Naar inhoud

02-10-2014Criteriumtornooi in Mortsel

Met 2 schaakadepten reden Eric en ik naar Mortsel. Voor onze beide jeugdspelers bracht dit tornooi weer een resem ervaringen die hun heel wat wijzer maakten.

Slava is 8 jaar, is 1 jaar in de club en mist nog heel wat ervaring. Hij is de laatste tijd aan het openbloeien. Voorlopig zien we dat nog niet in zijn partijen, want hij haalde 1 uit 9, maar dat komt zeker nog. Hij laat zich niet snel ontmoedigen door enkele verliespartijen en dat is positief. Zijn volgend tornooi zal hij zeker meer succes boeken. Naast het tornooi heeft hij zich tussen de ronden in rotgeamuseerd met leeftijdsgenoten in de plaatselijke speeltuin en met kinderen die met ‘van die onnozele elektronische spelletjes’ aan het spelen waren (jaja, we hebben onze leeftijd en steken dat niet weg).

Thijs is 13 en al meer door de wol geverfd, hij speelde al een hele resem tornooien. Ondertussen weten zijn tegenstanders dat Thijs de combinatie zoekt, eerder dan zich te bekommeren over andere ‘pietluttigheden’.
Vooraf geïnterpelleerd over de aanpak van zijn partijen wist Thijs te vertellen dat hij niet van plan was om zijn speelstijl te veranderen en legde als vanouds de nadruk op de directe aanval op de vijandelijke koning. Wij hernemen een verslag uit het ONJK-tornooi uit Nederland. ‘Voor Thijs is is het plan altijd duidelijk: waar de koning van de tegenstander staat, daar moeten de stukken naar toe. Niks mis mee.’
 Aaah, leve het romantisch schaak zullen we maar zeggen. Maar als Nederlanders zeggen ‘niks mis mee’, dan slikken ze heel wat ‘maars’ in en vaak bedoelen ze bijna net het omgekeerde.
Tijdens de pauzes kreeg Thijs niet genoeg van de blitzpartijen tegen zijn schaakvrienden. De speeltuin is hij ontgroeid en het spontaan ontstane voetbaltornooitje naast de speelzaal ging aan hem volledig voorbij. Schaak spelen, daar kwam hij voor. Al was hij wel niet meteen tevreden over zijn resultaat van 3,5 uit 7. Ik ben er zeker van dat er volgende keer een leeuw achter het bord zit en ik heb nu al medelijden met de tegenstanders.

Verslag: René

PS: Een uitgebreide versie vind je op de ledenhoek.

Reacties (3)

Joris - 04 oktober 19.41u.

Proficiat, Thijs!

Anne - 03 oktober 11.29u.

The day after (21.9) in Nederland...op het open Nederlands Rapid Kampioenschap voor jeugdteams versloeg onze Vlaamse Leeuw dan ook al zijn tegenstanders! Voor info en foto's van deze heldendaden zie: http://toernooi.mierlogeldrop.nl of www.topschaakbrabant.nl

Steven F. - 03 oktober 09.33u.

Ik stel voor dat Thijs in de promotieploeg meespeelt, kwestie van het killer instinct wat aan te scherpen en zijn ploeggenoten aldaar de fundamenten van het schaakspel duidelijk te maken: back to basics!

Reageren