.10 te starten, moet je nog altijd voor 15.00 aan je bord verschijnen

Steven F. - 11 augustus 16.06u.

Lijkt me een goeie oplossing. Mogen me nu ook nog steeds een uur te laat komen?

Reageren