Naar inhoud

06-10-2016NIC Ronde 1: Zottegem 1 - Leuven 1

Met zwart op bord 1 tegen een 2350, het is niet echt een cadeau. Vorig jaar verloor Benjamin nog een scherpe partij met dezelfde kleur tegen dezelfde tegenstander. Wit komt erg goed uit de opening en kiest voor een directe koningsaanval. Ongetwijfeld een correct plan, maar het laat wel zwaktes achter. Benjamin slaagt erin zijn koningsstelling bij elkaar te houden, neemt over en dwingt de witte koning tot overgave.

Ikzelf (Roel) kom uit tegen Rein. Rein is van Leuven en zette zijn eerste schaakstappen bij de Lustige Vrijpion en later Leuven Centraal. Ondertussen is hij een stevige FM en komt hij al enkele jaren uit voor Zottegem.  Ook voor hem was het dus een uurtje in de auto i.p.v. 5 minuutjes op de fiets. Uit de opening komt een interessante stelling waarin wit hooguit een symbolisch plusje kan claimen. Ik mis één kans op voordeel. Een positioneel wenselijke zet blijkt toch speelbaar te zijn dankzij een niet voor de hand liggende combinatie. Daarna heeft zwart het initiatief maar objectief is de stelling nog altijd gelijk. De tijdsdruk neemt voor allebei toe. Ik stel remise voor op een moment dat Rein moet kiezen tussen verschillende afwikkeling naar een gelijk eindspel of verder gaan in een onduidelijk middenspel. Hij jaagt zijn laatste 10 minuten erdoor en neemt het voorstel aan.

Eddie komt positioneel minder uit de opening maar hij heeft wel een stugge stelling en rommelkansen op de koningsvleugel. Terwijl zijn tegenstander doorbreekt op de damevleugel krijgt zwart inderdaad kansen tegen de witte koning. Alleen rommelt Eddie iets te traag en gaat door zijn vlag.

De tegenstander van Jonas blundert met een logische maar niet echt waterdichte redenering vroeg een pion. Met een witte loper op b3 speelt hij a5 met de dreiging a4. Jonas antwoordt c3. Zijn tegenstander denkt "Ah, hij creëert een vluchtveld op c2" en vervolgt a4. Met Lxa4 (Oeps, de witte dame staat op d1) had hij even geen rekening gehouden. Jonas behoudt de controle en de partij wordt in een toreneindpel afgemaakt.

Bij Sloot moet er iets zijn misgelopen in de opening of het vroege middenspel. Na een zet of 15 heeft hij een slechte stelling waarin er enkel nog passief te verdedigen valt. De barricades worden opgetrokken maar de tegenstander doet het goed en breekt door.

Van Thomas' partij zag ik enkel dat hij niet echt briljant maar ook niet echt slecht uit de opening kwam en dat hij verloren heeft.

Hasan staat prima na een zet of 10 maar verliest later ergens een pion, ik heb niet gezien hoe. In een paardeneinspel blijft er niet al te veel materiaal meer over dus is er hoop op remise maar dat lukt uiteindelijk net niet.

Koen bouwt met wit een goede stelling op en winst zit erin, maar hij geraakt niet door de zwarte verdediging.

 

Verslag: Roel Goossens

Reacties (3)

smitanaidu - 26 oktober 12.33u.

kyrie irving white jersey mulberry antony messenger ralph lauren black and white hoodie silver mulberry bag coach chelsea crossbody in smooth calf leather fendi big bag
smitanaidu http://www.smitanaidu.tw/

billig schwarz gold new air jordan 11 (gs) - 24 september 03.53u.

philadelphia flyers claude giroux 28 white replica jersey sale,los angeles kings 32 jonathan quick white jersey,manchester united 2 rafael red home short sleeves mens adults 2016 2017 club soccer jerseys,youth nike minnesota vikings 52 chad greenway limited white nfl jersey sale
billig schwarz gold new air jordan 11 (gs) http://www.fiverank.com/billig-schwarz-gold-new-air-jordan-11-%28gs%29-online_de

Koen - 13 oktober 17.07u.

Dankjewel voor het verslag. Zondag een nieuwe poging!

Reageren