Naar inhoud

13-07-2015Verslag BK 2015

 

Officiele verslaggeving:

www.belchess2015.be

www.schaakfabriek.be



Het BK schaken ging dit jaar door op minder dan 10km van m'n woonplaats en ik kon meteen het nieuwe interclubtempo eens uitproberen. Nadat ik verscheidene keren in tijdnood kwam, heb ik de laatste partijen wat vlugger gespeeld, maar dat kwam de kwaliteit niet ten goede. Nog wat werk aan de winkel om een evenwicht te vinden.
Het tornooi was goed georganiseerd in een grote zaal, ver van de speeltuin en terras, met ruime parking.
Hieronder een kort dagverslag; de partijen kan je op de ledenhoek terugvinden.


Dag 1:
Beukema Constantijn   (1564F) 0-1  Persoons Bart         (1752F)

Mijn jeugdige tegenstander had niet door dat de specifieke zetvolgorde van de opening een val inhield en had op zet 9 een loper achterstand. Hij ging nog wel door maar na anderhalf uur spelen stond ie mat.


Dag 2:
Persoons Bart         (1752F) 1-0  Akulov Mikhail        (1293F)

Deze keer tegen de jongste van alle deelnemers, terwijl de temperatuur in de zaal nog wat steeg. Bij aanvang niet gezien dat koning en dame verkeerd stonden aan mijn kant van het bord en dat resulteerde in mijn eerste officiele e4-partij (!). Ik ging volop voor ontwikkeling, zelfs ten koste van een dubbelpion. Zwart kwam wat verdrukt te staan en een onnauwkeurigheid liet me toe om een stuk tegen 2 pionnen te nemen. Hij dacht met de dame nog een 3e pion te kunnen nemen maar had te laat door dat de witte stukken op de koningsvleugel klaar stonden voor een mataanval: opgave.


Dag 3:
Ismail Tamer          (2085F) 1-0  Persoons Bart         (1752F)

Nogmaals een jeugdspeler, maar wel eentje met 2000+. Mijn voorbereiding liet me toe lange tijd gelijke trend te houden, maar in de tijdnoodfase verloor ik mijn geduld en dacht wat activiteit te moeten zoeken. De stelling zakte als een kaartenhuis in mekaar.


Dag 4:
Persoons Bart         (1752F) 0-1  Vandenbroucke Tim     (1911F)

Zwart speelde zijn Nimzo niet echt optimaal, waardoor ik beter kwam te staan. Weeral te veel tijd verbruikt in het middenspel en tijdens de laatste kritieke afruil niet gezien dat ik de a7-pion kon nemen. Daarna had ik wel veel druk op zwarts achterste linie en a7-pion, maar hij had de open c-lijn met de dame. In een poging om mijn stukken te reorganiseren, verpruts ik het helemaal.


Dag 5:
Morozova Iuliia       (2099F) ½-½  Persoons Bart         (1752F)

Wit opende met f4: ik moet echt eens een systeem ertegen aanleren. Deze keer fianchiteerde ik en na heel wat manouvreren, resulteerde het dubbel toreneindspel in een billijke remise. De analyze toont dat beide spelers kansen hebben vergeten af te maken.


Dag 6:
Persoons Bart         (1752F) 0-1  Maddens Martijn       (2065F)

Zwart liep recht in mijn voorbereiding en na een tiental zetten had ik een half uur extra op de klok. Die heb ik goed kunnen gebruiken in het middenspel. Dat ging goed tot ik een loper-pent-loper truukje niet had zien aankomen. Daardoor verloor ik een pion; zwart kon afruilen tot een toreneindspel, waar ik niet goed wist wat te doen om dan het verkeerde plan te kiezen.


Dag 7:
Laporte Erik          (1659F) ½-½  Persoons Bart         (1752F)

Nadat ik goed uit de opening kom, laat ik een kans liggen om in het centrum uit te breken. Daarna snel remise overeengekomen.


Dag 8:
Persoons Bart         (1752F) 1-0  Van De Craen Piet     (1600N)

Ik laat zwart komen om een zwakke e6 pion uit te lokken (Houdini heeft zo zijn bedenkingen over dat plan). Wat later geef ik zwart een dubbele a-pion en kan ik de e-pion nemen. Het eindspel wint vlot.


Dag 9:
Engelaer Maurice      (1955F) 1-0  Persoons Bart         (1752F)

In een ruilvariant van Caro-Kahn heb ik alles onder controle. Dan zie ik een mogelijkheid om van mijn zwakke e-pion af te raken. In wat volgt, zie ik "spoken" en plots sta ik een stuk achter.


Bart P

Reacties (3)

gscottwild - 29 november 15.50u.

air jordan 17 blue white nike air force 1 low georgetown uk trainers under armour shoes basketball shoes jordan retro vi adidas attitude curry 5 high top
gscottwild http://www.gscottwild.com/

nike pegasus 32 sale xt - 29 augustus 17.58u.

nike air max grey and white,nike internationalist green yellow,nike air max bw classic white,adidas neo high coral,reekbok revenge plus vintage rose rouge,nike air huarache customize,nike mens air max excellerate 4 running shoes,nike air force 1 royal blue
nike pegasus 32 sale xt http://www.mallgame.net/nike-pegasus-32-sale-xt-shoesv

Eric Van Gestel - 15 juli 23.36u.

Bedankt.
Live kon ik dag 8 niets zien, behalve dat een kwartier later de witte koning in het midden stond.
En al de andere dagen ook nog, zonder zweet dan nog wel...

Reageren