Naar inhoud

04-11-2014Clubkampioenschap

Afgelopen vrijdag versloeg Roel Michiel in een rechtstreeks duel voor de leiderspositie in het open clubkampioenschap en daarmee komt een einde aan Michiels foutloze parcours. Iets verder in de stand zullen Koen en Jonas hun best moeten doen om de derde en vierde plaats vast te houden.

Nu we halfweg het aantal ronden zijn, een woordje uitleg over het gesloten clubkampioenschap dat volgend jaar in februari start. Zoals vorige edities bepaalt de stand van het open clubkampioenschap de groepsindeling van het gesloten. Echter, deze keer volstaat het om 4 partijen te spelen in het open, in plaats van 5, omdat het aantal ronden van het open beperkt zal zijn.
Een andere randvoorwaarde die anders zal zijn, is het speeltempo: 90 minuten voor 40 zetten gevolgd door 30 minuten voor de rest van de partij + 30 seconden per zet vanaf zet 1, ook wel gekend als het Fischertempo. Dit zal onze leden (hopelijk) beter voorbereiden op de invoering van het Fischertempo op de NIC van volgend jaar.

Tot vrijdag.

p.s.: zoals elders op deze site reeds te lezen, zijn jullie allen welkom van 8 tot 11 november op het Open Leuven, dat onze club naar jaarlijkse traditie organiseert


De tornooileider.

Reacties (27)

arnould - 26 november 16.07u.

't probleem is vooral dat ik van mijn dementenrusthuis om 2 uur terug moet zijn op vrijdagavond en dat ik nochtans graag zou dammen af en toe bij leef centraal ...

Steven F. - 17 november 09.27u.

The point is dat aangezien we een oude-zakken club aan het worden zijn we best de regels hieraan aanpassen ;-)

René - 16 november 23.57u.

Wij lazen: "Ik wil graag op ..... nog wat tijd bij krijgen".
Verdikke, ik ook, bij leven en welzijn, ook na mijn ...ste wil ik mij nog eens laten gaan. Maar ik mis misschien "the point"?

Geert S - 14 november 17.21u.

We kunnen er een publieke enquête van mij :) Mijn mening:

1)Het zal niemand die me kent verbazen dat ik liever een trager tempo heb. De 2h/40z gevolgd door 1h KO van de huidige interclub, vind ik net een heel goed tempo, spijtig dat hier aan gemorreld wordt, en ook op het clubkampioenschap hoeft het niet veel sneller te gaan voor mij. Fischertempo is misschien wel een verbetering voor tijdnood-freaks zoals ik, we'll see...

In ieder geval kan ik me wel in Roel's mening vinden. Dat extra half uur na zet 40, is ook volgens mij in de grote meerderheid van de partijen niet van belang, maar die keren dat de strijd na 40 zetten nog niet gestreden is, is wat extra tijd wel op zijn plaats vind ik. Anders wordt het toch gewoon een blitzpartij na zet 40? Het lijkt me ook dat diegene die zich nu laten afschrikken door dat mogelijke extra (half) uur dat ze af en toe eens moeten spelen, ook zonder die extra tijd na zet 40 vaak te moe gaan zijn om op vrijdagavond nog een serieuze partij te komen spelen.

Als ultiem compromis kan er misschien voor 90min + 30s per zet + 15min KO gekozen worden op het Open KlubK? Op die manier heeft niemand wat hij wil ;)

2)Inderdaad is om 20h30 de jeugd vaak nog bezig, en begin ik dan liever een kwartier later, wanneer het rustig is.

sloot - 11 november 12.18u.

mijn mening over de 2 topics.
1)
90 min + 30 s per zet is een beter tempo
dan 2h voor 40 zetten + 30 min KO.
(We spelen het in de Limburgse interclub, dus ik heb ervaring),
Het doet pijn, maar je kan wel nog een eindspel spelen zonder het spel al te veel te verkrachten.

2) beginnen om 20:30 is wenselijk, maar de jeugd is vaak nog een tournooi aan't afwerken, dus men draalt vaak tot het iets rustiger is.


arnaud - 10 november 13.54u.

dag Steff!

arnaud - 10 november 13.53u.

ge kunt niet tegen de mensen blijven zagen, maar ge kunt wel stipt de paringen indrukken om half negen ... zodat ge de tenminste de kans krijgt om half te starten ...Onlangs had ik ook met het schaakhuis een telefoontje waarbij de deelnemer in kwestie mij verwittigde dat hij er pas om 20u zou zijn, waarop ik zei, geen probleem ge zijt ingeschreven, maar uw klok zal een kwartier aan het lopen zijn (en uiteindelijk was hij toch braaf op tijd!) Als ge zo een beetje te lief wilt doen, om 20 voor nog eens beneden gaat kijken of iedereen is ingeschreven, 't ja, dan krijgt ge zo een stoten ook natuurlijk. Enfin, soit, de dag dat om half negen de paringen gekend zijn en dat om half één er niet plots een vol uur voor beiden samen aan de klok wordt gevoegd, zie ik me toch regelmatig weer eens meedoen. Bij mij moet ge al geen enquête meer afleggen (al weet ik dat die enquête er uiteraard nooit zal komen, al die moeite en voor wat zeg, een idee hebben van wat de leden willen of niet willen, dat is eigenlijk niks hé ;-)

steff - 07 november 17.50u.

Jonas, ook mensenlevens zijn eindig! (Zelfs dokter Lecompte hoopte enkel op 1000 jaar of zo)

Jonas - 06 november 15.38u.

Toch even benadrukken dat een partij die gespeeld wordt onder het Fischer-tempo in theorie oneindig lang kan duren :-)
Enfin, niet oneindig, want er is nog steeds de 50-zetten regel en zetherhaling :-)

Steven F. - 06 november 13.49u.

De partijen stipt laten beginnen is een illusie. Ge kunt niet in een schaakclub de toernooileider verplichten eerst 15 minuten te zagen tegen de deelnemers dat ze effectief moeten beginnen. Wie om 20:30 wil beginnen moet zich maar aan het bord zetten en de klok indrukken.

arnaud - 06 november 13.39u.

alleszins zou de partijen al stipt laten starten met handjesgeschud om 20.30u al het allerminste zijn. Nu start je bekans om 15 voor 9, 10 voor 9, wat dus inhoudt dat een partij tot 15 voor 2, 10 voor 2 kan duren. Alleen al dat zoiets kan, houdt me kompleet tegen om eraan te beginnen. Dat is erover. Als je start om 20.30u en 90min + 30 sec speelt, dan is het al een hoge hoge uitzondering dat je om half één nog moet spelen. Ik vind dat een enquête wel op zijn plaats is! (d.i. mensen om hun mening vragen en ook vragen waarom ze de ene of de andere keuze doen, of dat het hen niets uitmaakt want ze zouden toch niet komen).

Steven F. - 06 november 13.30u.

Voor mij maakt een half uur op de klok (*2 = 1uur) een wezenlijk verschil uit. Het is ook de combinatie van bij aanvang van de partij weten dat om 23:30 het einde in zicht moet zijn omdat anders de vermoeidheid zo hard inspeelt op de motivatie dat er remisevoorstellen komen in gewonnen stellingen en desperado zetten in gelijke stellingen.

Ik weet niet of door het invoeren van een sneller tempo meer mensen gaan komen schaken, maar misschien is er bij de mensen die nu wel komen ook een groep die eigenlijk liever vroeger gedaan hebben?

arnaud - 06 november 13.27u.

"Ik wil graag op zet 40 nog wat tijd bij krijgen, zodat de keren dat ik dan eens in een interessant eindspel terecht kom na 40 intense, gecontesteerde zetten, ik ook nog eens kan nadenken en een variant of 2 kan berekenen." = daar draait het om, dank je dat het een paar paragrafen heeft geduurd ;-) Maar goed, geen probleem, op termijn zal het toch veranderen, heel de schaakwereld verkort stilaan het tempo, cfr. Barcelona waar met zelfs maar één partij per dag dat tempo werd aangehouden enz ... Voor mij maakt dat wel een wezenlijk verschil uit, weten dat een partij rond middernacht gedaan is of tot 1uur en later duurt. Mijn punt is dat ook met een verkort tempo je daar zult staan op de vrijdag en alle andere spelers die daar op vrijdag staan ook. Je verliest er zeker geen spelers mee. Omgekeerd is een groot vraagteken. Het zou pas eerlijk zijn als er een enquête zou komen waar elk lid zich daarover zou mogen uitspreken ipv mijn standpunt zo smaakloos in het belachelijke te trekken. Enfin, ge hebt u dan toch ergens herpakt, waarvoor dank. De vraag is; hoe fair is het dat gij na zet 40 nog lekker de stelling wil analyseren, terwijl een ander met zijn ogen dicht ligt en gewoon niemeer kan denken om half één. En hoe komt het dat er voor de interclubs 6 ploegen gevuld geraken, maar op de vrijdagen 7 à 8 borden ... ik zeg dat het deels komt omdat mensen na een tijdje dat niet meer kunnen opbrengen om tot een kot in de nacht te schaken. En wanneer gebeurd dat: wanneer ze de zaterdag niet tot de middag kunnen blijven liggen. Ik snap gewoon niet wat het nadeel is van 90 min + 30sec, ge speelt zelf constant toernooien op dat tempo en de gemiddelde tegenstand die ge tegenkrijgt in het open ligt honderden punten onder uw eigen niveau, dus ja, dat van na zet 40 nog lekker in de stelling kunnen analyseren is erg relatief lijkt me ... Ik denk dat het een gewoonte-tegenstand is, dus wacht ik geduldig af want veranderen zal het toch doen. Beste groeten!

Roel - 06 november 12.43u.

Allee, een lange serieuze post omdat ik het belangrijk vind.

Ik dacht, Arnaud, dat jouw argument was dat met een korter speeltempo meer mensen zouden komen schaken vrijdag. Ik denk dat dat niet klopt. Zie het zomertornooi. Dat is zeer laagdrempelig op dat vlak, maar het zijn dezelfde spelers die komen.

Vorige AV was er discussie over het feit dat de partijen stipt om 20u30 moesten beginnen met een gelijkaardig argument. Er waren enkele personen uitgesproken voor, dat is geïmplementeerd, en we hebben die personen geen enkele keer gezien vrijdag.

Dat er mensen zijn die na een vermoeiende werkweek niet meer de goesting hebben om nog te komen schaken, kan ik best begrijpen. Omdat ze minder presteren dan, omdat ze er de fut niet meer voor hebben, omdat ze liever bij man/vrouw en kinderen zijn, whatever. Maar opnieuw zie ik niet hoe een half uur meer of minder op de klok hier een wezenlijk verschil maakt.

Dat het een algemene trend is dat het speeltempo verkort, vind ik an sich een zwak argument om het ook te doen. Verder denk ik ook dat die trend, als ze er al was, iets van het verleden is. De eerste tornooien die ik check, hebben allemaal een “lang” speeltempo. BK, VK, Olympiade, Capelle La Grande Open, Barcelona Open, Tashir (toptornooi dat nu bezig is), de Carlsen-Anand match die over enkele dagen begint: allemaal minstens anderhalf uur + een half uur met 30 sec. increment van zet 1.

Ik denk dat doorgaans ook overschat wordt hoe vaak dat extra half uur van toepassing is. Ik denk dat zo’n 20% van mijn partijen langer dan 40 zetten duurt.

Ik wil graag op zet 40 nog wat tijd bij krijgen, zodat de keren dat ik dan eens in een interessant eindspel terecht kom na 40 intense, gecontesteerde zetten, ik ook nog eens kan nadenken en een variant of 2 kan berekenen. Ik vind het zo jammer dat zo’n partij beslist wordt doordat er op zet 48 onder grote tijdsdruk een stuk wordt ingezet. Ik vind het niet leuk een partij zo te verliezen. Ik vind het niet leuk een partij zo te winnen. Het is alsof je 40 zetten schaakt en er dan aan het roulettewiel wordt gedraaid. Voor mij is het belangrijk dat er op de clubavond kwaliteitsvolle partijen kunnen worden gespeeld, en als het speeltempo wordt ingekort, komt dat naar mijn idee in het gedrang.

arnaud - 06 november 10.27u.

nee, nee, wees gerust, een verkort tempo zal me maar één keer per maand laten komen hoor ;-) het is al een gevecht om af en toe een vrijdag vrij te houden hoor, dat is de dag dat niet schakers nu enmaal vaak kunnen afspreken en ja, schande, ik ga ook om met niet-schakers! boeeeeee

Steven F. - 06 november 10.18u.

Ik ben naar het zomertoernooi gekomen maar toen ik daar geen tegenstand ondervond ben ik maar thuis gebleven ;-)

Wie de aanwezigheden tijdens het zomertoernooi vergelijkt met het open kan tot de conclusie komen dat er elke vrijdag 100 man zit als iedereen 5u krijgt voor de eerste 40 zetten dan nog eens 3u voor de rest van de partij.
Ik geef wel toe dat een korter (vb 90'+30") tempo er niet toe leiden dat ik elke vrijdag kom schaken. Misschien een stijging van 3/jaar naar 10/jaar. En misschien willen we helemaal niet dat Arnaud uberhaupt langskomt ;-)

Mijn huis zou ik niet echt een "rust"huis noemen, al zijn er wel enkele gelijkenissen (nl pampers, gekwijl en gemixte voeding....)

arnaud - 06 november 10.15u.

geef eens nu echte argumenten waarom je vindt dat het speeltempo 90 min + 30 seconden het schaakplezier gemiddeld eerder bederft aub ipv naast de pot te draaien. Er zijn mensen die niet tot 12u in hun bed liggen de zaterdag (kinderen die om 8u in de ochtend het huis op stelten zetten, andere verplichtingen, 't lief die er niet mee kan lachen, gezondheid, enz ...). Het is duidelijk dat je alleen maar met jezelf rekening moet houden, maar dat geldt niet voor iedereen. Soit, mij maakt het niet uit en ik zwijg erover, op termijn zal uw fossiel denken toch moeten wijken want overal in de schaakwereld wordt het tempo verkort, dat is een feit en daar zijn goede redenen voor.

Roel - 06 november 09.03u.

Zomertornooi = kortere tijdscontrole.

Normaalgezien eindigt de laatste partij tegen 12u. En als je dat nog te laat vindt, kan je de laatste ronde ook gewoon skippen.

Ideaal voor de oude zakken die op tijd terug in het rusthuis moeten zijn :-)

arnaud - 05 november 20.07u.

ik zie niet meteen wat het zomertoernooi daarmee te maken heeft eigenlijk, Roel, maar goed, werkt nog een jaar of 9 verder en zie dan hoe leuk je het vindt om op de vrijdag om half twee nog bezig te zijn. Overigens, dit is maar mijn mening, ik vraag niets. Ik denk dat ik dat mag zeggen dat het tempo niet echt geschikt is als je 5 dagen 10 uur van huis zijt geweest ... ik denk dat het een serieus voordeel oplevert voor de ene vergeleken met de andere ...en plezant vind ik het zeker niet als het stilaan 1 uur in de nacht wordt en je nog bezig bent.

Roel - 05 november 17.16u.

Aah, diegene die een kortere tijdscontrole willen, zullen vast veel gekomen zijn tijdens het zomertornooi dan?

Even checken...

Nope.


Maar zeker iets voor de AV, er moet over iets gezaagd kunnen worden :-)

Steven F. - 05 november 15.28u.

Ik ben ook voorstander van een sneller tempo, alleen het gedacht dat ik tot 5u aan een bord moet zitten op vrijdag maakt me zo moe dat ik ik de moeite niet meer doe om op vrijdag naar de club te komen. Toen ik nog kon uitslapen had ik er minder problemen mee :-)

Misschien toch nog eens lanceren op de AV, samen met de naamsverandering natuurlijk!

arnaud - 05 november 13.30u.

oei, kleine correctie, ik bedoel met Fisher-tempo 90 min + 30 sec en niet 90min + 30 min + 30 sec, dat is ongeveer hetzelfde als het oud systeem dat laatste, wat gaan de interclubs volgend jaar doen? ook met die 30 min extra? op een zondag moet dat nog kunnen, een mens wil er dan ook niet te vroeg vanaf zijn hé ;-)

arnaud - 05 november 13.20u.

als het fisher-tempo wordt op de vrijdagavond en het start ook echt om 20.30u, dan kom ik nog af en toe wel eens een partij spelen, een partij van 4-5 uur spelen met aanvang om 10 voor 9 is nie echt geschikt voor een werkende mens van 35+, ge wordt gewoon zwaar benadeeld van bij de aanvang, heb genoeg onnozele zetten gedraaid rond 1u 's nachts, lonkend naar het einde van de partij om eens te kunnen chillen aan de bar - die toen uiteraard al gesloten was bij de vorige eigenaars van de zaak. De tweede tijdscontrole na de 40ste zet is gewoon nietmeer 'in', zelfs de interclubs buigen vanaf volgend seizoen ... en ik juich het toe!

Bart P - 05 november 11.12u.

@Roel: in princiep is het tempo van open 1 en 2 hetzelfde (dus geen Fischer voor volgend open); tenzij de AV anders beslist ...

Roel - 05 november 09.34u.

Zal het Fischer-tempo ook gelden voor het volgende Open?

Michiel - 05 november 02.40u.

Simpel nochtans: twee of drie keer winnen, vervolgens niet meer komen opdagen en afwezigheidspunten cashen, en dan het tornooi winnen. Of zoiets ;)

Jonas - 04 november 18.57u.

Ik begrijp dat keizersysteem toch ni zenne! :-)

Reageren