Naar inhoud

05-08-2008Karl Ceulemans beste clublid op Lommelse Zomerblitz (met foto's!)

De titel van dit nieuwsbericht klopt eigenlijk niet helemaal, want Steven Geirnaert scoorde beter, maar Steven krijgt al genoeg aandacht en is ook maar 2e aansluiting, dus deze keer mag Karl eens genieten van een homepageverschijning. Bovendien speelde Steven voor zijn doen eigenlijk niet zo'n goed tornooi: met 8 op 12 werd hij "maar" gedeeld 4e. Thibaut Maenhout werd de oververdiende winnaar en moest enkel 2 halfjes afstaan...

Afgelopen vrijdag trok een behoorlijke delegatie Leuvenaars, vergezeld van een al even behoorlijk delegatie Bruggelingen, richting Lommel om daar nog eens en masse mee te doen aan een gezellig blitztornooitje. Chauffeurs Wim Peers, Steven Nuytens en Jan Lagrain namen samen maar liefst 9 schakers mee en zorgden daarmee voor 1/5 van het deelnemersveld (56, een absoluut maximum voor dit tornooi). Verder was ook Dries Cuypers van de partij, meer zelfs: hij had zelfs folders bij voor het Open Leuven!

Na wat problemen met de paringen (zie ook het artikel op Schaakfabriek) was het Steven Geirnaert die als eerste opviel. Na z'n 2 opeenvolgende tornooizeges leek hij de motivatie kwijt, want hij deed dit door meteen te verliezen van David Roos. Van de Leuvense spelers evenaarde enkel Wim Peers, die het mocht opnemen tegen de veel sterkere Brugse jeugdspeler Arvid Viaene, deze prestatie.

In ronde 2 stond er reeds een clubduel op het programma: Karl Ceulemans mocht het met wit opnemen tegen Joris Pelemans. Karl had blijkbaar geen zin in een Najdorf (Joris ook niet wat dat betreft) en koos voor een rustige opbouw met koningsfianchetto. Joris leek dit even rustig op te vangen, maar vergat even z'n loper te verdedigen en kwam zo al snel materiaal achter. Bij het ingaan van de tijdnoodfase slaagde hij er evenwel in Karl nog te "beschwindelen" en gelijk materiaal te behalen, maar het mocht niet baten: met bibberende handen sloeg hij er in de laatste seconden niet meer in om helder na te denken.
Roel mocht diezelfde ronde tegen medepassagier en jeugdspeler Robin De Vogelaere. Het is bekend dat jeugdspelers vaak ondergeklasseerd zijn, maar in dit specifieke geval was het mischien toch eerder het gebrek aan vorm dat er voor zorgde dat ook Roel z'n eerste punt verloor.
Geirnaert won deze ronde wél en zette zo langzaam maar zeker de achtervolging terug in.

In ronde 7 was het dan zover: Steven G had de Leuvense hoop verpletterd door van Karl te winnen en speelde weer op het 1e bord en wel tegen z'n rechtstreekse Thibaut Maenhout. De nederlaag die hij daar opliep, zou hij echter niet meer te boven komen. Maenhout had bij de pauze (na die 7e ronde) nog steeds de maximumscore; erg indrukwekkend met dat deelnemersveld!
Hoe ging het op dat moment met de andere Leuvenaars? Wim Peers had net de arme Roel mat gezet en mocht met 4 op 7 reeds terugkijken op een mooie eerste tornooihelft. Roel bengelde daardoor onderaan met 3 op 7 en was laatste Leuvenaar. Ondanks zijn verlies in ronde 6 had Karl immers een mooie 5 op 7 met onder andere zeges tegen Robin Leenaerts en Roy Schoemans. En Joris, die was eigenlijk een onopvallend tornooi aan het spelen: 4 op 7, niet speciaal slecht, maar ook niet goed te noemen; vooral zijn stukwinst gevolgd door een zelfmat achter de paaltjes tegen Peter Nuytens was hard aangekomen.

Maar het tij keerde. Na de pauze had Joris plots zijn moment van inspiratie en won 3 partijen op rij tegen onder andere Roel Hamblok en Stef Soors. Hij eindigde tenslotte met twee bevochten nederlagen tegen Maenhout en Geirnaert, maar mocht dankzij z'n remonte en een eindscore van 7 op 12 toch nog relatief tevreden zijn van z'n tornooi.
Wim speelde in de tweede helft van het tornooi ietsje minder en eindigde zo met 5 op 12. Roel maakte 't een en 't ander goed en klom terug over Wim en Dries (met 6 op 10) naar de 24e plaats. En Karl, die leek op z'n elan verder te gaan na een winstpartij tegen Belgisch Kampioen Nils Nijs, maar schoof in de voorlaatste ronde uit tegen Philip Cornelissen. Een zware laatste ronde (tegen Frederic Decoster) zorgde er uiteindelijk voor dat hij "maar" 7 op 11 had.

Een leuk tornooi dus, zo getuige ook de foto's die Jan Lagrain maakte voor Schaakfrabriek en waar ik er een aantal van overgenomen heb (zie onder). Meer informatie, standen en uitslagen vind je terug op de site van NLS.

Reacties (0)

Er heeft nog niemand gereageerd op dit nieuwsbericht.

Reageren